Site icon ITZen

Ingyenes Weboldal elemző szoftverek

a Red Hawk egy ingyenes weboldal elemző szoftver

Weboldal elemző szoftvereket sokfelé találhatunk a weben keresgélve. Összeállítottunk egy olyan gyűjteményt, ami valóban hasznos információkat szolgáltat.

Milyen weboldal elemző eszközök léteznek?

Egy weboldalt többféle szempont szerint is lehet elemzeni. Vizsgálhatjuk a SEO-t érintő technikai részleteit, az oldalbetöltési sebességet, de elemezhetjük csak az adott oldal SSL tanúsítványát. Tehát a listánkat is inkább kategória szerint bontottuk, és azon belül jelöltük meg az általunk legjobbnak tartottakat.

Sajnos ritka az az ingyenes eszköz, ami minden oldalad feltérképezi. Jellemzően tehát a főoldaladra, vagy a vizsgált aloldalra vonatkozó adatokat fogsz kapni a szoftverek zöméből (ahol ez nincs így azt jelezni fogom).

Keresőoptimalizálás

Oldalbetöltési sebesség, teljesítmény

Az oldalbetöltési sebesség méréséről már született korábban is egy írás a blogon. Ehhez képest csak egy egészen fejlett szoftvert emelnék ki,m ez pedig a Google Chrome beépített Auditáló eszköze. Az eszköz minden Chrome böngészőben megtalálható és a következő módon érheted el. A Chrome Audits valójában több szempontrendszer szerint is képes vizsgálódni, de nem minden esetben ez a legjobb SEO elemző eszköz. Az egyéb moduljai azonban nagyon jó eredményeket adnak.

  1. Töltsd be a vizsgálandó oldalt a böngészőben

  2. Vizsgáló megnyitása

    Ehhez mindössze a betöltött weboldalon belül kell jobb egérgombbal kattintani. A felugró ablakban meg fogod találni a Vizsgálat pontot.

  3. Audits fül

    Meg fog jelenni a Vizsgálóablak, ahol a felső sávban ilyeneket fogsz látni: Elements, Console stb. Válaszd az Audits fület és már helyben is vagy.

Biztonság

Ne feledjük, a weboldalunk biztonsága fontosabb mint hinnénk. A biztonsági szoftverek tárháza azonban még nagyobb mint a SEO eszközöké (pedig az sem kicsi). Nyilván ennek az az oka, hogy sokkal kritikusabb is a biztonság kérdése.

Azért óvatosan..

A weboldalak elemzése összetett feladat, legyen szó bármilyen szempontról is. Egy ingyenes eszköz valószínűleg nem fog teljeskörű információt adni. Minden esetben meg kell érteni azt, hogy milyen szempontokat osztályoz, és azokat milyen rendszer szerint.

Ha például 2 különböző SEO szoftvert futtatsz ugyanazon a weboldalon, biztos lehetsz benne, hogy ellentmondásos információkat is találni fogsz. Valójában az is előfordulhat, hogy hibás következtetésre jut egy szoftver. Miért? Mert egy szoftver, nem képes arra, bármilyen fejlett is legyen, hogy pontosan megértse a céljaid.

Exit mobile version