Site icon ITZen

A weboldal tesztelés lépései

A weboldal tesztelés bejegyzés kiemelt képe

A weboldal tesztelése az adott webhelyen vagy szoftveren előforduló lehetséges hibák kiértékelésének folyamata. A tesztelés célja, hogy minden olyan szempontot lefedjen, amely annak súlyosságától és jellegétől függően hibát okozhat az oldalon vagy a szoftverben. A hibák hatással lehetnek a látogatókra, a potenciális ügyfelekre, sőt a cég hírnevét is tönkretehetik. Ami még rosszabb, azonnali bevételbe kerülhet, vagy akár az egész üzletét is elsüllyesztheti.

Az alábbi szempontok alapján azonban minden lehetséges hiba elkerülhető lehet:

Ebben az esetben fontos, hogy csak egy H1 tag legyen, illetve, hogy a többi H tag sorrendje is helyes legyen. Továbbá lényeges, hogy a képeknek legyen alt tagja, és ne legyen túlzó a whitespace.

A H1-t általában személyek vagy dolgok jelölik, és a felsorolást a következő szintek alkotják: H2 – részletek (egyéni stílus), H3 – részletek (csoportosítás), H4 – részletek (csoportosított), H5 – szerkezeti elemek és összehasonlítások alapján.

Biztosítani akarod, hogy felhasználói könnyen bejárhassák webhelyét? Ezután győződj meg arról, hogy amikor más oldalakra hivatkozol, az új ablak új lapon nyílik meg. Ezzel segít a felhasználóknak eligazodni a webhelyeden, és eljutni oda, ahová kell.

A meta leírás az oldal rövid összefoglalása, amely a cím alatt jelenik meg a keresési eredmények között. Ez azért fontos, mert lehetőséget ad arra, hogy elmagyarázza, mi található az oldalon, és miért kell valakinek rákattintania. Ha például terméket vagy szolgáltatást ad el, a Meta desc. megmondja az embereknek, hogy mit kapnak, ha át kattintanak. Ha csak egy érdekes cikket oszt meg barátaival, akkor a Meta desc. többet jelenthet magának a cikknek a leírására.

Meta adatok különösen fontosak az indexelés és az optimalizálás szempontjából. Ezek hiányában nehezen értékelhető egy leírás.

Akkor is következetesen használjuk a meta adatokat, ha új oldalat indítunk vagy új személyes profilt létrehozunk.

Az egyik legfontosabb szempont az ellenőrzés során, hogy ellenőrizzük a médiaelemeket és az oszlopokat, amelyek olykor nem jelennek meg ahogyan azt szeretnénk. Különösen figyelmet kell fordítanunk a szöveg olvashatóságára, illetve a whitespace-re.

Az űrlapok megfelelő beküldése érdekében javasoljuk, hogy küldj nekünk tesztbeküldést. Így ellenőrizhetjük az egyes űrlapok állapotát, és megbizonyosodhatunk arról, hogy minden zökkenőmentesen fut. Ezenkívül fontos nyomon követni a folyamat minden lépését.

Munkánk eredménye a böngészőben ellenőrizhető.

A dokumentációban elkészült egy igény, melyek alapján tesztelhetjük a weboldalt. A tesztelés csak akkor minősíthető teljesítettnek, ha a dokumentációban szereplő szempontok és a kivitelezés szempontjai között nincs különbség, vagy minimális az eltérés.

Exit mobile version