A weboldalak fejlesztése során sokféle szerverrel kerülhetsz szembe. A szerver a gyakorlatban nem csak azt a gépet jelenti, legyen fizikai vagy virtuális, amelyiken a weboldal fájljait tárolod. Külön szerverekről beszélünk a domain beállításai  (DNS), a levelezés  (SMTP), a fájlok tárolása (FTP) és még néhány esetben.

A szervertípusokból gyűjtöttünk össze ide néhányat, melynek célja hogy értelmezni tudd, akár kezdőként is mire való egy szerver.

Mi az a DNS szerver?

A számítógépen IP címekkel tudják azonosítani és megtalálni egymást egy hálózaton. Az emberek viszont jobban boldogulnak szöveges címekkel. A DNS szerver szerepe az, hogy az egyes regisztrált szöveges címeket IP címekké alakítsák a gépek számára.

Mi az a VPN szerver?

A VPN (Virtual Private Network) úgy működik mint egy lokális hálózat, amit otthon alakíthatsz ki, viszont fizikailag eltérő helyen található gépek is becsatolhatóak, így egyfajta privát hálózat alakítható ki földrajzilag eltérő helyekről is.

A VPN szerver felhasználása többcélú lehet, ilyet használhatnak fejlesztőcégek ahol home office dolgoznak az egyes fejlesztők, de sok egyéb vállalati cél is megvalósítható vele.

Magánszemélyként a VPN szerverek egy másik felhasználása is érdekes lehet:

A különböző weboldalak az számítógéped IP címe alapján tudják követni, hogy mit csinálsz/csináltál az oldalon. Ezt többnyire a szolgáltatás javítására használják, de sokan ezt az információt eladják reklám és kutatási célokra. Aki nem szeretné ezt a drága információt ingyen a weboldalaknak ajándékozni, annak ideális eszköz lehet egy VPN (Virtuális magánhálózat). Használatával az történik, hogy nem közvetlenül a weboldalhoz csatlakozol, hanem csak közvetetten a VPN szerveren keresztül. A weboldalak így nem a Te IP címedet fogják látni, és így sokkal nehezebb dolguk lesz követni a tevékenységet.

Mi az a VPS szerver?

Az internetes szolgáltatások világában mindig szükség van egy egy vagy több szerverre. Régebben ez azt jelentette, hogy rendelkezned kellett egy fizikailag nálad lévő számítógéppel, amit saját erődből (vagy fizetett rendszergazdával) kellett karban tartanod.

Felmerült az igény, hogy legyen szolgáltató aki foglalkozik a gépekkel, hogy a cégeknek csak az üzlettel kelljen. Megszületett a VPS (Virtuális szerver) fogalma. Segítségével meg tudsz rendelni igény szerinti teljesítményű számítási és tárhelykapacitást a fizikai gondok nélkül, ugyanis a számítógép a szolgáltató telephelyén foglal helyet. Te csak egy internetes felületen kapcsolódsz a szerverhez, de szoftveres téren teljesen testreszabhatod azt.

Mi a proxy szerver?

A proxy szervert szokás még relének hívni, ugyanis annyi a szerepe, hogy egy számítógép forgalmát továbbítja egy másik felé. Így lehetőség van például arra, hogy egy számítógép úgy csatlakozzon egy másikhoz, hogy az ne tudja megállapítani annak valós IP címét és helyzetét.

Mi az FTP szerver?

Az FTP egy Fájlátviteli protokoll ami arra szolgál, hogy a szerver és a kapcsolódott kliens gép között fájlokat lehessen mozgatni.

Mi az SMTP szerver?

Az email kommunikációban van nagy szerepe, ugyanis ez a gép végzi az egyes email fiókokból származó üzenetek küldését a címzett gép felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek