Ipar 4.0: A MES rendszer előnyei

Manapság nem könnyű versenyben maradni. A felgyorsult világ az élet minden területén megköveteli a technológiai fejlesztéseket, amelyek gyakran nagy beruházásokat igényelnek.

Mára eljutottunk odáig, hogy bármelyik iparágat is nézzük, mindenhol újabb gyártási technológiák vagy gyártás optimalizáló eszközök jelennek meg.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően született meg az ipar 4.0 kifejezés.

De mit is jelent ez pontosan és milyen eszközök és rendszerek állnak a gyártó cégek rendelkezésére?

Ipar 4.0

A történelem során többször is előkerült az ipari forradalom fogalma. Mindegyik időszakban arra törekedtek, hogy a gyártási, ipari folyamatokat gyorsítsák és a társadalom életét könnyítsék.

Ez most sincs másképp. A 21. század ipari forradalmának célja az automatizálás, intelligens szoftverek és gépek beillesztése a termelésbe, illetve ezen okos eszközök kommunikációjának kiépítése.

Az okos gépekkel és a mesterséges intelligenciával egyre magasabb szintre hozhatók a gyártási folyamatok. Ezek a rendszerek egyfajta hálózatot alkotnak, amelyek képesek nyomon követni az egyes folyamatokat és ezek alapján képesek döntéseket hozni.

Így születhet meg az automatizált gyártás, aminek a végeredménye az, hogy az emberi erő teljesen eltűnhet a gyártás folyamatából.

Izgalmas jövőkép, azonban a végeredmény még messze van.

Forrás: https://www.freepik.com/

Intelligens szoftverek

A mai világ tökéletes táptalaj az egyes termelésirányítási rendszerek kifejlesztésére. A technológia fejlődik és ezzel párhuzamosan a tudás is, amellyel ezeket megalkothatjuk.

Rengeteg lehetőségünk van, hogyha egy modern gyárat szeretnénk létrehozni. Lássunk néhányat:

  • Manufacturing Executing System (MES)
  • Mazak TA
  • Mazak MA

A Mazak TA és MA modellek már inkább a robotika területére repítenek el minket. Ezek a modellek olyan csuklós karos robotok, amelyek megkönnyítik a raktározást és akár a logisztikát is.

Segítségükkel a termékek rakodása teljesen automatává válik, azonban ennek van hátulütője.

Habár a robotok segítségével az emberi munka kiváltható, komoly szakértelmet igényel ezen eszközök beüzemelése és fenntartása. Ez a szakértelem igen ritka és költséges, így mindenképpen érdemes egy előkalkulációt végezni az integrálásuk előtt.

Cikkünkben azonban egy olyan szoftvert szeretnénk bemutatni, amely könnyen beilleszthető a gyártási folyamatokba és egy átfogó megoldást nyújt a folyamatok összekapcsolására. Ez a MES rendszer.

Manufacturing Executing System

Azt mondják, hogy a MES rendszer az ipar 4.0 alapja.

Egy olyan termelésirányítási rendszerről beszélünk, amely lehetővé teszi a folyamatok összekapcsolását. Segítségével folyamatos és átlátható lesz az egész gyártási folyamat a gyártástól egészen a logisztikáig.

A rendszer segítségével teljesen optimalizálhatóvá válnak az üzemi folyamatok, hiszen közvetlenül kapcsolódik a gyártási folyamatokhoz és valós időben közvetít információt.

Ezzel a folyamatokban rejlő hibákat egyszerűen feltárhatjuk és a kiváltó okokat is rögtön kezelni tudjuk.

Sokszor előkerül az a megállapítás, hogy ezeket a rendszereket és gépeket csak a nagy ipari háttérrel rendelkező országokban használják. Ez nem igaz.

Nem kell messzire mennünk, hiszen akár Magyarországon is találhatunk olyan gyártó cégeket, amelyek már hatékonyan alkalmazzák az ipar 4.0 lehetőségeit.

Ilyen például a szegedi székhelyű Florin Zrt. aki már 2021-ben sikeresen beépítette termelő folyamataiba a MES rendszert.

Amint láthatod a technológiai fejlődés folyamatos a gyártó cégeknél. A termelési folyamatok folyamatosan optimalizálódnak és a termelési kapacitások is növekedést mutatnak.

Mindez az ipar 4.0-nak köszönhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés