Az oldaltérkép, azaz a sitemap.xml fájl megléte alapvető eleme egy weboldalnak. 

A fájl lényegében egy tartalomjegyzék, ami segíti a keresőt abban hogy megértse az oldal felépítését.

Formája kötött, azonban a fájlnév nem feltétlenül kötelező. Ettől függetlenül igyekezzünk a www.oldalneve.hu/sitemap.xml elérési útvonalat kihasználni, hiszen itt fogja keresni a rendszer a térképet.

Hogyan adhatok meg egyedi térképet?

A Google Search Console szolgáltatásában van mód arra hogy  oldaltérképet töltsünk fel, javasolt is ezt megtenni ha a hagyományos útvonalon elérhető a sitemap.xml

Mennyi oldaltérképe lehet egy oldalnak?

Nagyobb méretű oldalak esetében előfordulhat hogy a sok aloldal nagy fájlméretet eredményezne, ezért tagolják azt.

Ebben az esetben azonban javasolt egy külön térkép amiben jelöljük hogy milyen térképek vannak az oldalon.

Mi történik akkor, ha nincs oldaltérképem?

A keresőalgoritmus csak a saját maga által feltérképezett oldalakat fogja észlelni. Rosszabb esetben tehát kimaradhatnak azok, ahová nem mutat feltérképezett oldalról link.

Ha kimarad egy fontos aloldal, akkor pedig elképzelhető hogy potenciális látogatóktól esik el a weboldal, akik az oldal tartalmával kapcsolatos információt (vagy pont azt) keresik.

Sitemap készítése

Az oldaltérkép készítés általában fejlesztői feladat. Kivéve a tartalomkezelő vagy webáruház rendszereket (pl. WordPress, Prestashop stb), mivel ezekhez valószínűleg bővítmény vagy kiegészítő formájában is találhatunk megoldást.

A Sitemap elkészítésére a Google ajánlásai megtalálhatóak itt.

Oldaltérkép generátor

Statikus oldalaknál vagy kisebb időközönként frissülő felületeknél jól működö megoldás lehet egy sitemap.xml fájl generálása, amit elegendő lesz elhelyezni a weboldal tárhelyén.Ilyen generátorok bőven találhatóak az interneten, bizonyos korlátozásokkal ingyenesen elérhető formában. Például ez is egy ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek