Vannak helyzetek, amikor egy WordPress kevésnek bizonyul. Többször szembesültünk már ezzel korábban is, de egy kitűnő megoldást találtunk a Laravel keretrendszer személyében. Zolit, az ITZen backend fejlesztőjét kérdeztük a témában.

Az interjúalany

Zoli az interjú készítésének időpontjában már 2-3 nagyobb lélegzetvételű projekten is túl van. Elmondhatjuk róla, hogy szeret elmélyedni a fejlesztés világában, és rendkívül igényes a saját kódjára.

Az interjú eredetileg egy kötetlen beszélgetésként indult, amiben sok mindenről szó esett, azonban úgy gondoltuk hasznos kiindulópont lehet azoknak akik most kezdenek ismerkedni a Laravel keretrendszerével.

 

A Laravel egy fejlesztő szemszögéből

– Jó ideje foglalkozol már Laravel fejlesztéssel, fel tudod idézni miért választottad annak idején ezt a keretrendszert?

– A fejlesztők közötti népszerűség és a folyamatos fejlesztés miatti biztonság mellett fontos szempont volt az egyszerűség.

-Mit értesz egyszerűség alatt?

-Viszonylag könnyen rá lehet érezni a működés logikájára. Ez mellett rengeteg jól kitalált default érték és logika van benne, így csak azzal kell foglalkoznod amit változtatni akarsz.

-Tehát akár összetett rendszerek is felépíthetőek vele viszonylag egyszerűen ha jól értem. Mik a Laravel határai? Van e olyan feladat aminek a kiépítését nem ezzel kezdenéd?

-Kisebb feladatokra nem éri meg a beállítással és a tárhely ssh kapcsolattal vacakolni. Felső korlátját inkább magamban látom egyelőre.

-Van e olyan Laravel projekted jelenleg ami különösen izgalomba hoz? Ha igen, akkor tudod mutatni nagy vonalakban miért érdekes számodra?

-Igen, szinte mindegyikben találok valami érdekeset. Általában az hoz izgalomba, ha a működésének egy újabb rétegét ismerhetem meg, vagy egy addig nem használt funkciójával dolgozhatok.

-Hová sorolod magad a Laravel fejlesztők táborában most? Mi a következő lépcsőfok?

-Valahol a kezdő és a haladó szint között. A mindennapi Laravel fejlesztés megy önállóan, viszont még dokumentáció nélkül nem mernék nekiállni egy fejlesztésnek.
Következő lépcsőfokon nem gondolkoztam még, mindig a követelmények alapján haladtam a tanulással. Aktuális célom a gyakorlás, és az ismereteim megszilárdítása.

-Mit javasolsz annak, aki most kezd foglalkozni a Laravel keretrendszerrel? Hogyan indulnál el a témával ha most kezdenéd?

-Első lépésként érdemes átnézni hogyan működik az operációs rendszer parancssora, mert a Laravel fejlesztés szerves része az artisan nevű parancssori eszköz használata.

Zoli korábban már írt az ITZen blogján, akkor a reszponzivitásról, érdemes ebbe is beleolvasni 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek