Weboldal elemző szoftvereket sokfelé találhatunk a weben keresgélve. Összeállítottunk egy olyan gyűjteményt, ami valóban hasznos információkat szolgáltat.

Milyen weboldal elemző eszközök léteznek?

Egy weboldalt többféle szempont szerint is lehet elemzeni. Vizsgálhatjuk a SEO-t érintő technikai részleteit, az oldalbetöltési sebességet, de elemezhetjük csak az adott oldal SSL tanúsítványát. Tehát a listánkat is inkább kategória szerint bontottuk, és azon belül jelöltük meg az általunk legjobbnak tartottakat.

Sajnos ritka az az ingyenes eszköz, ami minden oldalad feltérképezi. Jellemzően tehát a főoldaladra, vagy a vizsgált aloldalra vonatkozó adatokat fogsz kapni a szoftverek zöméből (ahol ez nincs így azt jelezni fogom).

Keresőoptimalizálás

 • SEOQuake: Egy böngészőbővítményről van szó, amivel a megnyitott oldal SEO-t érintő problémáit találhatod meg. Vizsgálja a meta adatokat, a kód – szöveg aránytés még több mint 20 tényezőt. (Közte domain-hez kapcsolódó információkat is)
 • SEMRush Site audit: Az ingyenes elemzője segítségével fel tudod mérni, milyen mértékben szorul javításra a weboldalad. Mivel ez egy átfogóbb elemzés, ezért meg kell adnod az e-mail címed, ahová ki fogja küldeni a rendszer az eredményeket. (Ezt a mi oldalunkon belül éred el, és a megadott címet csak mi fogjuk látni.)
 • Ubersuggest: Egy zseniális, egyenlőre még ingyenes eszköz Neil Patel-től. Fel tudod használni kulcsszókutatásokhoz, sőt auditálni is tudod vele a weboldalad. A kulcsszavak esetében azt érdemes tudni, hogy nem pontosak a szoftver volumen értékei, tapasztaltunk már jelentős eltérést is a gyakorlatban. Az SD (SEO Difficulty) értéke azonban elég hasznosnak bizonyult eddig.

Oldalbetöltési sebesség, teljesítmény

Az oldalbetöltési sebesség méréséről már született korábban is egy írás a blogon. Ehhez képest csak egy egészen fejlett szoftvert emelnék ki,m ez pedig a Google Chrome beépített Auditáló eszköze. Az eszköz minden Chrome böngészőben megtalálható és a következő módon érheted el. A Chrome Audits valójában több szempontrendszer szerint is képes vizsgálódni, de nem minden esetben ez a legjobb SEO elemző eszköz. Az egyéb moduljai azonban nagyon jó eredményeket adnak.

 1. Töltsd be a vizsgálandó oldalt a böngészőben

 2. Vizsgáló megnyitása

  Ehhez mindössze a betöltött weboldalon belül kell jobb egérgombbal kattintani. A felugró ablakban meg fogod találni a Vizsgálat pontot.

 3. Audits fül

  Meg fog jelenni a Vizsgálóablak, ahol a felső sávban ilyeneket fogsz látni: Elements, Console stb. Válaszd az Audits fület és már helyben is vagy.

Biztonság

Ne feledjük, a weboldalunk biztonsága fontosabb mint hinnénk. A biztonsági szoftverek tárháza azonban még nagyobb mint a SEO eszközöké (pedig az sem kicsi). Nyilván ennek az az oka, hogy sokkal kritikusabb is a biztonság kérdése.

 • Sucuri Site Check: Egy általános Malware vizsgálatot végez, illetve azt is megtudhatod belőle, hogy az adott oldal felkerült e valamelyik biztonsági szolgáltató feketelistájára.

 • Red Hawk: A Red Hawk nem egy webes felület, hanem egy parancssorból futtatható eszköz. Többféle dolgot is tud, létezik specifikusan WordPress alapú weboldalakhoz található scannere is. Fel fogja tudni térképezni, ha valamilyen biztonségi probléma található a rendszerben. Másik érdekessége a Bloggers View, ahol egy oldal linkjeit és az említett közösségi hivatkozásokat térképezheted fel.

Azért óvatosan..

A weboldalak elemzése összetett feladat, legyen szó bármilyen szempontról is. Egy ingyenes eszköz valószínűleg nem fog teljeskörű információt adni. Minden esetben meg kell érteni azt, hogy milyen szempontokat osztályoz, és azokat milyen rendszer szerint.

Ha például 2 különböző SEO szoftvert futtatsz ugyanazon a weboldalon, biztos lehetsz benne, hogy ellentmondásos információkat is találni fogsz. Valójában az is előfordulhat, hogy hibás következtetésre jut egy szoftver. Miért? Mert egy szoftver, nem képes arra, bármilyen fejlett is legyen, hogy pontosan megértse a céljaid.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek