Jelenléttel a testünkben. Mit jelent ez pontosan?

2019-et írunk. Sírva fetrengek a nappali közepén, és nem tudom mi történik velem. Csak azt tudom, hogy teljesen lemerülve, önmagamat feladva élem az életemet. Már azt sem tudom ki is vagyok. Ekkor, közel 10 év gyerekekkel otthon töltött idő után kerültem vissza a munka világába, de már nem alkalmazottként, hanem mint kisvállalkozó. Ma már ki tudom és le is merem írni, hogy a kisgyerekekkel töltött hosszú évek végére kiégtem. Magammal szinte egyáltalán nem törődve pörgettem végig az éveket. Túlhajszoltság, kimerültség, stressz jellemezték a mindennapjaimat. Sokat adott ez az időszak a saját személyes fejlődésemhez, azonban amikor elkezdtem (volna) újra dolgozni, azt éreztem, hogy kell egy kis szünet mielőtt belevágok a vállalkozásomba. Az anyaság minden örömével és szépségével együtt is teljesen lemerített. A munkába állás előtt meg kellett tudnom, hogy mit is szeretnék valójában, mi a szívem vágya. Nem tudtam már ki is vagyok, merre tartok, mik az értékeim, és így hogyan tovább? Nagyon sokáig nem figyeltem magamra, a testemre, a belső hangomra, így ezek a kérdések egyre többször jelentek meg és iszonyúan nyomasztottak. Meg kellett végre tennem az első lépést önmagam felé.

Biztosan veled is számtalanszor előfordult már, hogy nem figyeltél oda magadra és totálisan kimerülve tengetted napjaidat. Túlhajszolva magad, nem pihentél és inkább a munkát választottad. Még akár éjszaka is dolgoztál, csak azért, hogy megfelelj az elvárásoknak. Nem hallgattál a belső hangodra, ami azt mondta, hogy meg kellene állni, vagy legalább lelassítani, mert ennek a rohanásnak nem lesz jó vége. Annyi mindenen pörögtél, hogy nem vetted észre, hogy kizsigerelted önmagad. Produktívnak produktívak vagyunk, amikor pörgünk és dolgozunk, na de vajon meddig és mit kapunk cserébe? Azt látom, hogy ez az életmód egyenes út a kiégés és a betegségek felé.

Velem is pontosan ez történt. Sok hónap azzal telt, hogy elkezdtem olyan módszereket kipróbálni, amik segítettek abban, hogy magamnak én legyek az első és legfontosabb. Mini énidőket csíptem le a napból, amikor nyugodtan megittam egy csésze finom kávét, közben nem telefonozva, nem szétagyalva magam. Bekerültek az edzések a naptáramba és meg is csináltam őket. Többet kapcsolódtam számomra fontos, értékes emberekkel, barátokkal Elkezdtem meghallani végre a szívem vágyát és megérteni a testem üzeneteit. Elkezdtem érzelmi naplót vezetni, amibe a testi érzetekről is írtam magamnak. Az itt és most lett a fontos. Olyan segítőkhöz jutottam el, akiknek a támogatása mellett elkezdtem önazonos életet élni. Sokkal több lett a nevetés, az öröm és az élvezet az életemben, mint korábban. Megértettem mit miért csinálok, ez honnan jön, kitől, mióta. Elkezdtem azt csinálni, ami nekem jó! Többféle testorientált módszert kezdtem el megtanulni és használni is. Van, amit már be is építek a kliensekkel való munkába, a masszázson kívül természetesen.

A felbukkanó testérzetekhez mindig kapcsolódik egy érzelem, amit nehéz felismerni, ha egyáltalán nem törődsz a testeddel és az üzeneteivel. Sokféle nehéz érzés keríthet hatalmába: düh, harag, félelem, szorongás. Ezek alatt mindig valamilyen fájdalom van. Ez a belső fájdalom sosem egy önálló dolog. Van egy részünk belül, ami hordozza ezt a fájdalmat. Ezt nem lenne szabad elutasítani, pl. azzal, hogy folyton a munkába menekülünk, vagy csak másokról gondoskodunk, de magunkra nem fordítunk időt, nem számítunk önmagunknak.

Ezek természetesen tudattalanul működnek bennünk, nem vesszük észre őket. Amikor sikerül – különböző módszerekkel – tudatossági szintre hozni, akkor már jó úton vagyunk. Ilyenkor lehet és kell is hagyni átengedni magunkon a nehéz érzéseket, engedni, hogy szó szerint kifolyjon belőlünk. Ebben segíthet a földelés. Ha nem ismernéd, a földelési technikák lényege, hogy a jelenbe hoz, tudatossá tesz arra, ami éppen van. Földelés pl, ha a kedvenc zenédre elkezdesz táncolni, vagy kedvenc háziállatunk simogatása is tökéletesen biztosítja földelést. Figyelj az állat szívdobogására, arra, hogy milyen a szőre, milyen érzés tapintani, milyen odabújni hozzá. A masszázs, akár önmagad arcának végig simogatása, is remek földelési technika, ha lassan, magadra figyelve, tudatosan végzed. Próbáld ki, amikor görcsös vagy és szeretnéd magad visszahozni a jelenbe.

Ahhoz, hogy tudatos legyél arra mit miért csinálsz, és tudj is magadra reflektálni, az önismeret elengedhetetlen.El kell indulni ezen az úton, leginkább olyan módszerekkel, ami számodra hiteles és szimpatikus. De ez nem feltétlenül van a komfortzónádon belül, olykor kívül találod meg, de ez jó, ez visz előre.

Amikor agyalsz, pörögsz és feszülsz belül, az izmok, a tested is pont ebben az állapotban lesz és ilyenkor a stressz-szint is magasan van. Amíg ezt le nem csökkented – relaxációval, sétával, masszázzsal, testorientált egyéb módszerekkel – , addig nem tudsz hozzáférni a valódi érzésekhez. A valódi érzéseiden keresztül érheted el az autentikus, igazi énedet, az önazonosságot. Mindenkinek valahol ez a célja, ezt megélni. Újra visszakapcsolódni önmagához és ahhoz a belső igazsághoz, ami csak az övé, amit valamikor régen, gyerekkorban, valamiért el kellett rejtenie, mert akkor a túlélését szolgálta. Nincs nagyon olyan ember, akinek nem kell vagy kellett ezen dolgoznia valaha, de a jó hír az, hogy van kiút, és ez belülről kifelé vezet.

Én a testtudatos masszázsterápiák és a testorientált önismereti beszélgetések segítségével tudlak kísérni és támogatni, ha elindulnál befelé, hogy újra kapcsolódj magadhoz. Ha érdekel a módszerem és jönnél egy ingyenes (online) feltérképező konzultációra hozzám, ahol megnézzük miben vagy most, hol van elakadásod, akkor a weboldalam Kapcsolat menüpontjában található elérhetőségeken megtalálsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek