Beszélgetés az akadálymentes weboldal témájáról, a WCAG szabvány

Az akadálymentes weboldal manapság nem egy javaslat, hanem elvárás, amely egy sokkal komplexebb dolgot takar, mint amire először talán gondolsz. Ez nem csupán a fizikai és szellemi korlátokkal rendelkezőknek szól, hanem egy általános elvrendszer, amely abban segít, hogy mindenki számára könnyen használható legyen a felületed.

A weboldal akadálymentesítésében az a legjobb, hogy ha a keresőoptimalizálással összevonod, duplán hasznosíthatod. Egyrészt szabványos lesz a weboldalad, másrészt olyan szempontrendszernek fogsz megfelelni, amit a Google is jó szemmel néz.

Egy tipikus példa az akadálymentesítésre, az hogy használd a képek alt tagjait, hiszen a képernyőolvasók képesek ezeket felolvasni, illetve ide ügyesen kulcsszavakat is csempészhetsz. Szóval kellemeset a hasznossal, azaz, hatékonyat a használhatóval

Podcastunk a témában

Ez a téma megért egy külön beszélgetést is a hétfői összejövetelünk során. Ha kíváncsi vagy a nézüpontunkra, meghallgathatod a SoundCloud csatornánkon a teljes beszélgetést.

Egy hasznos videó az akadálymentes weboldal kapcsán

Ha már érted miért is érdemes az akadálymentesítéssel foglalkozni, hasznos ha kicsit megismerkedsz a szabvánnyal is. A lenti videó remek összefoglalója a cikk írásakor ugyan még nem teljesen végleges, de jól kiforrott WCAG 2.1-es szabványról, illetve annak történetéről.

A te weboldalad akadálymentes?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek