Mindent, amit tudni érdemes a kiberbiztonságról!

A kiberbiztonság definíciója

A kiberbiztonság olyan személyek, folyamatok és technológiai megoldások összessége, amelyek segítenek csökkenteni a támadásokból eredő üzletmenet-kiesések, pénzügyi veszteségek és hírnév csorbulás kockázatát.

 A kiberbiztonság célja, hogy megvédje a szervezeteket a kibertámadásoktól és megakadályozza az adatok ellopását, az üzleti folyamatok szabotálását vagy a pénz kizsarolását.

A kiberbiztonság megoldásai közé tartozik a víruskeresők, a tűzfalak, a titkosítás, a hitelesítés, a szabályozás, a felügyelet és a képzés.

A kiberbiztonság veszélyforrások típusai

  • Kártevők
  • Adathalászat
  • Zsarolóvírusok
  • Belső veszélyforrások
  • Pszichológiai manipuláció
  • Emelt szintű állandó veszélyforrás

Miért fontos a kiberbiztonság?

A modern üzleti világ egyre inkább globalizálódik és összekapcsolódik. Az emberek, a vállalatok és a kormányok egymás közötti kommunikációs képessége nagymértékben befolyásolta a társadalom működését. A kiberbiztonság hatékony és innovatív munkát tesz lehetővé az online tevékenységekbe vetett bizalom megteremtésével, valamint az egyének, üzleti partnerek és kormányzati szervek közötti kommunikációval. Megfelelő megoldások és folyamatok bevezetésével a vállalatok kihasználhatják a technológia nyújtotta előnyöket, miközben csökkentik az olyan támadásoknak való kitettségüket, amelyek megzavarhatják IT-infrastruktúrájukat, vagy akadályozhatják az ügyfelek alapvető szolgáltatásait valamint az ügyfelek személyes adatainak nyilvánosságra kerülését.

Megoldások a kiberbiztonságra

1. Teljes felügyeletre épülő biztonsági stratégia bevezetése

Egyre gyakoribb, hogy a vállalatok olyan hibrid munkahelyi modelleket alkalmaznak, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanak az alkalmazottaknak abban, hogy hol és hogyan dolgozzanak. Ennek ellenére új biztonsági modellre van szükség, mivel ezek a rugalmas munkakörnyezetek ma már több eszközt és alkalmazást is veszélybe sodornak. A teljes bizalom alapú biztonsági keretrendszer kihasználja a felhő platformokat és a felhasználói hitelesítést teljes körűen helyszíni hozzáférés-vezérléssel. A cél egyszerű: csak azokra az erőforrásokra korlátozza a hozzáférést, amelyek ezt igénylik, miközben megakadályozzák, hogy jogosulatlan felhasználók teljesen hozzáférjenek az infrastruktúrájához. Egyszerűen fogalmazva, minden a kockázat csökkentéséről szól.

2. Rendszeres kiberbiztonsági képzés

A kiberbiztonság már nem egyszerűen a biztonsági szakértők feladata. Az alkalmazottak személyes eszközöket használnak a munkahelyükön, és sok támadás azzal kezdődik, hogy egy alkalmazott e-mailt kap. A naprakész biztonsági rendszerek segíthetik szervezete védelmét, de megtaníthatja az embereket arra, hogy megalapozott döntéseket hozzanak online biztonságukkal kapcsolatban. Futtasson szimulált támadásokat ezen a rendszeren keresztül, és nézze meg, hogyan működik, hogy segítsen csapatának felismerni, amikor támadás történik, így gyorsan reagálhatnak, hogy megvédjék magukat a sérülésektől.

3. Folyamatok kidolgozása

Védd meg szervezetét a kibertámadásoktól olyan folyamatok kidolgozásával, amelyek nemcsak megakadályozzák a támadásokat, hanem csökkentik a sikeres támadások valószínűségét. Rendszeresen frissítsd a szoftvert és a hardvert a biztonsági rések számának csökkentése érdekében, és egyértelmű utasításokat adjon az incidens bekövetkezte esetén történő reagáláshoz.

4. Jelszavak kulcsfontossága

Alapvetően nincsen tökéletes védelem a támadások ellen. De egy jó s erős jelszó már sokat segíthet megelőzni a támadást. Használj jelszó kezelő szoftvereket, amik képesek tárolni jelszavaidat és megkönnyítik a munkádat, amikor bejelentkezel valahová. Ezek a szoftverek általában egy úgynevezett mester kulcsot igényelnek. Ezt a legfontosabb megőrizned és olyan helyen tárolnod, amiről csak te tudsz! A mester kulccsal hozzáférsz a jelszavaidhoz az összeshez, amiket éppen tárolsz. Ha nem vigyázol a mester kulcsra akkor más is hozzá fog férni! Valamint ajánlott időközönként a jelszavakat megújítani!

5. Eszközeink védelme

Sokan nem veszik figyelembe az eszközeik védelmét se. Az egyik legfontosabb lépés, amit meg kell értetni a dolgozókkal, ha már nem használják az eszközeiket, például a laptopot be kell zárni. Ezzel lehet védeni olyan illetéktelen személyektől, akiknek nincs jogosultságuk használni az eszközöket. Ha asztali számítógépről van szó, ott a számítógép ház lezárására is van lehetőségünk. A számítógépeknek a napi munka érdekében a  legfrissebb szoftver frissítésekkel kell rendelkezniük, ezzel is megelőzve az elavult és gyenge szoftveres védelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek