FACEBOOK CACHE TÖRLÉS

A Facebook cache (gyorsítótár) a Facebook egy terheléscsökkentő megoldása. Azokban az esetekben amikor egy weboldal linkjét adjuk meg a Facebook felületein, a hírfolyamban egy előnézetet kapunk, amely tartalmazza:

  • A linkelt oldal címét
  • Rövid leírását, összefoglalóját
  • A kiemelt képet (amennyiben meg van határozva természetesen)

Miért van erre szükség?

Az előnézeti kép ami megjelenik a hírfolyamban,rendkívül sokszor töltődhet be. Gondoljunk bele, amikor egy linket megosztunk az rengeteg ember hírfolyamában jelenik meg. 

Ha minden egyes esetben újra lekérné a Facebook a weboldal előnézeti adatait, az a legtöbb weboldalt valószínűleg romba döntené, hiszen nem tudná a sok lekérést kezelni az adott oldal. Ezen felül a Facebook használhatósága is jelentősen visszaesne amikor egy a hírfolyamon belül nem tudnának megjelenni ezek az előnézeti képek.

Szóval a Facebook azt a megoldást találta ki erre a problémára, hogy egy gyorsítótárba gyűjti le a szükséges információkat és nem az egyes weboldalakat terheli minden letöltésnél, hanem a saját szerverein található információkat tölti be a hírfolyamba.

Milyen problémákat okozhat a Facebook gyorsítótár?

A funkció hasznossága mellett van egy jelentős hátránya is, méghozzá az, hogy a gyorsítótárazott adatok nem változnak meg abban az esetben ha valamit módosítani kell egy cikken.

Ha kicseréljük a borítóképet, vagy csak javítunk egy helyesírási hibát az nem fog módosulni a Facebook felületein saját magától. 

Hogyan frissíthetem a Facebook gyorsítótárát?

A weboldalak meta adatainak elemzéséhez a Facebook létrehozta a Sharing Debugger nevű eszközét. Ez alapvetően arra szolgál, hogy a weboldal meta adatait vizsgáljuk vele, viszont segítségével frissíthetjük az említett gyorsítótárat is a következőképpen:

  1. Látogassunk el a Sharing Debugger oldalára
  2. A fenti szövegmezőben adjuk meg a frissítendő oldal pontos URL-jét
  3. A Debug gomb megnyitása után láthatjuk az aktuálisan tárolt adatokat (illetve a legutóbbi betöltés adatait)
  4. A frissítéshez pedig nyomjuk meg a Scrape Again gombot.

Ha minden rendben van, ekkor a Facebook megkísérli újra betölteni az adatokat és már a frissített információk lesznek láthatóak. A gomb megnyomása után a Facebook összes felületén frissülni fognak az előnézeti képek (bár előfordulhat hogy pár percet várni kell

Abban az esetben ha nem látod az előnézeti képet, vagy a Scrape Again gomb megnyitása után hibaüzeneteket látsz, érdemes javítani a Facebook által javasolt problémákat, (de kérhetsz segítséget is.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés