A 404-es hibaüzenetek a keresőoptimalizálás során gyakran kerülnek elő. A hiba azt jelzi, hogy az adott elérési útvonalon nincs elérhető tartalom. Ezeket a hibákat legegyszerűbben 301-es .htaccess átirányításokkal érdemes kezelni.

Milyen esetekben fordulnak elő 404-es hibák?

  • Weboldal költöztetés, illetve weboldal átalakítás során
  • Webshopokban tipikus a 404-es hiba, amikor törölnek egy terméket a kínálatból (azaz amikor magát a termékoldalt is törlik)

Hogyan orvosolhatom a 404-es hibákat a .htaccess fájl segítségével?

A megszűnő URL esetén a .htaccess-be illesztett egy sornyi kód segítségével megoldhatjuk az megszűnt oldal problémáját. A formula a következő:

301 htaccess átirányítás
  • Redirect 301: 301-es típusú átirányítást alkalmazunk
  • regiurl.php: ennek as helyébe kerül a hibás URL vége (azaz nem kell elé a teljes domain)
  • https://sajatoldalam.hu/ujurl.php : Erre az oldalra kerüljenek a látogatók akik a régiurl-re érkeznek

Mit jelent a 301-es átirányítás?

A 301 egy státuszkód, végleges áthelyezést jelent. Azaz amikor 301-es átirányítást alkalmazunk, a hibás megszűnt oldal betöltésekor egy másik URL-re visszük el a látogatót (vagy a feltérképező robotot)

Hol találom a .htaccess fájlt?

A .htaccess a weboldal gyökérmappájában található. A fájlnév előtti pont linux alapú rendszereknél a rejtett fájlokat jelöli, így előfordulhat hogy nem látszik alapértelmezés szerint.

Mit tegyek ha tömeges 404-es hibáim vannak?

Ebben az esetben is van lehetőség a .htaccess fájlban történő módosításra, azonban egy nagyon helyzetfüggő. Előfordulhat hogy egyedi .htaccess formulát kell kitalálnunk. Ehhez javasoljuk ezt az útmutatót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek