Az ERP rendszer nem más mint egy vállalatirányítási információs rendszer. Előfordulhat hogy most is használsz hasonlót, csak nem tudod hogy az már ebbe a fogalomkörbe tartozik. Mivel az ERP, vagy hívjuk inkább egyszerűen csak vállalatirányítási rendszernek, inkább módszertan mint egy szoftver.

Sőt lépjünk tovább ezen is, hiszen egy módszertan egy feladat ellátására alkalmas módszert takar, de a vállalatirányítása inkább a módszerek összefogása és hatékonyabbá tétele.

A saját definícióm erre inkább valami ilyesmi:

Az ERP a vállalaton belüli módszerek összevonása és azok irányítása a hatékonyság érdekében!

Tehát ha bevett eljárásod van egy munkafolyamatra, vagy egy feladat elvégzésére akkor már van egy saját ERP módszered. Hogy ez milyen szinten létezik és mennyire képes magasabb szintre emelni a céged hatékonyságát az már más kérdés.

Az ERP-nek azonban van egy szigorúbban vett meghatározása is. Azt a szoftvert is jelentheti ami a vállalatirányítási módszereket modellezi és működteti. (A Wikipédián található definíciót itt találod)

Az ERP ugyanaz mint a CRM?

Ez többször is felmerülő kérdés, de a válasz egyértelműen az hogy nem. A CRM az ügyfélkapcsolatok kezelésére vonatkozik. Ami inkább a vállalatirányítás részeként határozható meg. Vagyis a CRM önmagában még nem ERP, de az ERP része a CRM is.

ERP vagy CRM rendszerre van szükségem?

El kell dönteni azt, hogy mit szeretne a vállalkozás elérni. Ha a belső folyamatok viszonylag könnyen kezelhetőek, és nincs belőlük túl sok, de az ügyfelekkel való kapcsolatokat erősíteni szeretnéd, valószínűleg elég lesz számodra egy CRM is.

Ha azonban sok idődet elveszi a papírmunka a munkatársak közötti információátadás, vagy egyszerűen szeretnéd költséghatékonyabbá tenni egy szolgáltatásod, növelni a gyártási hatékonyságod, érdemes gondolkodnod egy vállalatirányítási rendszerben.

Ha CRM rendszerem már van, attól lehet ERP rendszerem is?

Mivel az ERP rendszerek általában minden CRM funkciót tudnak, ezért két különböző rendszer használata felesleges.

Ha már van egy CRM rendszered, akkor érdemes annak adatait migrálni, azaz az ERP-n belülre helyezni. Erre az ERP rendszerek készítői általában felkészültek bátran fordulj hozzájuk.

Mi a haszna az ERP rendszereknek?

Az ERP nem dobozos szoftver, hanem egy keretrendszer aminek a segítségével saját magunk alkothatjuk meg az eljárásainkat a saját egyedi igényeinknek megfelelően. Tehát egy ilyen rendszer bevezetése nem feltétlenül azt jelenti hogy át kell alakítani a módszereket amiket használunk, hanem pont az ellenkezőjét. A már meglévő eljárásainkat vezethetjük be a rendszerbe.

Ennek valószínűleg az lesz a következménye rövid időn belül, hogy meglátunk bizonyos hibákat, gyenge pontokat a saját elképzeléseinkben amiket javítani kényszerülünk, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy képesek leszünk lecsökkenteni a feladatra fordított időt, a költségeket vagyis képesek leszünk optimalizálni azokat!

Meddig tart egy ERP rendszer bevezetése?

Egy ERP bevezetése hosszú folyamat. Valamennyire mindig is szükséges lesz foglalkozni vele, de az idő elteltével a ráfordítandó idő folyamatosan csökkenni fog, de teljesen nem szűnik meg. A jó hír hogy a bevezetés során felszabadulhat annyi kapacitás a cégen belül, akinek a fő feladata a vállalatirányítási rendszer felügyelete és folyamatos fejlesztése.

Hogyan lehet nekem is ERP rendszerem?

Csak kezdd el kicsiben. Mire egy kialakult ERP kúltúrát vezetsz be a cégednél, valószínűleg sok falba fogsz ütközni. Nagy a valószínűsége, hogy pont azt, amire neked szükséged van, egyik rendszer sem tudja igazán. Az igényeidtől függően 2 irányba indulhatsz:

  1. Saját fejlesztésbe fogsz: Ez sokkal költségesebb és munkaigényesebb út, ami azért azt is igényli, hogy tapasztalt legyél ezen a téren. Ha érted miért akkor van rá esélyed hogy ez lesz a számodra megfelelő út.
  2. Kész rendszert használsz: Nem fogok konkrét terméket ajánlani, de egy profi ERP szoftverhez jár a támogatás is. Érdemes olyan irányt választanod, ahol segítenek a bevezetésben is
  3. Bitrix24: Az előző pontban azt ígértem, nem fogok ajánlani konkrét szoftvert, és ezt se annak vedd. Ez inkább egy tapasztalat, mi ezt használjuk, de egy jelentős evolúción ment keresztül a saját belső kultúránk is:
https://www.instagram.com/p/B7smSK7h52n/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek