Mit jelent a Digitális Jólét az ITZen számára?

Élvezettel hallgattam az IT Business & Technology 2016 konferencia fórumbeszélgetését a digitális jólétről. Az eszmefuttatások több szempontból is érdekesek voltak, azonban egy kérdés kifejezetten érdekes volt. A résztvevőket arról faggatták, mit jelent számukra a digitális jólét? Kihívásnak vettem a fogalom tisztázását!

A válasz bonyolultabb mint amilyennek elsőre tűnik, tehát megpróbáltam megfogalmazni mit is jelent a digitális jólét az ITZen alapelveinek vetületében!

Érdemes először belenézni a teljes beszélgetésbe, 2:44-kor hangzik el az érintett kérdés:

A kormány Digitális Jólét Programja érdekes lehetőségeket kínál mind az oktatás, mind pedig a vállalkozások számára. Programjai között szerepel a közigazgatás fejlesztése, az oktatás megreformálása, a széles-sávú internet elérhetőbbé tétele és sok más fejlesztés az informatika területén. Információk a programról.

Miért érdemes átgondolni a digitális jólét kérdését?

Napjaink elképesztő iramban fejlődik a technológia területén. Ha csak hazánk számadatait nézzük is nyilvánvalóan nehéz követni a trendet.

Magyarország informatikai helyzete számokban (2016 eleje, megközelítő mennyiségek)
 Webáruházak száma 6.000
 üzemelő .hu domain-ek 656.000
 internet előfizetések száma  7,288 millió

A folyamatosan növekvő technológiai növekedésnek azonban van egy komoly hátulütője. Az informatikai szakemberek elenyésző száma. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy sokan még csak most kezdik felismerni, az informatikára igenis áldozni kell. Rengeteg egyébként tehetséges informatikust ismerek, akik eltávolodtak az eredeti szakterületüktől mert néhány éve még nem volt igény a munkájukra. A másik talán még súlyosabb probléma, hogy a jól képzett informatikusok másik része, aki egyébként kitartott és nem távolodott el eredeti szakmájától, már külföldön boldogul. Teszi ezt azért, mert innovatívabb környezet, mert többet fizetnek, mert jobban megbecsülik őket.

Iskola

Iskoláink oktatási színvonala ezen a téren sajnos siralmas (ezt azért merem kimondani, mert a videóban is elhangzik erre pár utalás ;)). Mielőtt a fejemet vennék ezért a kijelentésemért páran tisztázzuk, mint mindenben, ebben is vannak kivételek. Viszont amikor egy frissen érettségizett átlagos diák gyakorlati, mindennapi életben használható informatikai tudását vesszük alapul, az elég ijesztő. Persze ez nem feltétlenül a diákok hibája, hiszen az oktatást végzőnek kellene arról gondoskodnia, hogy ezek a készségek is fejlődjenek.

Persze a tanárokat is meg tudom védeni, hiszen ha nem értenek hozzá, ha nem kapnak lehetőséget a vezetőségtől, ha nincsenek megfelelő eszközeik akkor sajnos elég nehéz a helyzetük.

A lényeg az, hogy abban mélységesen egyetértek a program megalkotóival, miszerint az oktatás megreformálása a legfontosabb, ha ebben tovább szeretnénk lépni.

Vállalkozások

Szintén fontosnak érzem a vállalkozások hozzáállásának javítását. Az általam ismert cégvezetők jelentős hányada egyszerűen nem törődik elegendő időt ezzel a területtel, persze ez visszavezethető magára az oktatásra is. Hiszen ha megértenék mekkorát lendítene az üzletükön ez az egy terület talán elkerülhetnék azt ami várni fog a cégükre az elkövetkező pár évben. Súlyosabb a helyzet azoknál, akik úgy gondolják foglalkoznak a dologgal, de igazából csak rábízzák egy kevésbé felkészült, vagy egyszerűen ehhez a területhez nem értő kollégára a feladatot, akinek a meglévő feladatkörei mellett kell elvégeznie azt. Természetesen ebben az esetben esélytelen a minőségi munka, így a cégen belüli digitális jólét megteremtése. (Ilyen részfeladatokra egyébként kiváló megoldás lehet egy szabadúszó informatikus megbízása)

Most jön a lényeg!

Szusszanj egyet!

Mit jelent számomra a Digitális Jólét?

Mindenképpen érdemes először megvizsgálni a kérdést. Összetett fogalomról beszélünk, hiszen a digitális jólét lényege hogy behálózza az életünk több területét is, többek között a

 • magánéletet
 • munkát
 • tanulást

Legalábbis én ezeken a területek érzem a legfontosabbnak a téma körüljárását. Ellentétben néhány véleménnyel a digitális jólét alapja inkább a gondolkodásmódbeli fejlődés. Ha az alapelvek rendben vannak, a többi már csak részletkérdés!

1. Tisztában kell lenni a lehetőségekkel

Sokkal hamarabb elérjük a célt ha tudjuk hová tartunk. Például amikor valaki meghökken azon hogy az Excel segítségével milyen feladatokat el lehet végezni, az egyértelműen arra utal, nincs tisztában azzal mire is használhatja azt.

Ugyanilyen gyakran előforduló vélekedés, hogy a weboldal arra való, hogy a névjegykártyán szerepeltetni lehessen. Márpedig ez soha nem volt így! A céges weboldal egy ugyanolyan célszoftver, mint a könyvelő által használt Excel táblázat, melynek funkciója, célja van.

Ha a magánéletbeli lehetőségeket tekintjük, azt tartom a legfontosabbnak megérteni, hogy a Facebook nem az internet! Csak az internet egy része, viszont még mindig eltörpül a világháló nagysága mellett. Elég a Deep Web, vagy láthatatlan web fogalmára gondolni, aminek a méretéről a mai napig nincsenek pontos adatok. (Ez alatt a felhőben tárolt adatokat, belső információs rendszereket értjük).

Óriási hiba ha valaki kifejezetten a közösségi oldalra alapozza az online tevékenységét. Rengetegen megélnek abból, hogy félrevezetik a Facebook óriási rajongói bázisát, hamis információk segítségével.

2. Élni kell a lehetőségekkel

Méghozzá az elérhető legminőségibb megoldásokkal. Ha szükséges keressük meg a megfelelő szakembereket, de elsősorban képezzük magunkat ezen a területen. Szükségtelen mindenkinek programozói tudást szereznie. Elég lenne az is ha a saját szoftvereinket használni tudnánk.

Digitális jólét cégeknél

Szoftver

A képzettség egy elérendő minimumát próbáltam meghatározni az általam ismert cégek felépítése alapján. A leírt tudásbeli hiányosságok sajnos eléggé jellemzőek. Az optimális állapot ez lehet a jelenlegi helyzetből kiindulva:

 1. A titkárnők minimum felhasználói szinten értenek az irodai szoftverekhez (Word, Excel, Levelezőprogramok)
 2. A vezetők haladó Excel felhasználók, ismernek vállalatirányítási szoftvereket, hatékonyan használják a területükön használatos célszoftvereket
 3. A marketinggel, ügyfelekkel foglalkozó munkatársak ismerik a CRM rendszerek fogalmát, esetleg használnak is ilyet
 4. A könyvelők ismerik és használják a digitális számlázást és az elektronikus ügyintézést megfelelően kihasználják

Fontos azonban mindegyik területen a folyamatos fejlődés, hiszen a munka hatékonyságát növelik. Ha a titkárnő azon dolgozik fél napot, hogy egy levelet megformázzon, az jelentős pénzkiesés a cég életében.

A kollégák képzését két helyen tartom megvalósíthatónak:

 1. Iskola -> Hatékonyabb, használhatóbb informatikai képzés, ezzel is felkészítve a diákokat az előttük álló feladatokra.
 2. Cégvezetők -> A dolgozók képzése rendszeresen, belső és külső források által is. A belső források, például a rendszergazda által adott oktatás a belső folyamatokra vonatkozóan, és külső oktató segítsége például a szoftverhasználatról. Ne a rendszergazda munkaidejét raboljuk azzal, hogyan kell beilleszteni a Word-be a táblázatot, hiszen neki van ennél komolyabb feladata is valószínűleg.

Hardver

Céges szinten azt hiszem erről is kell pár szót ejtenem. Ellenzem azt a megközelítést miszerint irtózatos pénzeket költsünk új hardverek beszerzésére és folyamatosan a legújabb eszközöket vásároljuk meg.

De azt is ellenzem amikor egy Pentium III rendszerű számítógépet használ egy könyvelő és csodálkozik mikor biztonsági mentés híján több évnyi munkája száll el egy áramszünet következtében.

Van középút! De ehhez is kell valaki aki tudja mi van a gépházban. Ne a szomszéd srácot kérjük meg erre, hiszen lehet ő majd egyszer nagyon jó szakember, és ha van ilyen támogassuk is a fejlődését, de egyszerűen nem lehet még annyi tapasztalata, hogy fel tudja mérni mire is van szüksége a cégünknek.

Tippek! 

A különböző hirdetési oldalak tele vannak olyan leselejtezett, de nagy kapacitással rendelkező gépekkel amik jelentősen fejleszthetik a gépparkot. A gép amin ezt az írást készítem, a fő munkaállomásom, már több mint 6 éves. Persze újként vásároltam viszont átgondoltan. 6 év alatt a hardver fejlesztésére kb. 20.000 Ft-ot költöttem, és még mindig nem érzek késztetést a cserére. A világ kapacitásnövekedése sajnos azt az érzetet kelti,  folyamatosan növelni kell a gépparkunk erejét. Erre azonban döntő többségben egyszerűen nincs szükség. A legjobb amit tehetünk, hogy szakember segítségét kérjük!

Digitális jólét az oktatásban

Az intézmények vezetőinek, önkormányzatoknak érdekük hogy fejlődjenek ezen a téren. Hozzáállás szintjén támogassuk a tanárokat, sőt képezzük először őket! Apró dolgokkal megvalósítható a fejlődés.

Heti 1 óra célzott informatikai oktatást egy tanárnak könnyen kell vennie!
Heti 1 óra oktatás már elindítja a folyamatot, a fejlődés folyamatát.
Heti 1 óra bele kell hogy férjen az időbe!

Minőségi oktatásra gondolok, gyakorlati oldalról megközelítve és a helyi igényekre szabottan! Hasztalan a táblázatkezelés elméletét megtanítani, amikor problémát jelent a képletírás, sőt meglepően sokan tisztában sincsenek azzal mit is jelent ez.

Biztosítanunk kell az eszközöket, melyek segítik a fejlődést ezen a téren is. Hiába fejlődünk ha nem tudjuk hol megvalósítani a tanultakat. Sok iskola sajnos nincs abban a helyzetben, hogy minden tantermet kellően felszereljen. Számukra segítséget nyújthat a helyi önkormányzat, akár saját forrásból, akár a helyi vállalkozások segítségével, illetve lehetőségeket rejt természetesen a Digitális Jólét program is. Azt azonban ki merem jelenteni, az alapprobléma nem anyagi természetű. Először is együtt kell működnünk, hiszen mindannyiunk érdeke a fejlődés. Még annak is aki ezt tagadja!

Digitális jólét a magánéletben

Óriási pénzforrást felemészt az átlagos háztartások trendkövetése, ami a digitalizáció hozadéka. Új telefon évente, új laptop, nagyobb televízió, tablet, Facebook, számítógépes játékok. Ezekkel alapvetően nem lenne baj, azonban társadalmunk túlzásokba esett.

Használd a Facebook-ot de mérd meg mennyi időt, sokkolni fog, mennyire elveszíted az időérzéked értelmetlen posztok nézegetésével. A Facebook elképesztően hasznos tud lenni, de nem értünk hozzá. Gondolkodás nélkül kiteregetjük magánéletünk és bele sem gondolunk, hogy azt akár ártó szándékkal is felhasználhatják. Szenzációgenerátor weboldalak tömegeinek növeljük a bevételeit, képesek vagyunk nekimenni a falnak, vagy kisétálni az úttestre csak azért mert a telefonunkat lessük.

 • A magánélet terén tehát első lépés az ésszerű határok betartása, ami szintén az oktatás kérdésére vezethető vissza. Aki tisztában van vele hogy egy adott információforrás megbízhatatlan, nemcsak nem veszi tudomásul (most ne gondolj a rózsaszín elefántra), de egyenesen le is tiltja a közzétevőt, mivel tudja hogyan kell!
 • A számítógépes játékok barátja vagyok, habár én már évek óta nem játszottam ilyenekkel, sok területen fejlődtem ezek által. Hiszen a játékok fejlesztenek, egészen addig, amíg nem rombolnak. Szabjunk határt, engedjük a gyereket, és magunkat is játszani a számítógépen napi egy órát, de ne többet!
 • Ugyanez vonatkozik a Facebook-ra is. Első lépésként távolítsuk el az alkalmazást a telefonunkról. Folyamatosan elvonja a figyelmet, és óriási rendszererőforrást is felhasznál. Mióta nincs a telefonomon a gyárilag rátelepített Facebook App érezhetően megnövekedett a teljesítménye.
 • Szerezzünk be minőségi eszközöket, amik várhatóan ki fognak tartani 4-5 évig. Persze érdemes a használt gépek piacán szétnézni, hiszen az otthoni használatra tökéletes választás lehet ez is. Persze érdemes ekkor is megkérdezni egy hozzáértőt, és mindenképpen figyeljünk oda. Ha kellően körültekintőek vagyunk elképzelhető több 10.000 Ft-nyi összeg marad nálunk.

Digitális jólét otthon

A digitális jólétben élő háztartás azt hiszem nem csak az internetkapcsolattal és számítógépekkel felszerelt otthont jelenti. Ma már elérhetőek különböző, az intelligens otthon megalkotását lehetővé tevő eszközök. Intelligens klímák, izzók, riasztók és még sorolhatnánk. A digitális jólétben élő háztartás minden szegletében elérhető a technika, azonban nem tolakodóan. Az eszközök megfelelő összeállítása, mind a hardverek mind pedig a szoftverek szintjén arra hivatottak, hogy könnyítsék meg az életünk, de ha nincs rájuk szükség ne akadékoskodjanak. Ez a téma külön cikket érne, ezért ötletszerűen mutatnám be mire is gondolok:

 • Wi-Fi kapcsolat az egész házban, kis költségből megvalósítható, és az okos-eszközeink általában igénylik is
 • Tablet a konyhában, jól jöhet főzés közben egy digitális receptgyűjtemény, de akár meghallgathatunk valamit a YouTube-ról is mosogatás közben!
 • Multimédia-központ a nappaliban. Itt elsősorban nem a hatalmas televízióra gondolok. Elegendő a meglévő és pár okos újítás. A ma még üzemelő televíziók esetében általában van rá mód hogy egy számítógép képét közvetítsük számára. Pár ezer forintért pedig találhatunk akár 5.1-es hangosítást, ami megfelelő beállításokkal egy átlagos méretű szobát hangzás tekintetében egy moziéhoz hasonlóvá tesz.
 • Levelezőkliens az okos-telefonon. Hiszen szükségtelenné teszi a bejelentkezést a számítógépen. Általában beállítható milyen gyakran töltse le a leveleinket, ezért kivitelezhető a segítségével, ha van pár szabad percünk, átolvassuk a leveleket. Időt és energiát is spórolhatunk ezzel a módszerrel.
 • Kreativitás! Ismerjük fel milyen területeken könnyítheti életünket az informatika. Szintén az oktatás emelkedik ki a sorból, hiszen ha ismerjük a lehetőségeinket, valószínűleg könnyebbé tehetjük az életünket is. Ez az élet minden területére igaz, de az informatikára még inkább.

Ezek voltak az én gondolataim

Ha úgy érzed segítségedre lehet bármiben keress fel most:

Kérem az ajánlatot

Szükség esetén szakembert is tudok ajánlani számodra!

De most te vagy soron, én már leírtam a gondolataimat. Megosztod velünk számodra mit jelent a digitális jólét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés