A PHP verzió jelentősége nem csak a weboldalak teljesítménye, de annak biztonsága miatt is fontos. Mindig törekedj a legfrissebb PHP kiadás futtatására a tárhelyeden, és jelentősen csökkenni fog a problémáid száma.

Mármint abbana az esetben, ha a weboldalad/alkalmazásod támogatja a friss kiadásokat. Egy WordPress alapú rendszer esetében amennyiben a legfrissebb változatot futtatod (és miért is futtatnál elavult biztonsági résekkel teli verziót), akkor bátran emelheted a PHP verziót, 100 ból 1 esetben vannak ezzel problémák, de általában ezek sem a WordPress alaprendszer esetében.

A PHP egyébként nagyrészt visszafelé kompatibilis, egy kivétellel. A PHP 7. verziójától változott az adatbázis kapcsolódás módja bizonyos esetekben, szóval ezzel lehetnek problémák.

Egy cPanel segítségével viszonylag egyszerűen vissza lehet állni régebbi verzióra ha nem működik a friss változat, de azért óvatosan kezeljük a lentebb leírt módszereket.

PHP verzió frissítése cPanel segítségével osztott tárhelyen

Ha a tárhelyszolgáltatód cPanel hozzáférést biztosít (ami azért elég gyakori szerencsére), maga a PHP verzióváltás nagyon egyszerű.

2 opcióval is számolhatsz általában:

Szoftver > PHP verziók és beállítások

A cPanelre belépve a Szoftver kategóriában találni fogsz egy PHP verziók és beállítások menüpontot.

Globálisan az egész tárhelyre vonatkozó PHP beállítást tudsz itt végrehajtani. A menüpontba belépve a Current PHP Version lenyíló listájában meg fogod találni az összes a szerveren elérhető PHP verziót. Ezek között válogathatsz.

PHP verzió beállítása cPanelen

A PHP verzió beállítása után a Beállítások fülön még finomhangolhatod a PHP-t, itt állíthatod be a memory_limit, a max_input_var,upload_max_filesize s és a többi kapcsolódó beállítást.

MultiPHP Manager

Ha látod ezt a kiterjesztést a cPanel felületén akkor képes vagy minden egyes domainedhez küönálló PHP verziót beállítani. Ez akkor hasznos, ha több weboldalt is kiszolgál az adott osztott tárhely, és valamelyik weboldal nincs még felkészítve a friss PHP verzió használatára.

PHP verzió beállítása ha nincs cPanel

A cPanel ugyan az egyuik legelterjedtebb szerveradminisztrációs felület, mégsem az egyetlen. A legtöbb ilyen felület esetében azonban megtalálhatóak a PHP finom hangolására szolgáló eszközök. Ha esetleg nem találod meg elsőként keresd a szolgáltató ügyfélszolgálatát, vagy írd meg itt hozzászólásban, melyik szolgáltatónél keresed a beállítás módját, és ha van ilyen hozzáférésünk részletesen leírjuk azt is.

PHP verzió frissítése VPS tárhelyen

Itt némileg bonyolultabb a helyzet, viszont jóval több a lehetőség is. A PHP verzió beállítására viszont ebben az esetben nincs általános megoldás. Rendszertől, eszközöktől is függ, ha szeretnél segítséget kérni keress bátran.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek