A home office térnyerésével könnyen azt gondolhatjuk, hogy ez egy új jelenség. De az igazság az, hogy az otthoni irodai munka már régóta létezik – és egyre népszerűbb.

Valójában az otthoni irodai munka népszerűségének növekedése különösen szembetűnő a munkavállalók körében. De még mindig sok olyan vállalat van, amely tétovázik ennek a gyakorlatnak az elfogadása mellett, mert attól tart, hogy a távolság vagy más tényezők miatt elveszítik a munkavállalókat.

Ezért olyan fontos, hogy a cégek elkezdjék kihasználni az otthoni irodai munka által kínált lehetőségeket: nemcsak a rugalmasságot, hanem az alacsonyabb költségeket és a magasabb termelékenységet is!

Miért lehet azonban mégis szükséges?

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a munka világa változik. Látjuk, hogy egyre nagyobb az igény a rugalmas munkakörnyezetek iránt, és az alkalmazottak egyre jobban megválogatják, mit szeretnének a munkájuktól. Ez nem meglepő; Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik, egyre több embert látunk, aki más elvárásokkal lép a munkaerőpiacra, mint az előző generációké.

Röviden: a fiatalabb munkavállalók – az Y és Z generáció tagjai – nagyobb szabadságot és rugalmasságot keresnek munkakörnyezetben. És nem félnek kérni! Noha sokan kritizálták a munkavállalók új generációját, amiért jogosak vagy lusták, az tény, hogy ezek a fiatalok páratlan képességgel rendelkeznek, hogy maguk előtt látják a lehetőségeket, amikor eljön az ideje, hogy állást keressenek. Azok a cégek pedig, amelyek ilyen lehetőségeket kínálnak, nagy hasznot húznak. Sajnos van egy másik probléma is: az életkoron alapuló megkülönböztetés. Míg az idősebb munkavállalók nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, magukkal viszik az idősebb korukkal együtt járó poggyászt is – a tapasztalat lehet jó vagy rossz! De ha arról van szó, mindkét csoportnak van valami értékes, amivel hozzájárulhat munkaadóik sikeréhez.

A home office egy olyan lehetőség, amely egyre népszerűbb a munkavállalók körében, különösen a technológiai szektorban. Várható, hogy az alkalmazottak alkalmanként otthonról is dolgozhatnak, sőt egyes cégek juttatásként is felajánlják, hogy segítsék a tehetségek vonzását. Vannak azonban olyan munkák, ahol egyszerűen nem kivitelezhető a rendszeres otthoni munka, akár maga a munka jellege miatt, akár azért, mert túlságosan zavaró lenne a körülöttük lévők számára.

Miért olyan nagyszerű ez a foglalkoztatási forma?

Először is, ez jó a munkavállalónak – aki sokkal könnyebben megtalálja az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Gondolj bele: mi van akkor, ha van gyereked, akiről gondoskodnod kell, de a munkád nem engedi, hogy egy bizonyos időpontig elmenni? Ezt a problémát gyakran diszkrimináció oldja meg. A munkaadók inkább nem vesznek fel valakit, akinek gyerekei vannak, mert úgy gondolják, hogy ez rontja a termelékenységüket. Ehelyett az érem másik oldalát kellene nézniük: ha az alkalmazottak rugalmasabban dolgoznának a munkaidőben, az nem jelentené azt, hogy kevésbé produktívak. Valójában vitatható, hogy ha némi szabadságot adnak nekik a saját időbeosztásuk kezelésében, az boldogabb munkavállalókat eredményezne, akik kevésbé lesznek stresszesek – és ez mindenkinek jót tesz! De ez igaz lehet azokra is, akik távol élnek a munkahelyüktől, mert más városban akarnak vagy kell dolgozniuk, mint ahol élnek. Például a kisebb városokban élő emberek nehezen tudnak eljutni.

Mi miatt nem működőképes?

A legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, az az, hogy a munkavállaló és a munkáltató is profitál a rugalmasabb munkaidőből. Ezt már láttuk a nyugati országokban; csak idő kérdése, hogy itt is elkapjon. Ami visszatart minket, azt mondanám, hogy a bizalom hiánya. Nem bízunk abban, hogy az emberek okosan használják fel az idejüket – ami érthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés