Jelszókezelő programok

jelszókezelő programok

A jelszókezelő programok térhódítása a webes alkalmazások terjedésével fokozódik. Több weboldalon használhatjuk már a Google és a Facebook által használt adatainkat a regisztráció során. A kényelmi megoldás sokszor egyszerűvé teszi az online felületek használatát, sőt érdemes lehet összekapcsolni néha a különböző szolgáltatásokat, azonban kisebb oldalak esetén ez nem biztos hogy a legjobb megoldás, hiszen ezzel tulajdnoképpen engedélyt adunk az adott weboldalnak, hogy letárolja az adatainkat.

Egyforma jelszavak használata szintén nem ajánlott. Gondolj csak bele mi történik, ha egy olyan oldalon használod a jelszavad, aminek pont az a célja, hogy begyűjtsön minél több ilyet.Például regisztrálsz a szokásos  e-mail címeddel és jelszavaddal, amit az ártó szándékú weboldalak tulajdonosai elkezdenek próbálgatni szerencsétlenebb helyzetben hozzáférhetnek a levelezésedhez banki adataidhoz, vagy bármihez amivel ugyanezt a jelszót használtad.

Jelszókezelő programok

A jelszókezelő programok olyan szoftverek, melyek többnyire egy mesterjelszó megjegyzését követelik meg, és az általad megadott jelszavakat és adatokat valamilyen titkosítási eljárás segítségével kódolják, azaz olvashatatlan adathalmazzá teszik. A jelszavak visszafejtése ezután a mesterjelszó segítségével lehetséges.

Tehát a jelszókezelő programok tulajdonképpen jelszó megjegyző programok. Segítségükkel minden weboldalnál és bejelentkezési adatnál megadhatunk különálló egyedi jelszót.

 

1. Keepass

Egyszerű ingyenes jelszókezelő Windows és Linux rendszerekre egyaránt elérhető. A jelszavainkat egy titkosított adatbázisban tárolja, melyhez egy központi jelszót kell mindössze megjegyeznünk. Ha nagyobb biztonságot szeretnénk érdemes jelszót és kulcsfájlt is megkövetelni a megnyitáshoz.

A bejegyzések létrehozásakor egy jelszógenerátor is rendelkezésünkre áll, amivel változtatható bonyolultságú jelszavakat hozhatunk létre.

keepass photo

Linkek : Keepass weboldal

 

2. LastPass

A LastPass elsősorban weboldalak jelszavainak tárolására specializálódott alkalmazás, de kiválóan . Elérhetősége rendkívül széleskörű, megtalálhatóak a különböző népszerű platformokra letölthető változatai, létezik böngésző kiegészítője, de akár online is elérhető.

Linkek: LastPass weboldal

3. Smart Lock

A Smart Lock a Google jelszókezelője, gyakorlatilag mindenkinek rendelkezésére áll, aki gmail.com-os címmel használja az Android-ját, vagy bejelentkezik a Chrome-ba.

A SMart Lock használatát azonban kellő körültekintéssel érdemes csak használni, hiszen az általa mentett jelszavak a Chrome-ból viszonylag könnyen előkereshetők, tehát kizárólag olyan helyeken ajánlott a használata, ahol nem férhetnek illetéktelenek a gépünk közelébe.

4. Clef 

A Clef sajnos időközben beszüntette a Plugin fejlesztését, nem használható a továbbiakban!

A Clef egy üde színfoltja a jelszókezelőknek. Gyakorlatilag egy olyan megoldásról van szó, ami feleslegessé is teszi a támogatott weboldalak jelszavait. A Clef alkalmazás letölthető az okostelefonra, ezután a támogatott webhelyekhez a kamera használatával is tudunk csatlakozni.

Tehát nincs többé jelszó, mindössze egy PIN kódot kell megadnunk az alkalmazás esetén, ezután a bejelentkezés a Clef-nél megadott adataink segítségével történik.

Photo by Napafloma-Photographe

ITZen Pass jelszókezelő

Mivel a fenti listában szereplő eszközök időnkéntproblémát okoznak, ezért elhatároztuk hogy saját fejlesztésbe kezdünk. Ennek eredményeképpen megszületett az ITZen Pass-ra keresztelt eszközünk.

A szoftver elsősorban a saját igényeinket kielégítő szoftvernek indult, azonban úgy gondoljuk hasznos lehet másoknak is.

De mire is ügyeltünk az ITZen Pass programozása és tervezése során?

  • Legyen egyszerűen kezelhető
  • Legyen gyors, és hatékony
  • Meg tudjuk egymás közt osztani a jelszavakat
  • Ugyanakkor maradjon biztonságos a jelszavak tárolása

Ennek eredményeképpen a jelszütárolóban lévő adatok még akkor sem nyerhetőek ki, ha valamiért a jelszókezelőt futtató állomást valamilyen módon feltörik.

Ha érdekel egy ilyen rendszer, és úgy gondolod tudnád azt hasznosítani, írj egy üzenetet.

Milyen a jó jelszó?

A különböző jelszavak használata néha kényelmetlen, azonban ez egy olyan körülmény amivel szükséges foglalkozni. Ha túl egyszerű, esetleg kitalálható jelszavakat használunk, azzal veszélyhelyzetet idézhetünk elő.

Teendő

Ha a jelszavad hasonló ezekhez:

  • számsorok
  • születési dátumok
  • gyerekek neve
  • rendszám

azonnal változtasd meg. Itt egy kis segítség azzal kapcsolatosan, hogy milyen a biztonságos jelszó!

Ha elveszítetted a jelszavad itt találsz egy kis segítséget helyreállításával kapcsolatban!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..