WordPress keresőoptimalizálás – Yoast SEO beállítás

A Yoast az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb eszköz ami a WordPress keresőoptimalizálása során segítségünkre lehet. A Yoast SEO beállítás szempontjából nem okoz nehézséget, ha tudod hogyan csináld  (már ami az alapvető beállításokat illeti). Általános útmutatónk segítségével könnyedén optimalizálhatod a WordPress-ed akár saját magad is.

Mi az a Yoast SEO?

A Yoast SEO egy WordPress bővítmény, mely egyrészt automatikus beállításokat eszközöl a telepített WordPress-t illetően, másrészt opcionális lehetőségeket is biztosít és segítséget nyújt a folyamatban.

Hogyan telepíthetem?

A hagyományos plugin telepítési eljárással történhet. A Yoast SEO bővítmény oldalát ide kattintva érheted el.

A bővítmény engedélyezése után a WordPress vezérlőpultján keresd a képen látható gombot:

Yoast SEO beállítás

A beállítás több lépésre bontható, az elsőket kezdők is meg fogják tudni csinálni, hiszen segítségükre lesz egy…

1…varázsló

A Yoast SEO beállításai közül elsőként érdemes lefuttatni a Confiruation Wizard-ot, mely az oldal egészére vonatkozó adatokat fog kérni.

A beállítás varázsló itt éred el:

Yoast menü >> Vezérlőpult >> Általános >> Open the configuration wizard

A varázsló be fogja kérni többek között az alapadataidat, az esetlegesen már létező Facebook, Twitter, Instagram stb oldalad elérhetőségét, amelyek be is kerülnek az oldal forráskódjába, úgynevezett strukturált adatként.

A strukturált adatokat a Google nagyon szereti, hiszen ez egy egységes jelölésrendszer, amivel azonosítani lehet a weboldal mögött álló cég adatait. További információ a strukturált adatokról a schema.org weboldalán érhető el.

A varázsló által elvágzett beállítások egyébként utólag is módosíthatóak.

2. Oldaltérkép

Az oldaltérkép az egyik legfontosabb eleme a technikai keresőoptimalizálásnak, hiszen a Google keresőalgoritmusa ez alapján hatékonyabban tudja feltérképezni a weboldalt. A Yoast ez készséggel le is generálja ezt nekünk, ha kérjük.

Amint bekapcsoljuk a haladó beállításokat a:

Yoast Menü >> Vezérlőpult >> Features >> Advanced settings pages engedélyezésével, megjelenik az XML oldaltérképek menüpont.

Ha nem tudjuk pontosan mire is való ez, elegendő ha engedélyezzük a beállítást. A Módosítások mentése után az oldaltérkép generálásra kerül. Az oldaltérképet ezután elérhetjük a következő címen:

http://[oldalunkneve.hu]/sitemap_index.xml

Tipp: Miután az oldaltérkép generálása megtörtént, érdemes elküldeni azt a Google Search Console-ban. Az beküldés az Feltérképezés >> Webhelytérképek menüpontban lehetséges.

3. Haladó beállítások

A Yoast SEO beállítás itt még nem ér véget. A Yoast menü >> Címsorok és meta beállítások oldalait, javasolt átnézni. A legfontosabbak

  • Általános: Itt a Yoast visszajelzéseit kapcsolhatjuk ki és be, javaslom bekapcsolva tartani őket.
    Az olvashatósági elemzés elsősorban egy angol nyelvterületre szabott szisztéma szerint elemzi a bejegyzéseinket, de segít abban hogy könnyen olvasható szövegeket írjunk.
    A kulcsszóelemzés pedig lehetővé teszi hogy konkrét kulcsszó elhelyezésével és gyakoriságával kapcsolatban ad segítséget.Fontos megjegyezni, hogy nem kell mindig a 100%-os teljesítményre, tehát a zöld jelzésre törekedni, ettől időnként nyugodtan térjünk el, mintegy útmutatásként érdemes rá tekinteni.
  • Bejegyzés típusok: szabályozhatjuk hogy a meta description és title címkékbe mi kerüljön alapértelmezés szerint. Ezek persze egyedileg felülbírálhatóak lesznek, azonban az opció gondoskodik róla, hogy mindig kerüljenek kitöltésre.
  • Taxonómiák: Ugyanarra való mint a Bejegyzés típusok menüpont, viszont itt a kategória és címke oldalakra vonatkozóan.

Ennyi lenne?

A Yoast beállításai közel sem fejeződnek be itt, viszont ha már az itt leírt beállításokat elvégzed, előrébb vagy a többségnél. A legtöbb bővítmény esetében, és ez fokozottan igaz a SEO bővítményekre, nem hoz megfelelő eredményt a gyári beállítás.

Ez igaz ebben az esetben is. Szánjunk hát rá 1-2 órát, hogy megfelelően konfiguráljuk a bővítményt, hiszen nagy mértékben segíteni fogja a munkát.

Segítségre van szükséged? Kérdezz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés