Informatika oktatás vállalkozóknak és tanároknak? Szükség van rá

Az informatika oktatása egyre fontosabbá válik. A helyzet az, hogy a GDPR, a technológiai világ rohamos fejlődése hátrányos helyzetbe hozza azokat akik nem tesznek erőfeszítést, azaz nem tanulnak.

Az online tanfolyamok, képzések kiváló kiindulási pontot adnak bármilyen digitális irányban. Kiváló képzéseket találunk, melyek a napi informatikai készségeket, de akár a mélyebb tudást igénylő tudást is mélyítik, vagy megalapozzák. Tanulnunk azonban nekünk kell!

Kiket szükséges képezni?

Gyerekeket, tanárokat

Hosszútávon kell gondolkoznunk. Az informatikus szakma az elsők között volt, ahol felütötte a fejét a munkaerőhiány. Mi ennek az oka? Az iskolában nincs megfelelő színvonalú IT informatika oktatás, és ez nem feltétlenül az oktatók hibája. Hibásak vagyunk benne mi szülők is, meg úgy általában az a réteg aki a közügyeinket kezeli. Sajnos az én tapasztalatom az, hogy az informatikai képzettség nem túl magas színvonalú a tanárok körében sem. Ezzel nem szeretnék megbántani senki, tudok kivételeket is de a nagy átlag ezt mutatja.

Hogyan is várhatunk el IT képzést azoktól akik maguk nem képzettek. Ugyanakkor az is tény, hogy ezekben a körökben kevesek azok akik képezni szeretnék magukat ebben a témában (ha tanár vagy remélem felbosszantottalak annyira, hogy lépj ez ügyben 😉 ).

Pályakezdőket

Az iskolákat frissen elhagyó diákok általában remek bizonyítványokkal rendelkeznek, de a gyakorlati életben sok időnek kell eltelnie, mire egy gyakorlati tudássá is válik.

Nem azzal van a baj legtöbbször hogy az iskolai képzés nem ad jó alapokat, sőt. Érdemes diplomázni, szükség is van rá, hogy egyre több magasan képzett szakember lássa el a vezető pozíciókat.

DE

A weboldal fejlesztés és az online marketing területein, ma azok versenyképesek, akik ismerik mind az üzleti, minden pedig a technológiai oldalt. A rutinos öreg rókák, akiknek a kisujjukban van a gyakorlati projektmenedzsment, az üzleti gondolkodás és tisztában vannak a technológiai fejlődés mozgatórugóival, úgy hogy közben kiválóan kommunikál. Ezekről tanulunk az iskolapadban, de tapasztalatot csak élesben szerzünk.

Szükség van tehát egy olyan képzési rendszerre ami az ilyen típusú skill-eket is erősiti, és a fiatalokra szabott.

Aktív vállalkozókat

Aki már benne van a sűrűjében és jól működik annak is napi szintű nehézségei támadnak. Mi az ITZen-nél jellemzően az informatikával kelünk-fekszünk, úgy nőttünk fel hogy mindig is ezzel foglalkoztunk. De naponta szembesülünk technológiai akadályokkal.

Ha Te nem az informatikában mozogsz vállalkozóként, hanem egy webáruházad van, vagy csak egyszerűen az internetről szerzed az ügyfeleid valószínűleg nem is mersz elmélyedni az IT problémáiba.

Márpedig nem úszhatod meg, sokan élnek a kivárás technikájával, de a vérbeli vállalkozó tervet épít arra az esetre ha a kivárás rosszul sül el.

Gondoljunk csak a GDPR-ra. Most nyugalom van, Májusban meg káosz volt. De a nyugalom csak átmeneti…

Milyen lehetőségeim vannak?

Online tanfolyamok

Sok lehetőséged van, már magyar nyelven is. Léteznek hazai videós oktatóportálok, komplett tanfolyami rendszerek is. Egyre divatosabb a vállalkozások körében hogy valamiféle oktatási rendszert, sőt könyvet adnak ki egy adott témában.

Online marketing tanfolyamok

Vállalkozóként talán ez kelti fel leginkább az érdeklődésed (talán nem?). A marketing lehetővé teszi a potenciális ügyfelek megkeresését, megszólítását, sőt akár az ügyfél-minősítést is elvégezheted egy megfelelő folyamattal. Mindezt akár automatizáltan is.

Ezt azonban meg kell tanulni, és időt, pénzt kell rá szánni. Az online oktatási portálokon sok hirdetéssel, keresőoptimalizálással, UX-el, konverzióoptimalizálással foglalkozó tréning oktatóanyag létezik, azonban ezen a téren kicsit nagyobb a tanulási kényszer mint más irányokban. Itt inkább az alapokat kell jól megtanulni és finomítani a gyakorlatot napról-napra.

Online informatika oktatás

Erre vannak kezdeményezéseink már. A Facebook csoportjai között a közelmúltban fedeztük fel a Közösségi tanulás lehetőségét, és rögtön el is indítottunk egy kísérleti fázist. Mivel a vállalkozás Orgoványon indult, ezért elindítottuk az Orgoványi informatikai tudástár és helpdesk Facebook csoportot. A link csak kifejezetten orgoványi kötődésű embereknek szól, egy szűk helyi közösség.

Azonban az ötletet kiterjesztettük itt jelentkezz az országos csoportba.

ITZen Tudástár

A napi feladataink elvégzése során rengeteg kérdést kapunk az ügyfeleinktől. Ezek a napi üzemeltetésre az online marketingre és sok számunkra alapvető témákra vonatkozó általánosítható kérdés.
A hatékonyságunk növelése, és a magasabb ügyfélélmény kiszolgálása érdekében elindítottuk és a közösség szolgálatába állítottuk az ITZen Tudástárat. 

Ez egy mindenki számára bármikor elérhető rendszer. Azért tettük nyilvánossá, mert sok olyan kérdés is felmerül, ami konzervválaszként szolgálhat más szolgáltatóknak is.

Tanuljunk együtt

Törekvéseink közé tartozik hogy a hazai informatikai szektor növekedését támogassuk. Van egy saját elképzelősünk, vannak bizonyos tapasztalataink, de szívesen fogadjuk a javaslatokat, sőt a kritikákat is. Rajtad a sor, mélyen érintett a téma? Akkor írj egy hozzászólást, és vitázzunk egy jót a témáról 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés