Miért pixeles a kép a WordPress-ben?

Ha a WordPress-es weboldalon pixeles kép jelenik meg, annak két oka lehet: vagy alapból nem túl jó a képünk minősége vagy valamilyen bővítmény belenyúl és optimalizálja azt.

A bejegyzésben annak járunk utána, hogy mit is tehetsz a pixeles képek megjelenése ellen.

Képminőség ellenőrzése

Médiatárban meg tudjuk nézni a feltöltött kép minőségét és össze tudjuk hasonlítani a weboldalon megjelenő képpel. A legjobb, ha a képanyag még megvan nekünk és azzal tudjuk összehasonlítani.

Ellenőrizzük még le a képünk tulajdonságait is: képméret (pixel x pixel), felbontás (dpi)

Képméret

Fontos, hogy mindig csak akkora méretű képet használj amekkora kell, azaz maradj a megjelenési méretnél.

Ha egy kisebb méretű képet raksz be egy nagyobb méretigényű helyre, akkor az fel lesz nagyítva a szükséges méretre és pixeles képet fog eredményezni.

Szóval ha a blog fejlécben van egy 1280×600-as méretű blokk a képnek, akkor az legyen arra a méretre átméretezve. Egyszerűbb egy nagyobb kép méretét csökkenteni mint egy kisebbét növelni (pixelhibák nélkül nem is lehet igazából)

Felbontás

Fontos a kép felbontása is, azaz a DPI. Ez a Dot Per Inch mértékegység, ami a képpontontok mennyiségét jelenti hüvelykenként. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb felbontású a kép. 300 DPI felbontású kép inkább nyomdai célra kell, de nekünk webre elég a 72 DPI.

Figyelj arra, hogy minél nagyobb a kép mérete és felbontása, akkor annál nagyobb helyet fog foglalni a tárhelyen.

Ássunk mélyebbre

Ha az ellenőrzés és összehasonlítás után is mindent rendben találsz, akkor kicsit mélyebbre kell ásnod.

Nézz szét a telepített, bekapcsolt bővítményeink között. Ezek általában kép optimalizáló bővítmények szoktak lenni, de némelyik gyorsítótár bővítmény is képes tömöríteni optimalizálni a képeket, így pixeles képet generálni. Szóval keress kép optimalizáló és gyorsítótár bővítményt és nézzük át a beállításait.

Általában ezeknél a bővítményeknél meg lehet adni a kép tömörítési módját, ami lehet veszteséges (Lossy) és veszteségmentes (Lossless) is. A veszteséges tömörítés rosszabb képminőséget és jobb fájlméretet eredményez, a veszteségmentes viszont jobb képminőséget és nagyobb fájlméretet.

Célszerűbb a veszteségmentes tömörítést használni, mivel a képminőség megmarad és azért a fájlméretből is farag le egy picit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek