A kisvállalati webfejlesztés zsákutcái

A kisvállalati webfejlesztés során számos kihívással kell szembenézni. Azonban az egyik legnagyobb az, ha a tervezésre aránytalanul kevés figyelmet fordítunk.

Figyelem! A cikkben nem kifejezetten weboldal készítésről van szó, ha téged inkább ez érdekel, akkor itt érdemes nézelődnöd.

Szögezzük le az elején, a kisvállalati webfejlesztés nem az érzelmekről szól!

A motiváció időszakát éljük és ez sajnos nagyon félrevezető, sőt gyakran frusztráló is annak aki a konkrét munkát végzi. Ha motivációval akarjuk helyettesíteni a következetes tervezést, azzal meg is alapozzuk a projektünk sorsát.

A pozitív feedbacknek megvan a helye, viszont nem mindegy mikor.

A legtöbbször a fejünkben él egy elképzelés a jól működő rendszerről. Ez azonban gyakorlatban ritkán állja meg a helyét.

Az írás segít. Csak azzal, hogy megpróbáljuk írásba foglalni az elképzeléseinket rá tud világítani logikai hibákra. 

Milyen a jó rendszerterv? 

Védhetetlen, és itt nem az apró funkciók működésére gondolok, hanem a logikára.

Ültesd le a CRM rendszerterve elé a cégben dolgozó ügyfélszolgálatost. Ha már nem tud olyan esetet felhozni, aminek a megoldása a rendszerben nem megoldható, akkor a terved az ügyfélszolgálatos szempontjából biztosnak tekinthető.

Viszont ha a pénzügyes is a rendszerben dolgozik, és az ő igényeire nem gondolsz, könnyen meginoghatnak az alapok.

Egy ilyen rendszer logikai alapjainak lefektetéséhez komoly tapasztalatra van szükség, de nem lehetetlen erre szakembert találni

A kisvállalati webfejlesztés esetében különösen figyelj arra, hogy ne egy nagy fejlesztésben gondolkozz. Gondolkozz hosszú távú folyamatban. 

Az alaprendszernek nem kell sok dolgot tudnia. Elegendő azokat a bázis funkciókat kiszolgálnia amik a mindennapi feladatokat teszik gyorsabbá, biztosabbá.

Szükséged lesz a stabil alapokra hiszen ha egy céges fejlesztésbe fogsz, az szigorúbb elköteleződést igényel mint napjaink házasságainak zöme. 

Sosem leszel teljesen készen

Elérhető egy olyan állapot ahol már elég jó a rendszered. Ekkor hozhatsz döntést hogy ne  akarod tovább finomítani, de mindig maradni fognak elvarratlan szálak.

Mi is belevágtunk néhány éve

Miért kezdtünk az ITZen ERP fejlesztésébe annak idején? Nem egyedi fejlesztéssel kezdtük a szervezet felépítését. Mire megszületett a döntés hogy kézbe vesszük a szervezet felépítését, addigra, megfelelő képünk volt egy működési modellről.

Amikor az adatbázis terv a tervezőasztalig jutott, már volt üzleti logika. Így viszonylag egyszerűen meg is lehetett alapozni azt az elképzelést ami a mai napig helytáll annak ellenére is hogy a működésünk paraméterei rengeteget változtak.

Hogyan alapozzuk meg a sikert?

A kisvállalati webfejlesztés legnagyobb zsákutcája tehát az, amikor meg akarjuk spórolni a tervezésre fordított munkát. 


A “jó ötlet” még nem egy validált termék. Valójában egy alkalmazás esetében sem tudod azt semmilyen módszerrel megmondani, hogy az sikeres lesz vagy nem. A siker soha nem garantált, legalábbis akkor ha nem megfelelő a szemlélet.

A legjobb amit tehetsz, ha leülsz és rendszerbe foglalod a gondolataid.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek