Site icon ITZen

Beszéd átalakítása szöveggé A Dictanote segítsével (+SEO-s hatásai)

Beszéd átalakítása szöveggé

A beszédfelismerő szoftverek nagy mértékben javíthatják a produktivitást. A technológia fejlődésével egyre profibb szoftverek jelentek meg a piacon, és ez eljutott arra a szintre hogy már ingyenesen elérhető alkalmazások is elérhetők. A beszéd szöveggé alakításában kifejezetten jól teljesítő szoftvert teszteltem egy hétig. A Dictanote elég jól teljesített.

Bejegyzés frissítve: 2021.03.25

Beszédfelismerés és a Google

A Google nagy energiát fektet a hangfelismerés fejlesztésébe. Ennek fő oka a mobilok terjedésével van összefüggésben, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik hangalapú keresésre, ami gyakorlatilag annyit, jelent, hogy a keresőkifejezéseket a mobiltelefonunk mikrofonjába mondjuk. A keresés lépései tehát így működnek ez után:

  1. Keresési kifejezés mikrofonba mondása
  2. Beszéd átalakítása szöveggé
  3. A szöveg keresése a Google keresőjével

Cloud Speech API

A Google ezt a hangfelismerő rendszerével éri el, amit szabadon elérhetővé teszi a Cloud Speech API-n keresztül, így erre épülő szoftvermegoldások is létrejöhetnek, a Google-túl független fejlesztők által.

A Speech API már 125 különböző nyelven elérhető, köztük magyarul is. A rendszer nagy erőssége hogy a használata során a gépi tanulás módszerével folyamatosan  tökéletesedik.

Dictanote

A Dictanote is ezt az API-t használja, ami a profi megoldások közé emeli. A Dictanote elérhető itt.

A hangfelismerő magyar nyelven is meglepően pontos válaszokat ad, viszont érdemes a lediktált szövegeket tüzetesen átnézni. A legtöbb problémát az okozza, amikor elkerüli figyelmünket a hibás szövegrész, és később nem emlékszünk rá mit is akartunk kifejezni.

A szoftver elérhető online felületen keresztül, Google Chrome böngészővel kitűnően működik.

A Dictanote használata nem igényel regisztrációt,  így ingyenesen használható. Ha nem elég az alapszolgáltatás, kibővíthetjük azt, a Pro verzióra váltással. A  professzionális verzió segítségével olyan extra funkciókat  kapunk mint  háttérzaj szűrése illetve a diktált szöveg azonnali mentése a felhőbe.

Tippek a Dictanote használatához

Beszéd átalakítása szöveggé?

Az alkalmazások köre korlátlan, de inkább azoknak ajánlom, akik rendszeresen használni akarják. Ugyan gyorsan megtanulható a használata, de szükség van egy kis ráhangolódásra. Én a szövegírás feladatainak gyorsítására használtam, és a legfurcsább az volt, hogy míg írás közben folyamatosan ment a gépelés, a diktálás során sokat járt az agyam. Ezek a szünetek néhány óra alatt csökkentek, de írni egészen más.

Mennyibe kerül egy mp3 átalakítása szöveggé?

Egyik olvasónktól, Pétertől érkezett egy visszajelzés a Dictanote költségeivel kapcsolatban: Regisztráltam a Dictanote-ra havi előfizetéssel (4$). Ezután megnyíltaz mp3-as file fordítási lehetőség percenként 0,2 $. Egy több mint 35 perces hanganyagért fizettem 7,20 $-t.A fordítás nem tökéletes, de ez függ az eredeti hanganyag minőségétől és sebességétől is, de ahogy végignéztem kb. olyan 90%.-ban jó, ami ilyen ráfordítás mellett számomra elfogadhatónak tűnik.

Szövegírás

A webes szövegírás az írás egy külön műfaja, ha rövidebb idő alatt akarsz ugyanolyan tartalmat előállítani arra nem ajánlom beszédfelismerő szoftverek használatát. Egyszerűen más lesz olyan a végeredmény. Ha ugyanannyi idő alatt minőségibb tartalmat akarsz összeállítani arra viszont igen. Mivel a diktálás segítségével a szövegírásra fordított idő lecsökken, több időd marad tervezni, illetve felkészülni a témára.

Mi köze a Google Speech API-nak a keresőoptimalizáláshoz?

Valószínűleg meglepő irányba fordul ezzel az írás, azonban érdemes erre is kitérni pár szóban.

A mobilos  hangalapú keresések terjedésével nagymértékben változnak a keresési szokásaink is.  Míg néhány éve kifejezetten kulcsszavakat használtunk a keresőben egyre inkább elterjedő van a konkrét kérdés feltevés.

Tipikus példa erre az időjárás:

Látható hogy az új keresési trend inkább egyfajta kérdezz-felelek.  Ez miatt a Google mérnökei a találati oldalakat is próbálják ehhez igazítani. Sokat nyerhetünk tehát, ha  a tartalmaink optimalizálása során, megkeressük a szakterületünk kérdéseit és választ adunk rájuk.

A jobb kulcsszóelemző szoftverek képesek különválogatni a kérdés típusú keresési kifejezéseket is. Érdemes kihasználni ezt a potenciált, hiszen extra keresőforgalomra tehetünk szert, viszonylag kis energiával.

Exit mobile version