Hogyan lehetek szabadúszó vállalkozó?

Egy szabadúszó vállalkozó első komolyabb feladata a vállalkozóvá válás. Vállalkozóvá válni nem nehéz, gyakorlatilag 1 nap leforgása alatt kivitelezhető, viszont érdemes először tisztában lenni azzal mivel is fog ez járni.

Hogyan lehet szabadúszó vállalkozásom?

 

Balázs kérdezte: Pár hete eldöntöttem, hogy szabadúszóként tevékenykednék a jövőben. Érdekel a logó és kiadványszerkesztés Illusztrátorral, amit jelenleg is egy online tanfolyamon tanulok. A kérdésem az lenne, hogy mit kell tudni egy szabadúszó tevékenységről. Kell-e vállalkozást csinálni, milyen formában kell járulékokat fizetni magam után (mennyit?), milyen adózási kötelezettségeim lennének?

Válasz:

Szabadúszóként sokkal több munkát el fogsz tudni csípni ha számlaképes vagy. Mivel a szabadúszó létforma alapvetően az önfoglalkoztatásról szól így számlát a legkönnyebben úgy fogsz tudni kiállítani, ha vállalkozóvá válsz.

A legegyszerűbb módja a vállalkozásindításnak, ha úgynevezett KATA-s vállalkozóként indulsz el a pályán.

Mi az a KATA?

Ez egy rendkívül egyszerű adózási mód. Nem feltétlenül a legelőnyösebb, de az tény hogy ez az egyetlen forma, amit akár könyvelő nélkül is könnyedén kivitelezhetsz.

Ha már beindult az üzlet, és stabilan állsz a munkák terén ki kell tudnod dolgozni egy könyvelő költségeit, és ezt ajánlom is, hiszen sok ötletet tud nyújtani egy valóban gyakorlott szakember.

A fejezet további részeiben a NAV oldalán közzétett tájékoztató füzetből emelem ki azokat a pontokat, melyekkel kapcsolatban érdemes tisztán látni

A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a főállásúnak nem minősülő
kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie.

 

Vagyis ezzel a tételes adóval eleget fogsz tenni minden járulékfizetési kötelezettségednek, pontosabban mentesülsz azok megfizetése alól. Tehát nem kell külön befizetned az egészségügyi és szociális hozzájárulást, a vállalkozói személyi jövedelemadót és további idetartozó kiadások megfizetése alól is mentesülsz (részletek a fent hivatkozott tájékoztató füzetben)

Milyen költségei vannak egy KATA-s vállalkozónak?

A költségek tehát átláthatóbbak, viszont egyszerűen átlátható. Hogy tisztábban láss, a következő lista segíteni fog az indulásnál. Tehát a következő terhek megfizetésére kell számítanod:

  1. KATA >> Havonta normál esetben 50.000 Ft
  2. HIPA (Helyi Iparűzési Adó)>> Ez a település székhelyétől függően változik. Az Iparűzési Adó mértéke általában 1,2-1,4% körül mozog, mely a tiszta bevételed alapján kerül kiszámolásra. Évente kell megfizetni a helyi önkormányzatnak
  3. Kamarai Tagság>> Az induláskor javasolt a helyi kamarai tagságot kérni, és élni is a kamara által nyújtott lehetőségekkel. Ennek éves díja van (5000 Ft)
  4. Számlázóprogram: Havi 1.200 Ft-ból már kiváló szoftvert érhetsz el ha a számlázz.hu szolgáltatását használod. Ezt külön ajánlom hiszen rendkívül megkönnyíti a számlázással járó terheket. Itt tudsz regisztrálni!

 

Támogatások, pályázatok

Érdemes szót ejteni arról is, hogy a vállalkozás indításakor legnagyobb problémát jelentő tőkehiányt hogyan is lehet áthidalni.

Egyáltalán nem ajánlom hogy bármiféle kölcsönt is felvegyél a vállalkozás indításakor. Később, amikor már látod azt, hogy milyen bevételekre számíthatsz, és miből is kell pontosan gazdálkodhatsz, jól jöhet egy hitel, de erről mindig a megtérülés szintjén kell gondolkodni. Erre talán később kitérek, jelezd ha érdekes lehet a téma számodra is.

  • A kezdeti tőkehiányt azonban a munkaügyi központok által nyújtott pályázatok, és támogatások segíthetnek áthidalni, erről érdemes érdeklődni a helyi munkaügyi központban.

  • A másik megoldás az, ha lehetőséged van rá, hogy a már meglévő ügyfeleid körében felmérést végzel azzal kapcsolatban hogy mire is lenne igényük, és üzleti kapcsolatba lépnének e veled?

Hogyan legyek vállalkozó?

Szintén lényeges kérdés, ami talán nem annyira technikai, hogy hogy vállalkozóként, főként ha egész életedben munkavállaló voltál, új mélységeit és magaslatait kell megismerned a világodnak. Illetve folyamatosan azon kell erőlködnöd, hogy kitörj a kereteidből.

Ha pár év vállalkozás után amin túl vagyok, csak 1 tanácsot adhatnék most induló sorstársaimnak, az az lenne hogy:

Készülj a legrosszabbra, de törekedj a legjobbra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek