A home office munka kapcsán régebben voltak napok, amikor semmi sem akart összejönni: képtelen voltam kimászni az ágyból időben, nem ment a koncentráció, eltoltam az időt valami munkához csak nagyon nagy vonalakban kapcsolódó dologgal, vagy egyszerűen csak túl szórakoztatónak találtam a macskázást. Nagy ritkán becsúszik manapság is egy-egy ilyen munkanap, viszont egyre ritkábban, hála rengeteg praktikának.

Különítsd el a munkahelyed, zárkózz el a világtól!

Ezt a tippet a Toggl mutatta meg, nagyon hasznos. A home office nagyon jó, hiszen te oszthatod be az idődet és a kaján, útiköltségen spórolva dolgozhatsz otthonod kényelméből… iiigen.

 

Nem.

 

Az első fontos dolog: a munkaterületed legyen leválasztva minden mástól! A legjobb egy zárt, saját hangulatú, céltudatosan kihasznált iroda és egy a célra fenntartott munkaállomás.

 

Tervezd meg a napi feladatokat!

Az időbeosztás a halálom, komolyan. Szörnyen megy. Fontos, hogy a nap elején tervezd meg, milyen feladatokat fogsz megoldani, de a legjobb, ha a főnököddel, handlereddel, ügyfeleiddel az egész hetet letárgyalod. Használj naptárat, Google Keep-et, bármit, csak egy felület legyen, amelyet lehetőleg mindig elérsz.

 

Figyeld meg, hogy melyek azokat időszakok, amikor tevékeny vagy! Akár többfelé is lehet osztani a munkaidőt, ha úgy kényelmes. Az éjszakai munkával kapcsolatban óva intenélek, mert bár nagyon kényelmesnek és kellemesnek tűnhet, harminc körül már nagyon csúnyán vissza tud ütni az összezavart alvásciklus.

Ütemezz!

Ez szorosan kapcsolódik az előző ponthoz (meglepetés!). Ha hosszabb összefüggő szakaszokban dolgozol, hamar elfáradhatsz, ezért érdemes Pomodoro ciklussal dolgoznod. 25 perc munka, 10 perc pihenő.

 

Személy szerint inkább óránként szoktam szünetet tartani, mivel viszonylag lassan áll rá az agyam a feladatokra, viszont ha megvan a lendület, durván megnő a hatékonyságom.

Válaszd szét a dolgokat!

Vannak kollégák, akik problémamentesen tudják vegyíteni a munkát a családi élettel, nekem ez sosem ment (szerintem másnak sem megy, csak mondja :)). Elkezdtem keményen elválasztani a dolgokat: a “lazább” lehetőségek ellenére fix munkaidőt tartok, amikor csak lehet, legfeljebb a nyári időszakokban illesztek be egy pár órás haldoklást a legmelegebb időszakokra.

Az agyadnak reggel fel kell készülnie a munkára, este pedig le kell állnia, majd regenerálódnia.

Aludj!

Az egyik fő okom, ami miatt elegem lett a rendszergazdai munkakörből az az, hogy sosem tudtam kialudni magam. Nem volt beosztás, állandóan csörgött a telefon vagy jöttek az emailek, ráadásul még az esti rendezvényekre is gyakran be kellett ugrani. Szerinted hogy aludtam?

 

Pedig ha szellemi munkát végzel, kőkeményen tartanod kell egy alvási ütemet. Hét óra a minimum, én azért nyolcat is szoktam… luxus, igaz? Gyerekekkel már nem hiszem, hogy sikerülne.

Hobbi

Szabadúszóként vagy vállalkozóként könnyen az életeddé válhat a munkád, ami nagyon jó, csak aztán rámegy a mentális és fizikai egészséged is, ha nem kapcsolódsz ki. Olyan tevékenységet válassz, ami leválaszt teljesen a munka világáról, például…

Edzz!

Alvás, időterv, rekreációs elfoglaltságok. Egy éve még lusta disznó voltam, aztán rákaptam a futásra, ma meg teljesen kivagyok idegileg, ha néhány napra le kell mondanom róla.

 

A testedzés fontos: a home office és az egyéb elfoglaltságok miatt rengeteg fogsz ülni, ráadásul még a munkahely miatti helyváltoztatás is ki fog esni az életedből. Ellustulsz, romlik a vérkeringésed, a koncentrációs képességed, sőt, ha túlságosan összekeveredik az életed és a munka, felütheti rút fejét a depresszió vagy a burnout-szindróma.

Utószó

Remélem, hogy ezzel a kissé informális cikkel segítettem a munkamódszereid vagy akár az életszínvonalad javításában. Távol állok attól, hogy szakértőnek nevezzem magam, de lassan másfél éve, hogy így dolgozom, ezek a tippek pedig jól beváltak… eddig. Egyetértesz velük? Vannak további tippjeid? Írd meg nekünk a kommentek között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek