3 szempont az oldalbetöltési sebesség mérésekor

Sebesség

Az oldalbetöltési sebesség mérésére kismillió eszközt találhatunk, de a különböző eszközök különböző szempontok szerint vizsgálódnak. Sajnos a legtöbb esetben a különböző mérőeszközök különböző szempontok szerint végzik az elemzéseiket, az ember meg beleőrül abba, hogy itt ezt javította ki de ott meg az okozta a hibát.

Szerencsére nem kell megőrülni. Ha a számunkra megfelelő eszköz mérési adatait vesszük alapul sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

A sebességmérés eszközei

A különböző szempontok figyelembevételéhez kerestünk egy-egy eszközt is, amely azt hivatott bemutatni,

1. GTMetrix – Ahogy a világ lát

Összetett elemzést végez, azonban oda kell figyelni rá, mivel Magyarország közelében nincs tesztszervere, így bizonyos értékei csalókák lehetnek. Mindenesetre egy rendkívül hasznos eszköz, mivel a legtöbb sebességgel kapcsolatos problémát képes detektálni.

Különböző helyekről, különböző környezetben, sőt különböző sávszélességek emulációjával képes elemezni az oldalt.

A GTMetrix weboldala

2. PageSpeed Insights – Ahogy a Google lát

A keresőoptimalizálás során érdemes a leginkább ennek az eszköznek megfelelni, hiszen a keresőalgoritmus valószínűleg az itteni eredmények alapján fogja besorolni a weboldalt.

PageSpeed Insights

PageSpeed ITZen

3. Page Load Time – Ahogy mi látjuk

A fenti két eszköz alternatívájaként érdemes megvizsgálni az oldalt helyileg is, azaz a saját böngészőnk segítségével. Erre kitűnő eszköz a Chrome bővítményei között elérhető Page Load Time bővítmény. A mindössze 30kb méretű bővítmény egyetlen funkcióval bír. A Böngésző címsorában kiírja hogy az aktuális oldal mennyi idő alatt töltődött be teljesen.

A bővítmény elérhető itt.

Oldalbetöltési sebesség a gyakorlatban

A tökéletes eredményre törekedni kell, de kicsi az esélye, hogy mindenhol jól teljesít majd a weboldal. A 100%-os teljesítményre tehát törekedni kell, de nem szabad beleőrülni.

Egyszerűen döntsük el, hogy nekünk mely szempontok a legfontosabbak számunka az oldalbetöltési sebesség kapcsán, és arra összpontosítva törekedjünk az eredményekre.

Legalábbis..

.. akkor, ha nem kell extrém terheléssel számolnunk. Ilyenkor ugyanis érdemes mindegyik területen elérni a 100%-os értéket, de az egy másik bejegyzés témája lesz majd.

Ha nincs kedved ezt kivárni, kérdezhetsz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .