Hogyan oldjunk meg hatékonyan problémákat?

A hatékony problémamegoldás alapvető készség nálunk, legalábbis egy idő után. Valószínűleg egy külsős személy számára az egyszerűségre törekvésünk azt sugallja, hogy minden simán megy. Az igazság azonban az, hogy alapvetően a problémák tengerén hajózunk minden egyes nap.

Na azért nem kell megijedni, mi imádjuk a problémákat, és imádjuk azokat megoldani is.

Miért veheted szinte készpénznek az itt leírtakat?

Azért, mert adat alapon elemezzük a belső „bénázásunkat„.

Az ITZen Munkanapló a saját belső hatékonyságunk növelése céljából jött létre. Mára jól bejáratott módszerré alakítottuk, és az elemzéseink alapjait képezik, ha egy új árajánlatot kell kiadnunk, vagy ha újfajta feladat munkaigényét kell felmérnünk.

Először is alapozzuk meg a lentebb leírtakat!

Mi a probléma?

Lényegében egy feladat ami megoldásra vár. A probléma nem feltétlenül negatív kifejezés. Ahhoz, hogy hatékonyak lehessünk érdemes így tekinteni tehát a problémákra is. Csak egy megoldandó feladat.

Mi a hatékonyság?

Amikor vagy feladatot vagy problémát úgy oldasz meg, hogy a befektetett energia (tehát nem feltétlenül az időráfordítás) megtérül rövid vagy hosszú távon.

Jellemzően hogyan oldunk meg problémákat?

Valószínűleg tűzoltás jelleggel. Felszínesek vagyunk, csak egy megoldást szeretnénk lehetőleg gyorsan, hogy minél kevesebbet kelljen foglalkozni vele, mert az idő bizony pénz.

A problémamegoldás problémája

Próbálkoztunk mindenféle eljárást alkalmazni amivel az ügyfeleink által ránk delegált problémákat kezelni tudjuk. Azonban mint minden rendszer, egy ilyen eljárás is szögletes. Nem adja meg a módszert, nem életszerű és nem alkalmazható mindenre. A problémák azonban nem illeszkednek mintákba, ha illeszkednének, nem lenne velük baj.

Esettanulmány

Eléggé ledöbbentett, amikor a naplóinkból kiderült, hogy egy jónak ítélt projekt valójában katasztrófa.

Kis szakaszokban haladtunk előre, hatékony kommunikáció folyt az ügyféllel, és úgy festett minden ok. Azonban mikor összesítettük a naplók adatait, kiderült, hogy egy 15 perc alatt elvégezhető feladatra már több óra is ráment, csak azért, mert nem jó irányba indultunk el.

A feladat tehát a következő volt (Vigyázz, szakmai részletek következnek)

Egy WordPress alapú oldal esetében át kellett állni SSL-re, azonban élesítés után a Visual Builder-rel épített, toldozott-foltozott weboldal fejléce széthullott.

A javítás gyorsnak tűnt, a WordPress téma admin felületén kellett csak átállítani 2-3 opciót. A probléma azonban mélyebb volt. Gyakorlatilag a javítás alkalmazása után a fejléc rendbe jött, de bármilyen módosítás újra előidézte a hibát.

A hibafelderítés elkezdődött. Kommunikáltunk az ügyfél felé a problémáról. Megpróbáltunk pár opciót, de nem ment.

Szóval maguk a feladatvégzésre fordított idők nem voltak számottevőek, 5-10 perces lépések történtek, viszont sok, és egyik lépés sem vitt előre igazán.

Itt történt a váltás!

Mivel mindezt észrevettük, elhatároztuk, hogy minden WordPress-es megjelenési problémát kód szinten oldunk meg. Ennél a projektnél is az volt a megoldás, hogy új header.php fájlt készítettünk a témához, amit nem tud a WordPress admin felülete felülbírálni.

Miért? Mert a különböző bővítmények és maga a téma is képes módosítani a megjelenített weboldalt. Ha elvesszük ezt a lehetőséget, és hagyományos módon orvosoljuk a problémát, talán nem lesz olyan kényelmesen kezelhető admin felületről a tartalom, viszont legalább stabil marad.

Ugyan az elvégzett feladat így nem 10 perc volt hanem 1 óra, végérvényesen megoldottuk a problémát, és lett egy azóta is elégedett ügyfelünk.

Egyszerűvé tettük…

Tedd bele az időt a probléma megoldásába

A megoldás akkor született amikor félretettük a szokásainkat, és leegyszerűsítettük a feladatmegoldást. Eleve nem kellett volna belemenni egy alapjaiban hibás rendszer javítási kísérletébe.

Itt mi hibáztunk, ha kellő időt teszünk a valós probléma felderítésébe, ez már az elején kiderül.

Elképzelhető hogy amíg hobbi szinten űzöl valamit, addig az apró trükközések a segítségedre lesznek. Ez a kreatív feladatmegoldás útja. Sajnos ez sok esetben csalóka, ha azt gondolod meg tudsz spórolni fél óra munkát azzal, hogy csak a felszínen javítasz meg valamit, azzal sokat kockáztatsz! A rejtett hiba előbb utóbb a felszínre kerül.

Mi lett volna a problémamegoldás optimális útja?

Ha azzal kezdődik a probléma megoldása hogy tisztázzuk milyen cél érdekében is foglalkozunk vele, egészen más utat járt volna be a problémamegoldás.

Léteznek módszerek amik megkönnyítik a probléma felderítését, a kedvenc ilyen megoldásunk a Kaizen 5 miért technikája. Most nem is mélyednék bele a technikai részleteibe, a link mögött ez már ki van fejtve. A lényeg inkább hogy legyen valamilyen módszered, vagy inkább módszereid, amikkel elkezded az adott kihívást szemlélni.

Az 5 miért egyszerű, kis segítséggel bárki elsajátíthatja. Nézd csak mi lett volna az eredménye:

Miért nem jelenik meg jól a fejléc?Mert hibás hivatkozást generál a WordPress a fejlécben
Miért generál hibát a fejléc?Mert sok bővítményt használ a rendszer és valószínűleg ellentmondásos utasítást kap a WordPress
Miért van sok bővítmény?Valószínűleg minden funkcionalitást bővítmények telepítésével próbáltak megoldani
Miért bővítmények telepítésével próbálkoztak?Valószínűleg ezt a módszert ismerték
Miért nem használunk más módszert?

Már meg is született a megoldás! Nem a bővítményt próbáljuk javítani, hanem alternatíva után nyúlunk.

Persze ez egyszerűnek tűnik utólag, azonban a probléma fejtegetése elején így fogunk neki elképzelhető, hogy más lesz a kimenetele a kérdéssornak (habár szerintem hasonló következtetésre jutottunk volna).

Problémamegoldási készség fejlesztése

Gyakorlás. Szinte kizárt, hogy minden problémát az optimális megoldás útján tudsz orvosolni, de idővel bizonyára javulni fognak a statisztikáid. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalat egy idő után azonnal használható döntéseket ad a kezedbe.

Ma egy a fenti megoldáshoz hasonló probléma megoldása nem okoz már fennakadást. Gyakorlatilag mindig a felesleges részek megszüntetésére törekszünk.

Mivel nem vagy képes problémamentesen fejlődni, érdemes megtanulnod azt, hogy hogyan kezeld a helyzetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek