Hogyan válassz ingyenes honlap sablont?

Semmi sincs ingyen, kivéve az ingyenes honlap sablon. Az igazság az, hogy valójában ezért is fizetsz, csak nem ott ahol először gondolod és nem azzal amivel gondolod. De semmi gond megmutatom neked hogyan válassz jól ingyenes sablont, sőt néhány tippet is kapni fogsz arról hogy azt hol teheted meg.

Kezdjük egy rémtörténettel

Bélabá új weboldalt szeretett volna, de nem igazán volt pénze fejlesztőre. Ezért úgy döntött hogy megcsinálja magának a weboldalát. Vásárolt is egy tárhelyet, amire előre feltelepítettek egy WordPress-t. Bélabá örült, hogy készen van, csak rájött hogy ez még nem olyan amilyet szeretne.

Elkezdett tehát nézelődni és látta hogy ez a WordPress egészen egyszerű, lehet benne sablonokat alkalmazni. El is kezdett hát keresni a WordPress sablonkönyvtárában. Telt múlt az idő, néhány sablon kipróbálása után Bélabá úgy döntött hogy kiválaszt egyet. No nem azért mert az tetszett neki a legjobban, egyszerűen ezzel tudta megcsinálni amit elképzlet (vagyis valami olyasmit).

Bélabá a saját szemszögéből büszke volt a munkájára, meg hát nem is volt az olyan rossz egyébként. Kimondta tehát hogy a 2 hónapos kattintgatás amit eddig fektetett a projektbe a végéhez ért.

A weboldal tehát üzemelt, a vállalkozás fejlődött, majd jöttek új igények. Írni kellett pár blogbejegyzést, kiderítette hogy erre az a legegyszerűbb megoldás, ha létrehoz bejegyzéseket amiket kategóriákba rendez. Az ingyenes WordPress téma csak alapbeállításaiban volt felkészítve a blogoldalra, legalábbis úgy ahogy Bélabá szerette volna. Nem gond, pár nap ugyan ráment, de sikerült kikényszeríteni valami jól festő kinézetet.

Kiderült, hogy szükség lenne egy jó ki landoló oldalra, de ezt már végképp nem tudta megoldani, ezért olvasgatott, és rátalált az Elementorra. Feltelepítette és ezzel már tényleg össze vissza tudott pakolászni mindenféle dolgokat az oldalon. Egészen jó landoló oldala lett.

Ezt a történetet a végtelenségig folytathatnám.

Amire rá szerettelek volna vezetni az az előzetes tervezés fontossága. Bélabá a fenti sztoriban mennyi időt is spórolt volna akkor ha már az elején van róla elképzelése arról mit is szeretne? Hát elég sokat.

Ne járj úgy mint Bélabá

Két módon kezdhetsz el egy weboldalt összerakni:

 1. Pontosan tudod mire van szükséged
 2. Csak nagyjából, vagy egyáltalán nem tudod mire van szükség (de ettől hiheted azt hogy tudod)

1. Ha pontosan tudod mit szeretnél

Akkor egyszerű a dolgod, kezdj el olyan weboldal sablonokat vizsgálni, amik teljesítik az igényeid. Írd össze milyen oldalakat szeretnél, azokat milyen oldaltípusok teljesítik, majd kezdj el böngészni (lentebb találsz néhány weboldalt ahol nekifoghatsz).

Ha rám hallgatsz azokat a lehetőségeket vizsgálod meg, ahol van valamiféle demo. Itt ugyanis ellenőrizni tudod hogy a honlap sablon jól kezeli e azokat az oldalakat amiket meg szeretnél valósítani.

A sablonkeresés munka, ami a figyelmed igényli, ne csapd össze

Horváth Sándor, ITZen

2. Csak nagyjából tudod mit szeretnél

Ebben az esetben azt javasolhatom hogy akkor tudd meg pontosan. Nade ha valamiért mégsem menne ez most, akkor azt javaslom ne görcsöld túl a témaválasztást, úgysem lesz végleges bármilyen jól is választasz.

Nem gond ha nem ragaszkodsz a tökéleteshez, sőt tapasztalataim alapján a legtöbb weboldalas projekt, ahol nem volt grafikai előkészítés az miatt hiúsult meg hogy a lényegtelen dolgokra koncentrált a megrendelő.

 • Nem tetszik ez a szín legyen inkább türkizrózsa (nyugi nincs ilyen szín, de hallunk néha furcsákat).
 • Legyen már sorkizárt a szöveg (nehogy eszedbe jusson, nagyon kevés az az eset amikor weboldalon jól jön ki a sorkizárás)
 • Valami még nem stimmel, alakítsunk már rajta (persze hogy nem stimmel, hiszen egy számodra ismeretlen által kitalált koncepciót kezdtél csak használni

Na a lényeg az hogy azt felejtsd el hogy egy választott sablonnal jó lesz az amit még fejben sem tudtál elképzelni.

Egyébként ha ezeket a dolgokat kihagyod, akkor egészen pofás kis weboldalt tudsz összerakni. Érdemes azonban meghatározni a következő dolgokat:

 1. Legyen 2 alapszín amihez ragaszkodsz, egy elő és egy háttérszín. A legtöbb sablon esetén ezek a színek egyszerűen változtathatóak, viszont azt se feledd, hogy a demo oldal színösszeállítása valószínűleg nem véletlen
 2. Ellenőrizd a sablon demo oldalát több eszközről is. Minimum egy telefonról és egy laptopról. Ja és az hogy zoom-olsz a telefonodon, az nem reszponzivitás.
 3. Mérj rá nyugodtan a demo oldalra is, GTMetrix-el vagy Google PageSpeed Insights-al.
 4. Végül fogadd el hogy a demo oldal egy már beállított témát mutat. Ha teszem azt egy WordPress témát telepítesz készülj fel rá hogy sok dolgot be kell majd állítanod ha hasonlót szeretnél mint a demo.

Egyébként viszonylag gyakran találkozunk azzal, nem csak ingyenes, de fizetős sablonoknál, hogy maga a sablon egy a demo oldalon megjelenített elrendezésre nem képes, csak betelepítettek mögé a Elementort és azzal csináltak egy csábító oldalt.

Ingyenes honlap sablon lelőhelyek

Web Design Dev

Egy tutorialokra szakosodott weboldal 2 sráctól ( Iggy és Andy Johnson). Nagyon jó inspirációs forrás, hiszen a srácok kollekciókat gyűjtenek. Persze a válogatások között nem csak ingyeneseket találsz. Olyan kollekciók is találhatóak itt mint:

 • Top WordPress témák 2020-ban
 • Top 15 WordPress téma kertészeknek
 • A 25 legjobb WordPress téma SEO ügynökségeknek

Szóval jellemzően a Topx WordPress téma Y-nak formulát használják, és tényleg rengeteg témában készítenek gyűjtéseket. Lehetsz fodrász, coach, lehet webshopod, esküvői szolgáltatásod, biztosan találsz pár tippet.

Akkor is ajánlom ezt az oldalt ha nem WordPress sablont keresel, hiszen ez nem egy WordPress specifikus oldal.

Itt éred el

WordPress Themes

A legtöbb találatot a forrásnál fogod meglelni, főleg ha az ingyenes szekcióra vagy kíváncsi. Nem túlzok ha azt mondom több ezer sablont fogsz találni. Magát a témakönyvtárat a WordPress Megjelenés>Sablonok menüponton keresztül is elérheted, és az Élő előnézet funkcióval azonnal megnézheted hogyan nézne ki a te weboldalad a témával.

Itt éred el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek