A weboldal készítés alapjai: Domain név választás

A weboldal készítés egyik alapvető fontosságú lépése a domain név kiválasztása. Jól át kell gondolnunk, hogy mi lesz a honlapunk neve, mivel a későbbiek során ezzel fogják azonosítani a vállalkozásunkat és erre alapozva tudunk létrehozni egy saját márkanevet. Cikkünkből kiderül, hogy mi is az a domain név, hol tudod megvásárolni, és milyen egy igazán jó domain.

A domain név fogalma

A domain név magyar megfelelője a tartománynév, és a weboldalak URL címének egyik alkotóelemét jelenti. Fő célja, hogy könnyen beazonosíthatóvá tegye az egyes webhelyeket.

Az ITZen oldalának domain neve például a következő: itzen.hu. Látható, hogy nem tartalmazza sem a HTTPS protokollt, sem az URL cím egyéb részeit, elérési útvonalakat (például /blog/SEO-alapok).

A domain név tehát rövidebb, mint egy URL cím és sokkal könnyebben megjegyezhető. Azért van rászükség, mert másképp nem jutna eszébe a felhasználóknak a weboldalunk pontos neve, vagy IP-címeket kellene bepötyögniük, mint egyedi webhely-azonosítókat.

Az ideális domain név kiválasztásának előnyei:

  • Jobban bevésődik a látogatók emlékezetébe;
  • Könnyen ránk tudnak találni a Google Keresőben;
  • Egyedi arculatot kölcsönöz vállalkozásunknak;
  • Saját brandet hozhatunk létre a domainre alapozva.

Hogyan válassz domain nevet?

Szinte minden tárhelyszolgáltató ad lehetőséget arra, hogy a webtárhely mellett a domain név megvásárlása és beregisztrálása is elérhető legyen egyetlen helyen. Az egyszerű válasz tehát az, hogy domain regisztrátoroknál (azaz tárhelyszolgáltatóknál) tudsz lefoglalni tartományneveket.

Ezt a lépést azonban részletes kutatómunkának és brainstormingnak kell megelőznie, míg sikerül találnod egy olyan domain megnevezést, ami szabadon elérhető és passzol is a vállalkozásod tevékenységéhez.

Csak olyan domain nevet tudsz megvásárolni, amit még nem foglaltak le! Itt azonban fontos tisztában lenned a domain név felépítésével.

Minden domain részét képezi egy végződés, amely Magyarországon a leggyakrabban a .hu, .com vagy a .org. Lehet, hogy a keresett domained .hu végződéssel nem elérhető, viszont más változatokban már igen.

Érdemes tehát több opciót is fontolóra venned, viszont ha nem tervezel nemzetközileg is terjeszkedni, akkor a .hu végződésű domain név a legideálisabb választás.

A domain foglaltság ellenőrzését elvégezheted egy perc alatt. Itt tudod leellenőrizni azt is, hogy ki az adott domain név tulajdonosa, ha már foglalt.

Mire figyelj oda domain név foglaláskor?

Először is tisztázzuk, hogy miért szükséges előre gondolkodni. Tegyük fel, hogy kitaláltál egy nagyszerű márkanevet, elkészítetted hozzá a logót, termékeket tervezel, de túl későn veszed észre, hogy erre a brandnévre már nem tudsz létrehozni egy weboldalt, mivel foglalt a hozzá tartozó domain név.

Két lehetőséged van: vagy kitalálsz egy teljesen új tartománynevet, vagy megvásárolod (elég drágán) a már használatban lévő domaint annak jelenlegi tulajdonosától.

Nyilván a legjobb eshetőség az volna, hogy minél előbb lefoglalod a saját ötleted alapján kitalált domain nevet, ezzel megelőzve a versenytársaidat.

Itt még azonban nem ér véget a dolog, mert a lefoglalt domaint általában egy évre kapjuk meg (.hu végződés esetén leggyakoribb a két éves időtartam). Ezt követően tehát egy újraregisztrálási díj befizetésén keresztül minden évben meg kell hosszabbítanunk a tartománynév érvényességét.

A domain tulajdonos mindig legyen magánszemély (a weboldal és egyben az online vállalkozás tulajdonosa), ne a cég vagy a webfejlesztő nevére foglaljuk le a domaint!

Milyen egy igazán jó domain?

Keresőoptimalizálás szempontjából is fontos, hogy a webhelyünk domain neve kapcsolódjon a fő tevékenységi körünkhöz. Egy másik opció, hogy egy teljesen egyedi tartománynévvel állunk elő, ami önmagában lesz egy kulcsszó a webes keresések során, mert ez lesz a mi márkanevünk.

A domain legyen rövid, könnyen megjegyezhető és magyar nyelven egyszerűen értelmezhető. Az emberek szeretik a frappáns megnevezéseket, legyen szó akár egy termékről, egy vállalkozásról, vagy egy honlapról.

Olyan domaint válassz, amit azután évekig nem fogsz megváltoztatni. A Google szereti a minél régebbi, visszakövethető múlttal rendelkező domaineket.

Vedd még azt is figyelembe, hogy milyen végződéssel szeretnél domain nevet vásárolni. A .com végződés a legjobb külföldi terjeszkedés esetén, tekintélyt kölcsönöz, de általában drágább is. A .hu végződés viszont talán a legjobb ár-érték arányú alternatíva, mivel egyszerre hivatalos, hazai országkóddal rendelkezik, és a magyar internetezők körében általánosan elfogadott.

Összefoglaló

A domain név jelentése tartománynév, és weboldalad megnevezését takarja, ezért gondos tervezést és megfontolást igényel a domain kiválasztása.

A legegyszerűbb módja a domain foglalásnak, ha egyből a tárhelyszolgáltatónál regisztrálod a honlapod tartománynevét. Előtte mindenképp tájékozódj, hogy mennyibe kerül éves szinten a domain fenntartása, és elérhető-e még a választott kifejezés .hu vagy .com végződéssel.

Amennyiben saját üzleti weboldalt szeretnél készíteni elérhető áron, látogasd meg a Kiszervezett Marketing profi weboldalak készítésével foglalkozó honlapját!

A cikk szerzője: Dávid Ádám
Weboldal: www.kiszervezettmarketing.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés