Beszéd átalakítása szöveggé – Dictanote

Beszéd átalakítása szöveggé

A beszédfelismerő szoftverek nagy mértékben javíthatják a produktivitást. A technológia fejlődésével egyre profibb szoftverek jelentek meg a piacon, és ez eljutott arra a szintre hogy már ingyenesen elérhető alkalmazások is elérhetők. A beszéd szöveggé alakításában kifejezetten jól teljesítő szoftvert teszteltem egy hétig. A Dictanote a következőképpen teljesített.

Beszédfelismerés és a Google

A Google nagy energiát fektet a hangfelismerés fejlesztésébe. Ennek fő oka a mobilok terjedésével van összefüggésben, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik hangalapú keresésre, ami gyakorlatilag annyit, jelent, hogy a keresőkifejezéseket a mobiltelefonunk mikrofonjába mondjuk. A keresés lépései tehát így működnek ez után:

  1. Keresési kifejezés mikrofonba mondása
  2. Beszéd átalakítása szöveggé
  3. A szöveg keresése a Google keresőjével

Cloud Speech API

A Google ezt a hangfelismerő rendszerével éri el, amit szabadon elérhetővé teszi a Cloud Speech API-n keresztül, így erre épülő szoftvermegoldások is létrejöhetnek, a Google-túl független fejlesztők által.

A Speech API jelenleg 80 különböző nyelven elérhető, köztük magyarul is. A rendszer nagy erőssége hogy a használata során az úgynevezett gépi tanulás módszerével folyamatosan  tökéletesedik.

Dictanote

A Dictanote is ezt az API-t használja, ami a profi megoldások közé emeli. A Dictanote elérhető itt.

A hangfelismerő magyar nyelven is meglepően pontos válaszokat ad, viszont érdemes a lediktált szövegeket tüzetesen átnézni. A legtöbb problémát az okozza, amikor elkerüli figyelmünket a hibás szövegrész, és később nem emlékszünk rá mit is akartunk kifejezni.

A szoftver elérhető online felületen keresztül, Google Chrome böngészővel kitűnően működik.

A Dictanote használata nem igényel regisztrációt,  így ingyenesen használható. Ha nem elég az alapszolgáltatás, kibővíthetjük azt, a Pro verzióra váltással. A  professzionális verzió segítségével olyan extra funkciókat  kapunk mint  háttérzaj szűrése illetve a diktált szöveg azonnali mentése a felhőbe.

Tippek a Dictanote használatához

  • Diktálj lassabban, és figyeld az eredményt. Szükségtelen mindent azonnal javítani, csak azokat a szavakat amik megváltoztathatják a mondanivaló értelmét.
  • A szoftver ugyan elérhető okostelefonról is, azonban ez nem működik hibamentesen, használd inkább laptopról, vagy asztali számítógépről.

Beszéd átalakítása szöveggé?

Az alkalmazások köre korlátlan, de inkább azoknak ajánlom, akik rendszeresen használni akarják. Ugyan gyorsan megtanulható a használata, de szükség van egy kis ráhangolódásra. Én a szövegírás feladatainak gyorsítására használtam, és a legfurcsább az volt, hogy míg írás közben folyamatosan ment a gépelés, a diktálás során sokat járt az agyam. Ezek a szünetek néhány óra alatt csökkentek, de írni egészen más.

Ha nem érzed megfelelőnek a Dictanote által nyújtott minőséget, bízd a hanganyagaid gépelését az ITZen adminisztrátoraira. Kérj ajánlatot ide kattintva!

Mennyibe kerül egy mp3 átalakítása szöveggé?

Egyik olvasónktól, Pétertől érkezett egy visszajelzés a Dictanote költségeivel kapcsolatban:

Regisztráltam a Dictanote-ra havi előfizetéssel (4$). Ezután megnyílt
az mp3-as file fordítási lehetőség percenként 0,2 $. Egy több mint 35 perces hanganyagért fizettem 7,20 $-t.
A fordítás nem tökéletes, de ez függ az eredeti hanganyag minőségétől és sebességétől is, de ahogy végignéztem kb. olyan 90%.-ban jó, ami ilyen ráfordítás mellett számomra elfogadhatónak tűnik.

Szövegírás

A webes szövegírás az írás egy külön műfaja, ha rövidebb idő alatt akarsz ugyanolyan tartalmat előállítani arra nem ajánlom beszédfelismerő szoftverek használatát. Egyszerűen más lesz olyan a végeredmény. Ha ugyanannyi idő alatt minőségibb tartalmat akarsz összeállítani arra viszont igen. Mivel a diktálás segítségével a szövegírásra fordított idő lecsökken, több időd marad tervezni, illetve felkészülni a témára.

 

Mi köze a Google Speech API-nak a keresőoptimalizáláshoz?

Valószínűleg meglepő irányba fordul ezzel az írás, azonban érdemes erre is kitérni pár szóban.

A mobilos  hangalapú keresések terjedésével nagymértékben változnak a keresési szokásaink is.  Míg néhány éve kifejezetten kulcsszavakat használtunk a keresőben egyre inkább elterjedő van a konkrét kérdés feltevés.

Tipikus példa erre az időjárás:

  • A régi eljárás szerint  erre kerestünk:  “időjárás kecskemét”
  • A hang alapú keresés terjedésével azonban megjelentek az olyan kereső kombinációk mint a “milyen idő van kecskeméten”

Látható hogy az új keresési trend inkább egyfajta kérdezz-felelek.  Ez miatt a Google mérnökei a találati oldalakat is próbálják ehhez igazítani. Kiváló módszer tehát,  a tartalmaink optimalizálása során, ha megkeressük a szakterületünk kérdéseit és választ adunk rájuk.

Ha hasznosnak találtad az írást jelezd egy megosztással, Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..