Breadcrumb helyes használata a WordPress témákban

Mi a Breadcrumb?

A Breadcrumb a felhasználói felületeken használt navigációs eszköz, amely a kiindulóponttól a felhasználó jelenlegi tartózkodási helyéig vezető utat mutatja. A Breadcrumb rendszerint nem egy-az-egyben a felhasználó által megtett utat jelöli, hanem a kezdőpontról a jelenlegi pontra vezető legrövidebb utat. A menü minden egyes eleme linkként funkcionál, amelyek a megfelelő gyűjtőoldalakra vezetnek. A Breadcrumb jelentése magyarul: morzsamenü, kenyérmorzsa, zsemlemorzsa, webmorzsa.

A Breadcrumb helyes alkalmazása

 • Legyen az oldal tetején, jól látható és könnyen elérhető helyen
 • Az egyes szintek között legyen elválasztó jel (> vagy >>)
 • Használjunk kisebb szövegméretet mint a normál
 • Az éppen aktuális szint legyen kiemelve (félkövér vagy más színű szöveg)
 • Legyen egy felhasználót tájékoztató szöveg (Ön itt áll)

Miért fontos a Breadcrumb keresőoptimalizálás szempontjából?

A Breadcrumb menü belső releváns linkként szolgál. Például, ha egy termékoldalon jelen van a Breadcrumb menü, akkor az az adott termékoldalról linket ad a hozzá jelentésben legközelebb álló alkategóriának. A belső link értékesebb lesz és jobban segíti a keresőmotorokat az oldal struktúrájának megértésében is. Ezen túl a Breadcrumb menü segíti a keresőbotoknak az oldal feltérképezését is és megteremti az oldal információs architektúráját. A Google maga teljes mértékben elfogadja a Breadcrumb használatát, sőt buzdít is, hogy jobb felhasználói élmény érdekében használjuk a weboldalunkon.

Breadcrumb és a felhasználói élmény

Nem másodlagos szempont, hogy a Breadcrumb menü segíti a felhasználókat a tájékozódásban. Ha valaki egy konkrét termékre rákeres a Google-ben és a mi webárúházunk termékoldalán landol, a Breadcrumb menü segít neki a tájékozódásban, hogy éppen hol jár az oldalon. Ha az az adott termék nem nyeri el a felhasználó tetszését, akkor a breadcrumb menü segítségével könnyedén vissza tud lépni a kategória oldalra és válogathat a többi termék között. Ez biztosítja a jobb felhasználói élményt és még a konverzióra is pozitívan hat. Csökkentheti a visszafordulási arányt és növelheti az oldalon való tartózkodási időt. Ezek pedig ismét visszahatnak a keresőoptimalizálásra is.

Hol használjuk a Breadcrumb menüt?

Alapvetően nagyobb, összetettebb weboldalak esetén érdemes használni, ilyenek például a hírportálok vagy a webárúházak. Olyan weboldalak esetében ahol csak néhány oldal található, ott nem feltétlen kell használni.

Breadcrumb beállítása WordPress weboldalnál

Ha WordPress weboldalunk van, akkor a legegyszerűbb és számunkra a legbeváltabb módszer a YoastSEO nevű bővítmény használata, amely tartalmazza a Breadcrumb funkciót.

 1. Az admin felület oldalsávján kattintsunk a „Yoast SEO” menüpontra.
 2. Kattintsunk a „Beállítások” lehetőségre.
 3. Kattintsunk a „Haladó” fül alatt a „Kenyérmorzsák” menüpontra.
 4. Az oldal alján a „Hogyan lehet beilleszteni a morzsamenüt sablonokba” a „Enable breadcrumbs for your theme” menüt engedélyezzük.
 5. Szabjuk testre a Breadcrumb menü beállításait.
 6. Kattintsunk a „Változások mentése” gombra.
 7. A Breadcrumb PHP kódját el kell helyeznünk a jelenleg használt témánknak abban a .php fájljában ami a content szerkezetét tartalmazza. A main blokk és a content rész közé kell berakni általában. Ezekben a fájlokban kell elhelyezni általában: page.php, single.php, single-page.php
 8. <?php if ( function_exists(‘yoast_breadcrumb’) ) { yoast_breadcrumb( ‘<p id=”breadcrumbs”>’,'</p>’ ); } ?>
 9. CSS segítségével formázzuk meg a Breadcrumb menünket. Segíthet, hogy ha a Breadcrumb kódot belerakjuk egy div tag-be aminek adunk egy class-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés