Ionos tárhely vélemények

Az IONOS tárhely szolgáltatás bevallom először nem volt szimpatikus. Rossz véleményeket lehet olvasni róla, túl egyszerű, nincs cPanel, meg még sorolhatnám a panaszáradatot, amit az IONOS véleményekkel kapcsolatban találtam az előzetes kutatás során.

Azért mégiscsak elmerültem a szolgáltató által nyújtott lehetőségek között, mindjárt tisztázom is mire volt szükség. 

Jól működő kialakult kapcsolataim vannak már tárhely szolgáltatókkal, amiket nem tervezek lecserélni, leváltani, viszont elsősorban keresőoptimalizálási okokból néha új felületeket kell indítanunk. 

Tehát egy egyszerű tárhelyszolgáltatót kerestem, méghozzá azért, hogy különálló szerverről tudjak egy új blogot indítani. Ez keresőoptimalizálás szempontjából előnyös, hiszen ha ugyanazokat az osztott tárhelyeket használjuk a weboldalaink üzemeltetéséhez, amelyek linképítésre szolgálnak, akkor valószínűleg nem igazán lesz jó az eredmény. Sokkal jobb az, ha külön webes tartományokból üzemelnek a linkek. Kérlek itt ne a tipikus link felületekre gondolj, ahol értelmetlen, de kulcsszavazott tartalmakat töltenek, fel, hanem valós forgalommal bíró oldalakra.

Szintén fontos szempont volt hogy a tárhely támogassa a WordPress-t bár ettől el akartam térni, olvashatod majd lentebb. Tudom hogy a WordPress tárhely elég marketingesen hangzik, de mégis azért nyugodtabb az ember, ha tudja hogy számítanak arra hogy WordPress alapú oldalt fogsz üzemeltetni.

Az ITZen több mint 10 weboldalt üzemeltet jelenleg, amelyek nagy része azért egy tárhelyen van, de a fent vázolt körülmények miatt ez nem mindig előnyös. Szóval fontos volt hogy az éves költsége ne legyen túl magas, hiszen ez a stratégia rendkívül költséges tud lenni. Pont ezért tetszett meg a konstrukció amit találtam:

Az első évben 500GB tárhely, korlátlan webhely elhelyezésével és még egy .site végű domain regisztrációjával sem érte el a számla végösszege a 3000 Ft-ot!

Persze ez az akciós ár az első évre vonatkozik, de a hosszabbítás is azon a szinten marad ami egy hazai szolgáltató esetében jellemző.

Megrendeltem a szolgáltatást. 

Nem volt semmi probléma, a PayU rendszerén keresztül lehet fizetni, ami biztonságos. Jó helyre ment a pénz (mármint oda ahova akartam).

Pár perc múlva be is volt kapcsolva minden.

A felhasználói felület egyszerűsége és átláthatósága viszonylag gyorsan megfogott. Egyértelmű hogy mit hol kell keresni,szóval UI pipa. Ne értsd félre szeretem a cPanel-t meg azért egy komolyabb projekthez kell is, de ebben az esetben lényeges szempont volt hogy a weboldal üzemeltetése ne járjon túlzottan sok munkával. 

Mivel egy egyszerű megoldásra volt szükségem, kipróbáltam az IONOS autoinstallerét. Itt kicsit vegyesek az érzelmeim. Nem a hagyományos WordPress telepítővel kezdtem (bár kevesebb vesződséggel járt volna)

Gondoltam kipróbálok valami újat és a NucleusCMS nevű, elvileg egyszerű CMS rendszerrel próbálkoztam. A telepítés elvileg sikerült is, de nem akart üzemelni rendesen, szóval ezt el is távolítottam. Egyébként nem feltétlenül a tárhellyel volt a gond ez esetben, hanem inkább azzal, hogy a telepítő rosszul konfigurálta be az oldalt, meg mint később rájöttem ez a rendszer már nem is kap frissítéseket egy ideje. Mivel nem dolgoztam még ezzel a rendszerrel, tettem egy próbát a config.php fájlban de nem ment úgy hogy ezt elengedtem. 

A WordPress automatikus telepítője azonban gond nélkül működött. Kb 2 perc alatt elkészült a WordPress telepítés, az adatbázisok automatikusan létrehozásra kerültek, az admin felület meg elérhető,és szerkeszthető minden.

Összegezve tehát, ez a tárhelyverzió bőven elegendő akkor, ha egy kis blogot szeretnél, csinálni. A kezdeti kedvezményes díj lehetővé teszi hogy egy évig, szinte kockázatmentesen kipróbáld magad. A 3000 Ft/éves díj egy olyan költség, ami egy weboldal üzemeltetése esetén ajándék. Szóval van egy éved ami alatt kiderül akarod e tovább csinálni, vagy rájössz hogy megéri e. Ha nem jön be még mindig nem buktál nagyot.

Viszont kapsz 500GB-nyi tárhelyet, ami meg nem jellemző ennyi pénzért a legtöbb szolgáltatónál.

A tárhely szolgáltatáshoz kapcsolódó domaint és minden egyebet el tudsz intézni az egyszerű felületen. Egy kicsit lehet hogy ismerkedni kell vele, nem feltétlenül fog menni akkor ha még életedben nem csináltál ilyet, de könnyebben meg fogod tudni tanulni mint a cPanelt.

Ajánlom-e az IONOS tárhely szolgáltatást? 

Alapvetően ezt a csomagot, amit a teszben kipróbáltam akkor ajánlom ha kezdő vagy, és kísérleteznél, de nincs segítséged.(viszont nem adod fel azonnal a dolgot ha nem sikerül elsőre.)

Ha te profi szolgáltató vagy, valószínűleg nem ezt fogod használni, de szerencsére elég sok opciót kapsz.

Az egyszerű tárhely csomagok között megtaláljuk a klasszikus WordPress weboldalakhoz ajánlott tárhelyet, de van kifejezetten e-kereskedelmi csomagjuk is, ami a PrestaShop felhasználóknak kedvez.

A fejlesztői réteget és a komolyabb szolgáltatásokat igénylők pedig VPS szogláltatások között is válogathatnak, 1-től 8 magig, 16GB RAM-mal is akár.

A személyes véleményem, hogy a magyar nyelvű felület azért hagy kívánnivalót maga után, de ez inkább a helyesírási hibák meg a fogalmazások terén látszik. Egyébként 2-3 helyen láttam csak ilyet, de figyelembe vehetjük, hogy nem is annyira ez a lényeg. Remélem javítani fogják ezeket a problémákat, de a lényeg nekünk itt most maga a hardware.

Az meg úgy fest hogy van, a sima WordPress telepítés sebességtesztje elég jól szerepelt, a szolgáltatásban foglalt WordPress (csak sima telepítéssel, nulla konfigurációval) a következőképpen szerepelt:

Ionos tárhely

Ami pedig kiemelten fontos. Azt bátran ki merem jelenteni hogy érdemes egy próbát dobni vele, hiszen egy nagy múltú céggel állunk szemben, ahol megvan az a fajta tapasztalat amire egy webes szolgáltatáshoz szükség van.

Nem fognak valószínűleg segíteni a weboldalad elkészítésében (de egy tárhely szolgáltatónak ez amúgy nem is dolga), de a körülményeket meg fogják tudni adni ahhoz hogy kiváló weboldalt tudj készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek