Keresőoptimalizálás a gyakorlatban

A keresőoptimalizálás egy elképesztően nagy, folyamatosan változó információhalmaz, amihez egy SEO szakembernek folyamatosan alkalmazkodnia kell. De mi történik igazából egy keresőoptimalizálás során? Mik a valós gyakorlati lépései a folyamatnak, hogyan működik a keresőoptimalizálás?

Keresőoptimalizálás a gyakorlatban

A keresőoptimalizálás nem konkrét lépésekre bontható eljárás, hanem egy folyamat, ami során a keresőmotor értésére adjuk, hogy a mi tartalmunkat valóban érdemes megmutatni a világnak.

Vannak bizonyos technikai részletek amiket elég egyszer is rendbe rakni, de főként a kreativitás az amire szükség van. Ahhoz hogy kreatívak legyünk egy nagyrészt információk töredékeiből összeálló területen a következő készségre mindenképp szükség lesz:

Tanulás

A keresőoptimalizálásról rengeteg leírás született és születik a mai napig is folyamatosan.Aki arra adja a fejét hogy ezzel foglalkozzon, rövid idő belül szembesül vele, hogy minél mélyebbre ás, annál többet akar és kell is tudnia. 

A keresőoptimalizálás egy elképesztően nagy, folyamatosan változó információhalmaz, amihez egy SEO szakembernek folyamatosan alkalmazkodnia kell. A munka szerves része tehát a tanulás, és az információk napi szinten történő követése.

A munkát végző szaki tehát munkaideje egy részében tanul, fejleszti ismereteit. Amikor megbízást kap, már felkészült a feladatra, hiszen tudja milyen lépéseket kell végrehajtania.

worker photo

De mielőtt bármibe is belefogna, …

..elemez

Vagyis ellenőrzi a rendszerfájlokat az oldalszerkezetet, a weboldal kialakítását, több elemzést lefuttat a tartalommal kapcsolatban, illetve kulcsszóelemzést is készít, aminek a segítségével a jelenlegi lehetőségeket is felméri. Az elemzés elvégzése után, amennyiben problémák adódtak a weboldal technikai részleteivel kapcsolatban, megkezdődik a…

 

Mielőtt továbbhaladsz!

Ez a cikk egy rövidített kivonat,a blog azonban részletesebben is tárgyalja a keresőoptimalizálást.

Technikai SEO

Több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy egy weboldal érdemi helyezést kapjon a weboldalon. Ebben a folyamatban gondoskodni kell arról hogy a weboldal mobilbarát legyen, az oldalbetöltődés gyorsan megtörténjen, a robots.txt, a sitemap a helyükön legyenek, a meta adatok jól helyezkedjenek el, szóval minden olyan dologról gondoskodni kell amire szüksége van a keresőnek hogy hatékonyan feltérképezze az oldalunkat. Fontos információkat gyűjteni a weboldal látogatóiról, tehát integrálni kell a szükséges követőkódokat is (pl. Google Analytics).

A Technikai SEO a weboldal állapotától függően lehet egy kisebb része is a munkának, de előfordulhat az is, hogy egyszerűbb egy teljesen új weboldalt készíteni, ami alkalmasabb a keresőoptimalizálásra.

Ha a technika készen áll jöhet az..

OnSite SEO

Ebben a ciklusban történik a weboldal tartalmának feljavítása, de tartozhat ebbe a fázisba az új tartalmak gyártása is. Nincs az a keresőmotor, ami érdemleges tartalom nélkül látogatót küld a weboldalra.

Persze a tartalomfejlesztésen kívül ide tartoznak olyan dolgok is mint a törött linkek, azaz megszűnt weboldalakra mutató hivatkozások megkeresése. Az esetlegesen hátrányt okozó aloldalak megtalálása és javítása és még sok, a tartalommal kapcsolatos probléma megoldása.

Persze eljut a dolog egy olyan szintre, amikor már nem jelenet előrelépést a weboldal helyezésében annak az igazgatása, főként akkor, ha nem történik folyamatos bővítés a tartalomban. Ekkor következik az…

 

OffSite SEO

Ez egy hatalmas összefoglaló neve azoknak a módszereknek, amik arra szolgálnak, hogy a céloldal minél inkább elterjedjen a világhálón, főként rá mutató minőségi hivatkozások formájában. Itt van csak igazán szükség a kreativitásra, meg is mutatkozik ez a módszerek sokszínűségében. Többféle link-építési technika, szövegírási módszer, a közösségi médiát kihasználó lehetőségek egész sora áll rendelkezésre. Hogy az adott oldalon melyik fog a legjobban működni? Majd megtudod ha kipróbáltad! A linképítés például egy olyan módszer amivel akár komolyan ártani is tudunk ha nem megfelelő körültekintéssel tesszük azt.

Ha készen van az OffSite SEO, tuljdonképpen véget is ér a munka.

Vagy mégsem?

Mégsem! Hiszen az OffSite és OnSite SEO módszereinek váltogatása és a Technikai SEO feltételeinek időnkénti felülvizsgálata az egyetlen módja annak hogy a pozíciónkat biztosan meg is tudjuk tartani. Ami viszont garantált, az az, hogy amíg folyamatosan foglalkozunk az adott weboldal SEO-jával az folyamatos növekedésre van ítélve.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek