Webáruház indítás: Milyen webáruház rendszerek közül válogathatok?

A webáruház indítás rengeteg elintéznivalóval jár, kezdve az engedélyek beszerzésétől, a logisztikai kérdések megoldásáig. De a sok teendő között ne felejtsük el azt sem, hogy milyen rendszerrel fogjuk a webáruházunkat elindítani és üzemeltetni.

Milyen szoftverrel indíthatok webáruházat?

5 típusra bontottam azokat a webáruház indításra alkalmas megoldásokat.Az első 4 típus ismert mindenki előtt aki már beleásta magát a témába a 4. azonban fejlettebb megoldás, ami egyben a pénztárcát is kíméli. Kezdjük is a sort:

A népszerű WordPress + WooCommerce kombó

A WordPress egy nagyon jól menedzselhető és bővíthető, alapvetően weboldalak és blogok készítésére használt CMS (tartalomkezelő-rendszer). A WP előnye a sok bővítmény amivel különböző funkciókkal ruházhatjuk fel az alaprendszert.

Egy ilyen bővítmény a WooCommerce, ami webáruházat varázsol a weboldalunkból. A WooCommerce sok lehetőséget rejt magában, és könnyen kezelhető, de híjuk talán ezt a belépő szintnek. A rendszer fejlesztési költségei itt még nem eget verőek, azonban ezzel az is jár, hogy egy minden igényt kielégítő funkcionalitáshoz egyedi fejlesztésekre is lesz szükség (vagy telerakjuk bővítményekkel a WordPress-t de annak meg biztonsági kockázatai vannak, illetve teljesítményromlás is várható.

Kinek ajánlott? Azoknak akik az első webáruházukat indítják, de azt a sajt tulajdonukban szeretnék tudni.

Mi a hátránya? Idővel eléred a korlátait, számítani kell az alacsony terhelésre. Ahogy nő a rendszer összetettsége, előfordulhat hogy instabillá válik a rendszer.

Mi az előnye? Egy most induló, még forgalmat nem generáló webshop indítására tökéletes. Mire a forgalom eléri a kritikus szintet, valószínűleg forrásunk is lesz egy fejlettebb megoldásra.

Webáruház bérlése

Több hazai és külföldi szolgáltatót is találhatunk akik üzemeltetnek egy saját fejlesztésű, vagy valamilyen jól bevált webshop motorra épülő megoldást. Ezekben az esetekben maga a rendszer nem a mi tulajdonunk, csak béreljük azt.

Egy bérelt webáruház viszonylag alacsony költséggel elindítható, de el kell fogadnunk a rendszer funkcionalitását, és azt hogy ha új igényünk merül fel, például egy blogot akarunk indítani, az extra költségeket jelent majd hónapról-hónapra

Kinek ajánlott? Azoknak akik nem szeretnének az üzemeltetéssel bajlódni és megfelelnek neki a dobozos megoldások is.

Mi a hátránya? Minden tekintetben korlátozott. Jellemzően a keresőoptimalizálás során is akadályokba ütközik egy bérelt webáruházzal való munka. Ez igaz ugyanakkor az egyedi kreatív igényeink kivitelezésére is.

Mi az előnye? Jobban tudsz a lényegre, azaz a kereskedésre koncentrálni.

Webáruház rendszerek

Léteznek kifejezetten webáruházak építésére szolgáló rendszerek. Olyan általában ingyenesen elérhető alapszoftverekről beszélünk mint a weboldalak esetében a WordPress. A különbség hogy ezek kifejezetten webshopokhoz készültek.

Itt az alaprendszer adott, de a különböző modulok, bővítmények már jellemzően a fizetős kategóriába tartoznak, ugyanúgy mint a használható sablonok.

Kinek ajánlott? Azoknak, akik tisztán webshopot szeretnének üzemeltetni. Itt is van lehetőség blogolásra, hasonló fejlesztésekre, viszont egy webáruház logikájából indul ki minden fejlesztés. (WooCommerce esetében egy weboldal rednszer logikájához igazodik egy webshop)

Mi a hátránya? Ezek a rendszerek nehezek. Úgy értem, az összetettségük miatt alacsonyabb forgalomnál is szükség van nagyobb szerverkapacitásra. Szintén hátrányként emelhető ki, hogy a legtöbb funkcióbővítés extra szoftverköltségeket okozhat

Mi az előnye? A logikáját emelném ki. Egy Prestashop nevű ilyen rendszerrel dolgozunk időnként, és ott minden a helyén van. logikusan épül fel az adminisztrációs felület, csak rá kell érezni az ízére.

Egyedi webshop készítése

Egy egyedileg fejlesztett webáruház költséges, és rengeteg munkát igényel az első időszakban (amit nem hetekben mérünk). Teljesen a 0-ról kezdeni egy ilyen fejlesztést ugyanakkor ma már felesleges. Kiváló keretrendszerek léteznek, amelyek az alapfunkcionalitást megvalósítják, így stabil alapokról kezdődhet egy teljesen egyedi működési mechanizmus felépítése.

Kinek ajánlott? Azoknak, akik hosszú távon terveznek, és a legjobbat akarják.

Mi a hátránya? Magasabb költségek, lassabb indulás

Mi az előnye? Hogy pontosan az lesz belőle amit szeretnél. Egy jól skálázott fejlesztési folyamat esetében már akkor is elindulhat a webshop amikor még csak keveset tud, és több emberi erőforrást igényel a használata. Azonban idővel, jó tervezéssel az emberi munka mennyisége drasztikusan csökkenthető, automatizált folyamatok által.

ERP + Webáruház

Az általunk használt ERP (Bitrix24) komplett webáruház kiépítésére is alkalmas. Mivel ERP-ről beszélünk, ezért itt a komplett cégstruktúrát egy helyre tervezhetjük, hiszen a webáruház üzemeltetése mellett az azt nem érintő feladatokat is egy helyen menedzselhetjük, azonnal láthatjuk milyen kapacitásokkal bírunk.

A Bitrix használható felhő alapon , de akár meg is vásárolhatjuk és feltehetjük egy saját szerverre. Az első esetben akár ingyenesen is elindulhatunk vele, a modell hasonlít a bérelt webáruházakéra, jóval nagyobb szabadsággal. A második esetben magasabb a bekerülési költség, és akár mi magunk is belefejleszthetünk a rendszerbe.

Kinek ajánlott? Több fős cégeknek, összetett folyamatok irányítására.

Mi a hátránya? Hosszabb a betanulási idő, és jól szervezett folyamatokat kell kidolgozni.

Mi az előnye? Gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni vele. Nagyon erős a CRM, a folyamatirányítás. A termékkészletből gyakorlatilag automatikusan lehet webáruházat generálni. Készíthetünk vele űrlapokat amik kitöltés után azonnal bekerülnek a rendszerbe. A nagy zöld gombra kattintva pont egy ilyen űrlap látható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek