Mitől változhat meg a magyar informatikai kultúra?

Az Oracle és a Coleman Parkes közös kutatást végzett a közelmúltban 600 európai és közel-keleti döntéshozó megkérdezésével. Az informatikai és üzleti szektor bevonásával készült tanulmány kutatási területe a felhő technológiák bevezetési nehézségeiről szólt, azonban komoly tanulságot vonhatunk le belőle. A problémák kicsit másképpen ugyan, de jelen vannak a magyar kisvállalkozásoknál is.

A legfőbb megállapítás a döntéshozatal folyamatában észlelhető…

 

Az Oracle adatait lefordítva a döntéshozók egyszerűen nem értik minden esetben miről is kell döntést hozniuk. Persze ez nem is lenne elvárás, viszont sokszor a saját szakemberiek véleményét sem igazán kérik ki.

A felmérést ugyan a nagyvállalatok körében végezték el, azonban kis képzelőerővel a KKV-k körében is megtaláljuk ugyanezt a problémát.

Hogyan hozhatunk informatikai döntést informatikus bevonása nélkül?

Valószínűleg hibásan. Amikor arról kell dönteni például hogy a céges weboldalra mennyi energiát is fordít az adott vállalkozás, sok esetben egy olyan személy kezében van a döntés aki nem is érti mire való egy weboldal.

Ameddig a legalapvetőbb informatikai fejlesztésekre sem hajlandó egy cég addig hogyan várhatjuk el tőle hogy olyan misztikusnak tűnő dolgokat vezessen be mint a felhő-technológiák, a raktárkezelő, vagy esetleg egy vállalatirányítási-rendszer.

Sajnos a hatékony munkavégzés nem igazán volt eddig a magyar vállalati kultúra hajtóereje, de legalább van miben fejlődnünk. 😉

Biztosan szükség van az informatikai kultúra fejlesztésére?

A világ fejlődik ha akarjuk, ha nem! Egyre inkább előtérbe kerülnek azok a technológiák amelyek arról szólnak, hogy az emberi erőforrások minél hatékonyabb kihasználása által fejlődjünk.

A jövő arról szól, hogy az úton önvezető kamionokkal találkozunk, hogy a zsebünkben lévő okostelefon segítségével számlákat írhatunk, utasíthatjuk alkalmazottainkat a világ bármely részéről. Sokak számára még mindig hihetetlen hogy a mezőgazdasági termésátlagok növelésének titka nem a génmanipulációban, hanem az adatelemzésben rejlik, sőt itt is jelen vannak már ma is olyan technikák amik az ember beavatkozása nélkül is képesek elvégezni a földmunkák egy részét.

Nincs ma már olyan terület, aminek ne képezné valamennyire részét az informatika.

Mitől változhat meg a magyar informatikai kultúra?

Tanulj, újíts, fejlődj folyamatosan. A fejlődés olyan mértékű ma már hogy a folyamatos tanulás elengedhetetlen. Ezt nehéz egy olyan vezetőnek elmagyarázni aki nem ebben szocializálódott. A nagyvállalatok vezetői, politikusaink egy bizonyos része sajnos tudatlan. Nem fogok állást foglalni senki mellett, nincs olyan hogy valaki jobb vagy ésszerűbb döntéseket hoz.

Hiszek abban hogy mindenki a tudása és a tapasztalatai alapján próbálja meghozni a lehető legjobb döntéseket. Az idősebb korosztálynak, akik vezetői pozícióban vannak általában megvan a tapasztalatuk, a fiatalabb, fejlődésre hajlandóbb korosztálynak pedig a tudása.

Amíg nem találunk módot rá hogy ezt a kettőt megfelelően összehangoljuk nem várhatóak nagy sikerek!

Mit tehetek én?

Ha vállalakozó, esetleg döntéshozó vagy, a te feladatod az is hogy példát mutass az informatikai kultúra terén. A kisvállalkozásokban óriási potenciál rejlik, csak tudni kell kihasználni a lehetőségeket. Ha vállalkozó vagy, a saját érdekeid is azt kívánják hogy folyamatosan fejlődj. Keresd a gyengeségeid, és ne félj segítséget kérni!

Csináljuk együtt, terjeszd a mondanivalómat a fejlődés érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek