WordPress tárhely választásának fő szempontjai nagy forgalmú weboldalak estén

Az első WordPress tárhely választása során általában győz a marketing. Előfizetünk a legjobbnak tűnő szolgáltató által kínált tárhelyre és vagy beválik vagy nem. Az esetek többségében bejön. Viszont dörzsöltebb felhasználóként, már más szempontokat is figyelmebe veszünk.

Ha sikerült időközben egy megfelelő tárhelyszolgáltatót találnunk, nyert ügyünk van, de ha még mindig nem teljesültek az elvárásaink érdemes továbbolvasni a cikket.

Mit takar a WordPress skálázás kifejezés?

A skálázás lényege, hogy a weboldal terheltségi állapotára gyorsan tudjunk, akár automatikusan is reagálni. Vannak helyzetek amikor a weboldal gyorsítása nem hoz megfelelő eredményt, bármit is teszünk. Ilyenkor a tárhelyet kiszolgáló szerverkörnyezetet érdemes megvizsgálni.

A skálázás fogalma fejlesztői körökben egyáltalán nem újkeletű, viszont WordPress weboldalak esetén nem annyira elterjedtek itthon az ilyen típusú szolgáltatások.

Mikor és hogyan tudom skálázni a weboldalam?

Egy hagyományos osztott tárhely esetében a skálázást azzal oldhatod meg, hogy magasabb díjcsomagra váltasz, viszont az osztott tárhelyek működési mechanizmusa miatt ennek is lesznek technikai korlátai. Válthatsz a legnagyobb díjcsomagra is a szerveren elérhető legnagyobb kapacitáshoz, de mivel osztott tárhely, ezért nem csak te fogod használni azt a kapcitást.

A skálázáshoz olyan platformra lesz szükséged, ahol dedikáltan kapsz legalább egy virtuális gépet, és annak atrribútumait (processzorok száma, memória) te magad is szabályozhatod.

Miért éri meg skálázni?

Az hogy miért éri meg egy weboldal esetében a maximális teljesítményre törekedni, a már nem kell elmagyarázni, több szempontból is fontos (elégedettebb a látogató, így jobb a konverzió, a technikai SEO, sőt hirdetési költségek optimalizálásának szempontjából sem hátrányos ha egy oldal gyorsan reagál)

Mikor éri meg skálázható WordPress tárhelyre költöztetnem a weboldalam?

Fontos az elején leszögezni, hogy nem minden esetben érdemes ezzel foglalkozni. Egy kisebb forgalmú, viszonylag jól optimalizált WordPress általában maradéktalanul képes kiszolgálni a látogatókat egy osztott tárhelyen is.

Valódi értéket akkor fog adni egy ilyen platform, ha folyamatosan, vagy eseti jelleggel nagy terhelésnek van kitéve a weboldalad, például:

  • Facebook vagy Google hirdetési kampány esetén nagy mennyiségű felhasználó áramlik a weboldaladra
  • Hírportálként folyamatosan nagy forgalmad van, viszont egyes felkapottabb hírek nagyobb terhelést jelentenek az oldaladnak.

Skálázható WordPress tárhely vs. VPS

Joggal merülhet fel a technikailag jártasabb olvasónak hogy miért jobb egy skálázható WordPress tárhely, mint egy VPS ahol mindent a rendszergazda irányít? Valójában erre a válasz benne van a kérdésben is. Kell hozzá egy hozzáértő rendszergazda, aki felügyeli a VPS-t.

Korábbi projektjeink visszajelzései alapján egyértelműen elmondhatom, hogy a VPS-ről futtatott WordPress nem egy tőúl költséghatékony megoldás, legalábbis ha kicsit is foglalkozunk a biztonsággal.

Egy osztott tárhely esetén rendszergazdára nincs gondunk, hiszen a tárhelyszolgáltató gondoskodik a különböző biztonsági és technikai összetevőkről.

Az általunk javasolt tárhelymegoldások ötvözik a kettőt. Gyakorlatilag egy különálló virtuális gépen a WordPress igényeire szabott tárhelyszolgáltatás, ahol nem kell a szerveradminisztrációval foglalkoznunk. Ha közepesen ismered a szerverek követelményeit, külső segítséggel is könnyedén el tudsz blodogulni egy ilyen platformon, és kihozhatod belőle a legnagyobb teljesítményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés