3 szempont az oldalbetöltési sebesség mérésekor

Az oldalbetöltési sebesség mérésére kismillió eszközt találhatunk, de a különböző eszközök különböző szempontok szerint vizsgálódnak. A legtöbb weboldal sebesség teszt azonban különböző szempontok szerint végzik az elemzéseiket. Ennek pedig egyértelmű következménye, hogy a weboldalt karbantartó fejlesztő meg beleőrül abba, hogy amit az egyik helyen kijavított, egy másikon problémaforrássá vált.

Szerencsére nem kell ebbe beleőrülni. Ha a számunkra megfelelő eszköz mérési adatait vesszük alapul sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

 

A sebességmérés eszközei

A különböző szempontok figyelembevételéhez kerestünk egy-egy eszközt is, amely azt hivatott bemutatni,

1. GTMetrix – Ahogy a világ lát

Összetett elemzést végez, azonban oda kell figyelni rá, mivel Magyarország közelében nincs tesztszervere, így bizonyos értékei csalókák lehetnek. Mindenesetre egy rendkívül hasznos eszköz, mivel a legtöbb sebességgel kapcsolatos problémát képes detektálni.

Különböző helyekről, különböző környezetben, sőt különböző sávszélességek emulációjával képes elemezni az oldalt.

A GTMetrix weboldala

2. PageSpeed Insights – Ahogy a Google lát

A keresőoptimalizálás során érdemes a leginkább ennek az eszköznek megfelelni, hiszen a keresőalgoritmus valószínűleg az itteni eredmények alapján fogja besorolni a weboldalt.

Update! A PageSpeed Insights az elmúlt időben rengeteget fejlődött. A fejlődés pozitív, viszont azzal jár hogy sokkal szigorúbb is lett. Ha volt egy 90-es PageSpeed mutatód korábban, könnyen előfordulhat hogy ez visszacsúszott akár 20 alá is. Szóval érdemes tesztelned.

PageSpeed Insights

PageSpeed ITZen

 

3. Page Load Time – Ahogy mi látjuk

A fenti két eszköz alternatívájaként érdemes megvizsgálni az oldalt helyileg is, azaz a saját böngészőnk segítségével. Erre kitűnő eszköz a Chrome bővítményei között elérhető Page Load Time bővítmény. A mindössze 30kb méretű bővítmény egyetlen funkcióval bír. A Böngésző címsorában kiírja hogy az aktuális oldal mennyi idő alatt töltődött be teljesen.

A bővítmény elérhető itt.

Oldalbetöltési sebesség a gyakorlatban

A tökéletes eredményre törekedni kell, de kicsi az esélye, hogy mindenhol jól teljesít majd a weboldal. 

Az oldalbetöltési sebesség a tesztelőeszközök segítségével zűrzavaros területté válik. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a legtöbb weboldal sebesség teszt, használjuk akár a fentieket, akár egészen mást, célja hogy megmutassa a weboldal gyenge pontjait. 

A fenti 3 kiválóan egyensúlyba hozható egymással. A GTMetrix kiváló tippeket ad a weboldalra vonatkozó hibákról. A PageSpeed Insights erőssége inkább a szerverszintű elemzés, míg a lokális mérések arról tanúskodnak, hogy mit tapasztal a felhasználó.

De miért is fontos az oldalbetöltési sebesség NEKED? 

Ha pontosan tudjuk hogy egy kecskeméti cégként a számunkra az fontos hogy a helyi ügyfélkörünk/olvasóink gyorsan érjék el az oldalt, akkor érdemes a tesztelést is lokálisan végezni.

A GTMetrix egyik gyengesége (legalábbis számunkra), hogy fizikailag 6 helyről tesztelhetjük, amiből a legoptimálisabb távolságra egy kanadai szerver van. Tehát a sebességadatok azt fogják megmutatni, hogy egy kanadai oldalletöltés során hogyan alakulnak a letöltések. 

Az interneten másként kell értelmezni a távolságokat, de azért ez távol van egy Kecskemét környéki kliensgéptől.

Persze az is lehet hogy az ügyfélköröd szétszórva található meg a világ több részén. Ebben az esetben érdemes bevezetned egy CDN(Content Delivery Network) szolgáltatót (pl Cloudflare). Ha ezt teszed, nagyjából a GTMetrix mérései is pontosabb képet fognak adni.

 

Szeretném felgyorsítani a weboldalam

A blogon rengeteg tippet találsz a weboldal teljesítményoptimalizálásával kapcsolatban. További cikkeket találsz a webhely sebesség szekcióba, de kipróbálhatod akár az ITZen Rocket nevű szolgáltatásunkat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek