Egy szabadúszó vállalkozás hétköznapjai

Most betekintést nyerhetsz egy szabadúszó informatikai vállalkozás hétköznapjaiba. Megtudhatod milyen feladatokat kell nap mint nap megoldani, és megismerkedhetsz néhány aktuális munkámmal is.

A vállalkozás indítása

Az ITZen indulásakor még csak nagyvonalakban tudtam meghatározni mit is fogok csinálni. Sokféle tapasztalattal a hátam mögött kezdtem neki a dolognak, de azzal tisztában voltam már az első pillanattól kezdve, hogy el kell majd indulnom egy konkrét irányba.

A fő irányt az online marketing területein határoztam meg, mivel egyrészt erre óriási igény mutatkozott, másrészt programozói látásmódommal egy kis egyediséget tudtam belevinni a megvalósításba.

A szabadúszó létforma azért tetszett meg, mert így több területen is kipróbálhatom magam. Ha felsorolom miket szeretek csinálni akkor meg is fogod érteni miért szempont ez esetemben:

 • Keresőoptimalizálás – én szeretek ezzel foglalkozni, és a statisztikák azt is igazolják hogy egész jó vagyok benne.
 • Szövegírás – nem annyira a marketing, hanem inkább a SEO-s vonalon
 • Tartalomkezelők – azaz elsősorban WordPress, de más rendszerekkel is foglalkozom időnként
 • Programozás – Webes területek főként, de a programozási nyelv igazából másodlagos

Hogyan néz ki egy napom?

A vállalkozás fejlődése során rendszeres rutint kellett kialakítanom. Ez azért lényeges, mert a feladataim nagy része bizalmi munka. Szétszórt megbízhatatlan munkamorállal nem tudnám kivitelezni.

A napi rutinom része az 5 órakor történő ébresztő. Ilyenkor olvasok picit, futok meg hasonlók. Lényegében felöltődöm a napra.

Nem szeretek órarend szerint dolgozni, azonban a valóságban ez úgy fest, hogy 8-12 és 13- kifulladásig dolgozom ha arról van szó. Nincs ezzel problémám, jelenleg ilyen időszakban vagyok. A család ezt nem mindig szereti, így este hat után már megpróbálok leállni.

Nem életcélom az hogy mindig így dolgozzam, de nincs bajom a melóval.

Milyen feladataim vannak most?

Most jön az érdekes rész. Az igazsághoz hozzátartozik hogy nem mindig dolgozom egyedül. Öcsém egyre szervesebb részét képezi az ITZen-nek. Így a felsorolt munkák egy részén közösen dolgozunk, de van olyan feladat is, amit egyedül csinál. A projektek esetén természetesen nem kívánom a privát információkat megadni, így a feladatleírások is torzítottak.

Szóval ennek fényében egy kis válogatás az ITZen 2017. március 15. hetének feladataiból:

 • Cikksorozat készítése adott műszaki témáról. SEO szövegírás jelleggel.
 • Kulcsszókutatás – jelenleg 3 különböző projekttel kapcsolatban végzek kulcsszókutatást, bizonyos esetekben technikai audittal egybekötve
 • Weboldal költöztetés – Ez igazából már befejeződött a napokban. Egy weboldal felújítása utáni költöztetésben ügyeltem arra, hogy a meglévő keresőpozíciók megmaradjanak
 • Rendszeres weboldal karbantartás – Néhány weboldal esetén felügyelem azok verziófrissítéseit
 • Webes nyilvántartó rendszer készítése – Egyszerű egyedi igényekre szabott nyilvántartó rendszer. Saját fejlesztésű rendszerrel
 • WordPress funkcióbővítés – Kisebb projekt, WooCommerce funkció hibás működését kellett elhárítani. Gyakorlatilag a téma functions.php-jében lévő snippet kijavítása volt a feladat.
 • Egy PrestaShop webáruház elkészítésére készítettem árajánlatot,
 • Volt 3 egyéb ajánlatkérésem fejlesztési és SEO-s feladatokra is.

Ez így elég sokféle feladatnak tűnik, és elég sokféle képzettséget igényel, de ez még egy kezelhető szint. Megfelelő tisztánlátást és éberséget igényel.

Miért írtam ezt le?

Ennek két oka van:

 1. Ha szabadúszót keresel, itt látni fogod milyen jellegű feladatokkal érdemes megkeresned
 2. Ha szabadúszóként akarsz dolgozni látni fogsz egy példát, tudni fogod mivel jár ez.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés