Szabadúszó grafikus, programozó, vagy szervizes?

A szabadúszó élet szépségeiről sokszor szó esett már ezen a blogon. Most egy olyan kérdést szeretnék tisztázni, ami segít eldönteni mivel is foglalkozz.

Az kérdést ismét egy olvasónk, ezúttal Zsolt vetette fel:

Zsolt kérdezte a szabadúszó piacról

Szeretnék én is elindulni ezen a szabadúszó pályán. Jártas vagyok kezdő programozásban (C, C++, C#) weboldal szerkesztés (php, css), photoshop, autocad, corel draw, elektronika (nyákterv készítés, kivitelezés, gyártás, bármilyen elektronika javitása stb.). Hogyan lehet piacra kerülni?

Hogyan kezdd?

Sok esetben találkozom azzal a problémával, ami Zsolt kérdésében is megtalálható. Sajnos az első időszakban ez nekem is probléma volt, de szerencsére tudatában voltam így bizonyos szinten kezelni is tudtam.

A probléma (talán nem ez a legjobb szó) az hogy túl sok mindenhez értesz, és valószínűleg ezekkel foglalkozni is fogsz, legalábbis az első időszakban. A  legjobb tanács amit adhatok, az az, hogy döntsd el, mi az amivel igazán foglalkozni akarsz?

Ha programozni szeretnél, programozz, ha inkább a grafikát kedveled akkor indulj ebbe az irányba. A lényeg hogy azt a területe válaszd ami számodra a legnagyobb élvezetet nyújtja, különben fel fognak őrölni az olyan feladatok, amikhez ugyan értesz valamilyen szinten, de profi sosem leszel benne.

Én így kezdtem

Amikor elindítottam a szabadúszó vállalkozásom (ekkor még nem létezett csak az ITZen gondolata), már sok évnyi munkahelyi és munkahelyen kívüli tapasztalaton voltam túl. Foglalkoztam számítógépek javításával, weboldalakkal, programozni is szerettem, meg vonzott az online marketing főként a Facebook kommunikáció és a keresőoptimalizálás.

Abban a szerencsés helyzetben voltam hogy a vállalkozás elindításakor már tisztában voltam vele, hogy ha profi módon akarom csinálni a dolgom, akkor döntenem kell. Elsőként mint online marketinges pozicionáltam magam, de valójában ez egy óriási terület, ami további részekre bontható:

 • Közösségi média
 • Hirdetések
 • Hírlevelek
 • Webes Szövegírás
 • Keresőoptimalizálás

Valójában mindegyikre igény van, de a piac folyamatos változása miatt mindegyik megköveteli a trendek követését az újdonságok megtanulását, méghozzá elég intenzív mértékben.

Így az 5 irányból 3-at kihúztam, így maradt a keresőoptimalizálás és a szövegírás.

Persze az ITZen ma már foglalkozik weboldal készítéssel, illetve webes alkalmazásfejlesztéssel is, viszont erről tudni kell, hogy ezeket már nem egyedül csinálom, igazából a SEO-n felül a szervezés lett a feladatom mára, amiben viszont nagy hasznát veszem a sokféle tudásnak, és területnek amit életem során kipróbáltam.

Mire van igény a szabadúszó piacon?

Egyre inkább azt tapasztalom, hogy nagyon kevesen vagyunk ma már. Ez nyilvánvalóan abból is adódik hogy az elmúlt években az IT szektor felé fordulók nem igazán kapták meg a megfelelő ösztönzést, és elismerést. Ez ma már szerencsére nincs így, de a kimaradó, vagy a szakmáját elhagyó informatikusok pótlása biztosan eltart még egy ideig. Szóval abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szabadon eldönthetjük mivel szeretnénk hosszútávon foglalkozni.

Amire biztosan igény van jelenleg:

 • Szabadúszó programozó
 • Szabadúszó grafikus
 • Szövegíró
 • Facebook szakértők
 • SEO szakemberek
 • AdWords vagy Facebook hirdetési szakemberek
 • Webes megjelenítők, bloggerek

Hogyan válasszam ki mivel szeretnék foglalkozni?

Egy területet válassz, de arra tekints úgy, hogy életed végéig azzal kell foglalkoznod. Melyik az a terület ami egyben a hobbiddá is válhat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek