Melyik tárhelyszolgáltató lesz számomra a legjobb?

A tárhelyszolgáltató megválasztása ugyanolyan körültekintő munkát igényel mint a weboldalé. A saját tárhely biztosítása általában elég költséges, a hozzáértő szakemberek nehezen fellelhetőek. Érdemes tehát valamilyen tárhely-szolgáltatót választani, de mi alapján tegyük ezt?

Összeszedtük neked a legfontosabb szempontokat, hogy megfelelően válassz, az oldal alján pedig konkrét szolgáltatót is ajánlunk. Ha WordPress-es vagy, kifejezetten neked szól!

Tárhelyszolgáltatás ára

Ingyenes tárhelyek

A webes tárhelyekért általában évente kérik be a díjakat a szolgáltatók. Találhatsz sok ingyenes szolgáltatást, azonban ezekkel komoly dolgokat soha nem fogsz elérni. A látszat ellenére az ingyenes tárhely soha nem ingyenes, legfeljebb nem közvetlenül fizetsz érte. Az ingyenes szolgáltatók ugyanúgy profitért dolgoznak. A kérdés az, hogy milyen módon fizetünk. Ez szolgáltatóként változik, például van ahol reklámhelyet kell biztosítanod a weboldaladon, de létezik olyan üzleti modell is, ahol a weboldalad látogatottságát korlátozzák teljesítménykvóta alkalmazásával, ameddig nem váltasz fizetős csomagra.

Érdemes azonban arra is vigyázni, hogy az ingyenes tárhelyen tárolt adataid nem feltétlenül vannak biztonságban. Bizonyos szolgáltatóknál például előfordul, hogy mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül törlik a tárhely tartalmát.

Szóval a lényeg az, hogy ha csak hobbiból, vagy kísérletezés céljából akarod használni a weboldalad, akkor elegendő lehet egy ingyenes megoldás is, de ha céljaid vannak vele, akkor inkább fizesd ki azt a díjat.

Fizetős tárhelyek

A fizetett szolgáltatások esetén nem vagyunk egyedül ha problémánk adódik. A legtöbb esetben egy teljesebb körű felhasználói felületet is kapunk a tárhelyhez (cPanel) ahol minden szükséges feladatot elvégezhetünk, például e-mail fiókot készíthetünk vagy kezelhetjük a szolgáltatásunk meglévő címeit, szerkeszthetjük a fájljainkat, hozzáférhetünk az adatbázisokhoz, kezelhetjük a domain-eket, hogy csak pár módot említsek.

A másik jelentős szempont a fizetős szolgáltatások esetében, hogy van kihez fordulnunk probléma esetén. Egy ilyen szolgáltatás ára egyébként nem eget verő, egy egyszerű WordPress futtatására alkalmas tárhely kb 10000 Ft-ot jelent évente.

Ha komolyabb kapacitásra van szükséged akkor számíthatsz komolyabb árakra is, de ilyenkor segít a tárhelyszolgáltató is. Ha az vállalatod ERP rendszerének szeretnél tárhelyet, biztosan találsz erre is csomagot.

Mire figyeljek?

Ha weboldal indításában gondolkozol, a következőket érdemes átgondolnod:

  • Egy weboldalt szeretnél, vagy esetleg több domain címmel is igénybe vennéd a tárhelyet? Gondolj arra is hogy mit hoz majd a jövő. Sok vállalkozás indít például külön weboldalt egy projektje számára. Ezt azért érdemes tisztázni még az elején, mert a legtöbb esetben a tárhelycsomagokban meghatározott számú domain-t regisztrálhatsz be.
  • Mekkora tárhelyre lesz szükséged? Ha sok médiát akarsz tárolni a webhelyen, esetleg nagyobb mennyiségű letölthető anyagot, akkor a tárhely méretét is ennek megfelelően válaszd.

    Egy átlagos WordPress oldal, általában belefér 100 MB-ba, de idővel a tartalom bővülésével ez drasztikusan is megváltozhat

  • Mennyit e-mail-ezel? A domain-hez kapcsolódó e-mail címek száma, és azok forgalma is lényeges szempont. A csomag kiválasztásakor mindenképpen mérd fel valóban fedi e az igényeidet a választott csomag. A céges levelezések, jelentősen elgyarapodhatnak, főként ha nem archiválod időnként azokat. Az e-mail címek számánál azt is vedd figyelembe, hogy milyen célú email-eket hozol létre, illetve hogy a munkatársaid is igényelni fognak-e névre szólót?
  • Amit mindenképpen érdemes ellenőrizned, az a szolgáltató megbízhatósága, és az hogy a szolgáltató maga mennyire figyel oda a biztonságra. Van e lehetőség a SPAM-ek szűrésére, gondoskodnak e a vírusirtásról, illetve a biztonsági mentésekről.

Az ITZen ajánlata

Ha megbízható és rugalmas szolgáltatót keresel, érdemes szétnézned itt. A szolgáltató csomagokat kínál például kifejezetten WordPress felhasználóknak is, de ugyanúgy megtalálhatóak nála a nagyobb megbízhatóságra törekvő VPS szerverek is:

Profitárhely.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek