Mi az a meta leírás (meta description)?

A meta leírás, amit ezután meta description-ként fogok említeni, egy HTML elem, amely a weboldal látogatója számára tulajdonképpen láthatatlan.

Mire jó a meta description?

A meta description az a szövegrész, amelyet a Google a találati oldalain használ fel annak érdekében, hogy a felhasználó egyértelműen el tudja dönteni a weboldalon található információ számára megfelelő-e. A keresőoptimalizálás során mára szerepe rangsorolási szempontból ugyan lecsökkent, ettől függetlenül nagyon fontos a jó meta description összeállítása.

Kinek kell elkészítenie a meta description-t?

A weboldal tulajdonosának. Különösen oda kell figyelni erre, hiszen ha nem készítünk magunk leírást, akkor a Google kivág egy szerinte releváns részt a weboldal tartalmából és azt fogja megjeleníteni.

A Google ugyanakkor fenntartja a jogot arra, hogy a meta leírásunkat megváltoztassa bizonyos esetekben. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha egy a meta leírás által nem hangsúlyozott kulcsszó a keresés tárgya.

Ez előfordul időnként, viszont nem szabad kitöltetlenül hagyni, még akkor, sem ha nem fektetünk túl nagy hangsúlyt a keresőoptimalizálásra, hiszen más rendszerek is használhatják a meta leírását az oldalunknak.

Meta leírás, azaz meta description

Hogyan írjunk meta leírást?

A meta leírással kapcsolatban nincs általános szabályzat. Ugyanúgy mint egy weboldal szövegírás során is érdemes néha a megszokottól eltérni, itt is megtehetjük. Amire oda kell figyelnünk, az inkább technikai jellegű tény:

Az ITZen ajánlása a meta leírással kapcsolatban

  • A meta description hossza 140-160 karakter között mozogjon. Ha ennél kevesebb a tartalom, előfordulhat, hogy a kereső kiegészíti azt, ha több, akkor pedig nem fog kiférni a mondanivaló.
  • A meta description ugyanakkor tartalmazza az adott oldalra jellemző kulcsszót, ha lehet ragozatlan formában.
  • A meta description foglalja össze az látogató számára, hogy mit fog találni akkor, ha meglátogatja az oldalt

A Google ajánlásait a meta description tartalmával kapcsolatosan ide kattintva olvashatod.

További kérdések a meta description-ről

Hogyan néz ki a meta description?

A forráskódban a következőhöz hasonló kódsort kell keresnünk:

<meta name="description" content="Ide kerül a legfeljebb 160 karakteres leírás (ez most nincs annyi)"/>

 Hol tudom beállítani?

Attól függ milyen weboldalad van. A legtöbb tartalomkezelő képes önmagában (vagy bővítmény segítségével) kezelni a leírásokat. WordPress esetén ajánlom a Yoast SEO bővítmény használatát, mely többek között a meta leírások elkészítésében is segít.

Ha egyedi fejlesztésű weboldalad van, akkor kérdezd a webmestered!

Hol találok még információkat erről?

Ajánlom a moz.com gyűjtését a témában, amit ide kattintva érhetsz el!


Neked is van ezzel kapcsolatos kérdésed? Tedd fel itt. Ha hasznodra vált a bejegyzés támogass egy megosztással! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés