Hely felszabadítása a merevlemezen | Windows 7, 8

Hogyan kezdődjön a hely felszabadítása a merevlemezen? Összegyűjtöttem néhány egyszerűen használható tippet, aminek a segítségével bárki elvégezheti a tisztogatást a Windows-os számítógépén.

Először is nézzük mik azok a dolgok amik a legnagyobb mértékben fogyasztják a helyet?

  1. Böngésző: Az internet használata során a böngészők rengeteg adatot mentenek a számítógépre. Ez sok esetben azért történik, hogy a böngészést gyorsabbá tegyék. Ezért töltődnek be az egyszer már megtekintett weboldalak. Sajnos ez jelentős mennyiségű felesleges adat tárolását is jelenti.
  2. Programok alkalmazások: A számítógépen található egyéb programok is létrehoznak különböző átmeneti fájlokat a merevlemezen. Ezek sok esetben átmeneti állományok, amelyeket a program futása során generál. Miért? Biztonsági mentést készít egy váratlan áramszünet esetén, vagy segéd fájlokat hoz létre ami gyorsítja a futását.
  3. Letöltések, felesleges fájlok: A csipetnyi fájlok egy idő után óriási területet lefoglalhatnak. Letöltünk egy dokumentumot, vagy egy zenét, szóval nem figyelünk oda a letöltött fájlokra. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy sokszor a jelentéktelen információk sokaságában fontos fájlok is lehetnek. Tehát minden esetben nem jó megoldás a Letöltések mappa törlése.

Hely felszabadítása a merevlemezen

Az alapvető tényezők ismeretében neki is állhatunk a takarításnak. A felsorolásban szereplő első két pont, tehát a böngésző és a programok szemetének eltakarítására szerencsére léteznek célszoftverek.

1. Felesleges fájlok törlése

CCleaner

Egyszerű kezelőfelület, gyors működés. Létezik ingyenes és fizetős változata is, otthoni használatra a Free verzió tökéletes szolgálatot tesz. A segítségével nemcsak a hely felszabadítására, de a rendszer gyorsítására is találunk opciókat.

A legfrissebb CCLeaner letölthető innen.

ccleaner

Glary Utilities

Ezt inkább haladóbb felhasználóknak ajánlom. A Glary is rendelkezik egy  Gyorskarbantartás funkcióval, de a lehetőségeink száma a rendszer optimalizálására jóval nagyobb.

glary

Takarítás

Bármelyik szoftvert is választod, érdemes tisztában lenni vele mik is kerülhetnek törlésre. A rendszer takarítása után valószínűleg újra be kell majd jelentkeznünk a webes szolgáltatásokba, mivel a bejelentkezés fenntartásához szükséges információk is eltávolításra kerülnek. Elveszhetnek a véglegesen nem mentett fájlok (vagyis a programok biztonsági mentései).

A takarítás megkezdése előtt ajánlott bezárni minden futó alkalmazást, ne feledjük a böngészőt sem. A takarítás során elképzelhető hogy a számítógép lassabban reagál majd, de ha ezt nem észleljük, akkor is érdemes arra a 10-15 perces időszakra magára hagyni a gépet.

Mindkét szoftver esetén van elemzés és takarítás. Az elemzés során csak egy előnézetet kapunk arról mennyi hely szabadítható fel biztonságosan, azonban változtatás nem történik. Tehát az elemzés után el kell indítanunk a takarítást.

 

A szoftverek időnként jelentős mennyiségű merevlemez helyet tudnak felszabadítani. Csak viszonyításképpen néhány szám:

  • havonta karbantartott Windows 7 rendszerű PC Chrome-mal: 500 MB-1 GB
  • 1 éves Windows 7 ami még nem volt karbantartva: 5 GB-nyi hely felszabadítása is lehetséges.

2. Tömörítés

A felesleges fájlok eltávolítása után ugyan felszabadulhat jelentős mennyiségű hely a merevlemezen, azonban időnként ez nem elég. Érdemes kihasználnunk a tömörítési eljárások nyújtotta előnyöket. Tömörítés szempontjából két működési módot kell elkülönítenünk:

  • Veszteséggel járó tömörítés (pl. JPEG, AVI, MP3)
  • Veszteségmentes tömörítés (pl. ZIP, RAR)

Ha nem zenével foglalkozunk érdemes a hangfájljainkat MP3 tömörítésben tárolni. Az MP3 tömörítés egy veszteséggel járól tömörítési mód, ami azt jelenti hogy a tömörítés során bizonyos információk elvesznek. Szerencsére csak nagyon vájtfülűek érzékelik a különbséget egy tömörített és egy tömörítés nélküli hangfájl között. Ha helyet akarunk spórolni a merevlemezen, érdemes a médiakönyvtárainkat átnézni és a fájlokat mp3-ba átmenteni. Az audio lemezek mp3-ba mentéséről itt találsz egy leírást.

Ugyanígy elvégezhető a hely felszabadítása a képek esetében, itt az ajánlott formátum a mentéshez a JPEG, míg videóanyagok esetén szóba jöhet az AVI vagy az MP4 fájlformátum is.

Veszteségmentes tömörítések

Ezek az eljárások a fenti esetekben nem hoznak jelentős eredményeket, illetve nem is erre találták ki őket. Veszteségmentes eljárások használata általában a dokumentumok mentésénél térül meg. A ZIP, RAR, 7Z, GZIP és a hozzájuk hasonló tömörített állományok nem nyithatóak meg azonal, mint egy MP3 fájl, előtt ki kell azt tömöríteni. Így a napi használatú fájlokat nem érdemes így tömöríteni.

Viszont kiválóak archiválásra. Az Archiválási és adatmentési szolgáltatásommal kapcsolatban kérdezz most!

3. Megelőzés

A legtöbb esetben a merevlemez kapacitásproblémái könnyen orvosolhatóak. A rendszer működésére azonban nagyban kihathat, ha a rendszer meghajtón nincs elegendő hely. Ez általában teljesítményproblémákat okoz, de drasztikus esetben a rendszer megbízhatóságát is befolyásolja.

Érdemes adatainkat a következőképpen szervezni:

A merevlemez partícionálása, azaz a tárterület felosztása során hozzunk létre egy rendszermeghajtót és egy adatok tárolására használt meghajtót. (Pl C: és D: meghajtók). Ezzel elkerülhetőek a rendszer-stabilitási problémák. Sajnos ezt a rendszer telepítése előtt tudjuk hatékonyan elvégezni. Léteznek ugyan szoftverek amik képesek újra felosztani a merevlemezt, azonban ezek működése nem megbízható, adatvesztés, de akár a teljes adatállomány megsérülése is előfordulhat.

Adat-visszaállításra, adatmentésre vagy biztonsági mentésre van szükséged? Kérdezz!

Windows 10 tárhely felszabadítás

A szoftverek és a folyamatok hasonlóképpen alakulnak Windows 10 esetében. Talán annyiban módosítanám a fent leírtakat, hogy a Glary valahogy kikopott a gyakorlatból Windows 10 esetében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek