WordPress redirection bővítmény használata a 404-es hibák kezelésére

Error 404, WordPress 404 page not found, html error code 404, az oldal nem található stb. Minden üzenet ugyanazt takarja, azaz a 404-es hibakód megjelenését a weboldalon.

A 404 egy hibakód, ami azt jelzi, hogy a szerver ugyan elérhető, sőt a weboldal is megfelelően működik, de az adott elérési útvonalon nem található tartalom.

Milyen okai lehetnek a 404-es hibáknak?

A 404-es hibüzenet megjelenésének több okozója is lehet. Azért érdemes ismerni ezeket a kiváltó okokat, hogy nagyjából meg tudd határozni melyik esetben mi történt, és milyen módon kell az adott 404 hibákat kezelni.

Elírtad az URL-t

Ugyan a Google korában már nem annyira jellemző hogy kézzel írjuk be a weboldalak URL címeit, de ez is előfordulhat. Ilyenkor egy karakter elütése után már hibaüzenetet kapunk.

Akkor is erről beszélhetün, ha egy másik weboldlról hivatkoznak egy cikkünkre, de ott elírták az URL-t. Ebben az esetben sokszor egyszerűbb megcsinálni helyileg az átirányítást, mint felvenni a kapcsolatot a másik weboldal üzemeltetőjével. A legjobb viszont ha mindkettőt megtesszük.

Automatikusan megváltozik az URL

Ilyen akkor fordul elő, ha a weboldal a bejegyzés címéből generálja az URL-t. A modernebb CMS-ek (mint a WordPress), ezt jellemzően kezelik. (Nem kezeli azonban átirányítás szintjén a WordPress sem, ha megváltoztatod az URL struktúrát, például átnevezed a /category/ útvonalat.)

Manuálisan történt URL módosítás

Előfordulhat az is hogy szándékosan vátztatja meg valaki az URL-t. Például keresőoptimalizálás során, ha kulcsszót kell az elérési útvonalba építeni vagy csak simán rosszul volt a weboldal indításakor meghatározva az elérési útvonal és keresőbarátabbá teszi azt valaki.

Itt sem magával a módosítással van a probléma, hanem azzal, ha nincs lekezelve az átirányítás.

Botnet, keresőrobotok

Szintén 404-es hibákat generálnak azok a lekérdezések amik letapogatni próbálják az oldalt. Jelen oldal néhán éve egy támadást szenvedett el, aminek köszönhetően a fórumszekcióban rengeteg felhasználó jött létre. Ezeket töröltük, de a 404-es hibanaplókban azóta is megjelennek ilyen és ehhez hasonló lekérdezések:

  • /forums/users/franchescabeaver/

Erről egyértelműen tudhatjuk, hogy nem ember generálja, de még csak nem is egy keresőrobot.

A másik ide sorolandó nagyobb problémát okozó lekérdezők ugyanis a keresőrobotok. Ha egy oldalt a keresőalgoritmus próbál lekérdezni, akkor valószínűleg egy keresőben indexelt oldalunk nem működik megfelelően. Lehet hogy töröltünk egy cikket, egy terméket vagy hasonlót, és arra bizony érkezne keresőforgalom (de legalábbis az keresőben megjelenik az oldal)

Hogyan kezeljük a 404-es hibákat?

Többféle megoldás is van a 404-es hibák kezelésére. A legegyszerűbb és minden weboldalnál alkalmazható a 301-es átiránítások .htaccess fájlokba történő kezelése, erről itt olvashatsz bővebben.

WordPress: Yoast SEO Premium illetve más SEO bővítmények

A népszerű Yoast SEO bővítmény prémium változata tartalmaz egy átirányítások kezelésére szolgáló modult. (valójában ezt akkor merem ajánlani, ha később nem akarod megszüntetni a Yoast előfizetésed, sajnos a downgrade-elt Yoast SEO-s átirányítások képesek problémákat okozni.)

Ugyanakkor a legtöbb SEO-s bővítmény (RankMath, AIO SEO) mindegyike kezeli az átirányításokat valamilyen szinten.

WordPress: Redirection bővítmény

Ez az amit leginkább javasolni tudunk. A bővímény faék egyszerűségű. Elkapja a hibaüzeneteket(nem csak a 404-et), és segít kezelni is azokat.

Telepítés után a WordPress vezérlőpult Eszközök>Redirection menüpontjában találhatod meg.

  • Redirects panelen fogod látni a már rögzített átirányításokat.
  • 404s panelen pedig az aktuális hibanaplót, azaz az elkapott 404-es hibákat.
REdirection 404-es hibák oldala

Csináljunk 301-es átirányítást:

  • Vidd az egeret az egyik 404-es hiba sorára, ekkor megjelenik többek között az Add redirect menüpont. Kattints rá

A példában a /weboldal-keszites/ url nem létezik a szerveren, viszont van egy ilyen címkeoldalunk, ami /tag/weboldal-keszites/ útvonalon érhető el. Logikus tehát ha erre a címkeoldalra irányítjuk át a tartalmat.

Az hogy mit hová irányítunk minden esetben egyedi elbírálást igényel. Főként egy törölt cikk esetében kell eldönteni, hogy az esetleges keresőforgalmat átirnyítjuk a főoldalra, vagy esetleg egy témában releváns cikkre?

Az eredeti felállás szerint tehát így fog festeni a beállítási panel:

Egyszerű 301es átirányítás a Redirection WordPress bővítményben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés