[Tutorial]Egyszerű kulcsszó grafikon a Google Data Studio segítségével

Az adatvizualizáció művészet. Egy jól kivitelezett grafikon képes megértetni a nehezen elmagyarázható dolgokat is.

A SEO tipikusan egy nehezen elmagyarázható terület, megértetni egy havidíjas keresőoptimalizálási szolgáltatás keretében hogy mi történik az első hónapokban, kifejezetten nehéz.

Szerencsére a Google támogatja a jól értelmezhető grafikonok, vizuális jelentések készítését. A Google Data Studio jelentéskészítő adatelemző szolgáltatását fogom bemutatni néhány bekezdésben, majd egy egyszerű Search Console kivonatot is készítünk a segítségével a keresőoptimalizáláshoz.

Mit tud a Google Data Studio?

A Google Data Studio segítségével jelentéseket készíthetsz akár különböző forrásból származó adatokból is.

Jelenleg több mint 300 csatoló érhető el a Data Studio adatforrásai között, nagyrészt online marketing támogatottsággal. Persze csak a blog témája miatt emelem ki az online tevékenységeket, gyakorlatilag egy adatfeldolgozó rendszerrel van dolgunk, ami jóval többre is képes, egyenlőre ingyenesen.

A Google Data Studio-ba bekerülő adatokat különböző grafikonok, táblázatok segítségével fel is tudod tehát dolgozni. Nézzük is meg hogyan

Google Data Studio Tutorial

Előfeltételek: Szükséged lesz egy igazolt Google Search Console tulajdonra, de ha érted a lényeget, megcsinálhatod már jellegű adatforrással is. A lépések nagyjából ugyanazok lesznek.

Szükséges idő: 5 perc.

Elsőként létrehozunk egy Google Search Console adatforrást

 1. Hozz létre egy új Adatforrást

  A bal felső sarokban találod a létrehozás gombot. Az adatforrás, ami esetünkben a Google Search Console, az adatokat szolgáltató rendszer. Ezen a kapcsolaton keresztül kerülnek be a Data Studio-ba az információk.

 2. Nevezd el az adatforrásod

  Legfelül látni fogsz egy Névtelen Adatforrás feliratot, ha rákattintasz, akkor át tudod írni. Úgy nevezd el az adatforrásod hogy egyértelmű legyen akkor is amikor már a nagyon sokadik jelentésed rakod össze vele.

 3. Kapcsold össze a Google Search Console hozzáférésed

  Az oldalon található opciók között meg fogod ezt is találni. Amikor rákattintasz látni fogod az accountodhoz tartozó összes tulajdon-t válaszd ki a neked megfelelőt.

 4. Webhely megjelenítés hozzáadása

  Search Console esetében 2 megjelenítési mód közül választhatunk, ezek különböző módon szolgáltatják az adatokat, mi most a Webhely megjelenítése opciót választjuk.

 5. Összekapcsolás

  Az összekapcsolás gombra történő kattintás után megjelennek az adatforrás által megjeleníthető mezők. Ezeket szerkesztheted is, ha akarod, most csak lép a következő pontra.

 6. Jelentés Létrehozása

  Keresd meg a gombot majd kattints rá.

 7. Készítsd el a jelentésed.

Ezzel már el is érjük az adatokat, most pedig elkészítünk egy jelentést az adatforrássegítségével.

Mire használható még a Google Data Studio?

Remélem ez a rövid tutorial gondolatokat ébresztett benned, és érted milyen sokféle felhasználási módja lehet a Data Studio eszközének.

Hatékonyságnövelés, egyszerűsített riportkészítés, még a webshopod forgalmát is fel tudod vele dolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés