A jelszókezelő programok térhódítása a webes alkalmazások terjedésével fokozódik. Több weboldalon használhatjuk már a Google és a Facebook által használt adatainkat a regisztráció során. A kényelmi megoldás sokszor egyszerűvé teszi az online felületek használatát, sőt érdemes lehet összekapcsolni néha a különböző szolgáltatásokat, azonban kisebb oldalak esetén ez nem biztos hogy a legjobb megoldás, hiszen ezzel tulajdonképpen engedélyt adunk az adott weboldalnak, hogy letárolja az adatainkat.

Egyforma jelszavak használata szintén nem ajánlott. Gondolj csak bele mi történik, ha egy olyan oldalon használod a jelszavad, aminek pont az a célja, hogy begyűjtsön minél több ilyet.

Például regisztrálsz a szokásos  e-mail címeddel és jelszavaddal, amit az ártó szándékú weboldalak tulajdonosai elkezdenek próbálgatni szerencsétlenebb helyzetben hozzáférhetnek a levelezésedhez banki adataidhoz, vagy bármihez amivel ugyanezt a jelszót használtad.

Jelszókezelő programok

A jelszókezelő programok olyan szoftverek, melyek többnyire egy mesterjelszó megjegyzését követelik meg, és az általad megadott jelszavakat és adatokat valamilyen titkosítási eljárás segítségével kódolják, azaz olvashatatlan adathalmazzá teszik. A jelszavak visszafejtése ezután a mesterjelszó segítségével lehetséges.

 

Tehát a jelszókezelő programok tulajdonképpen jelszó megjegyző programok. Segítségükkel minden weboldalnál és bejelentkezési adatnál megadhatunk különálló egyedi jelszót.

 

0. ITZen Pass jelszókezelő

Mivel a lenti listában szereplő eszközök időnként problémát okoznak, ezért elhatároztuk hogy saját jelszótároló alkalmazás fejlesztésbe kezdünk. Ennek eredményeképpen megszületett az ITZen Pass-ra keresztelt eszközünk.

A szoftver elsősorban a saját igényeinket kielégítő szoftvernek indult, azonban úgy gondoljuk hasznos lehet másoknak is.

De mire is ügyeltünk az ITZen Pass programozása és tervezése során?

 • Legyen egyszerűen kezelhető
 • Legyen gyors, és hatékony
 • Meg tudjuk egymás közt osztani a jelszavakat
 • Ugyanakkor maradjon biztonságos a jelszavak tárolása

Ennek eredményeképpen a jelsztárolóban lévő adatok még akkor sem nyerhetőek ki, ha valamiért a jelszókezelőt futtató állomást valamilyen módon feltörik.

Ha érdekel egy ilyen rendszer, és úgy gondolod tudnád azt hasznosítani, írj egy üzenetet.

1. Keepass

Egyszerű ingyenes jelszókezelő Windows és Linux rendszerekre egyaránt elérhető. A jelszavainkat egy titkosított adatbázisban tárolja, melyhez egy központi jelszót kell mindössze megjegyeznünk. Ha nagyobb biztonságot szeretnénk érdemes jelszót és kulcsfájlt is megkövetelni a megnyitáshoz.

A bejegyzések létrehozásakor egy jelszógenerátor is rendelkezésünkre áll, amivel változtatható bonyolultságú jelszavakat hozhatunk létre.

keepass photo

Linkek : Keepass weboldal

 

2. LastPass

A LastPass elsősorban weboldalak jelszavainak tárolására specializálódott alkalmazás, de kiválóan . Elérhetősége rendkívül széleskörű, megtalálhatóak a különböző népszerű platformokra letölthető változatai, létezik böngésző kiegészítője, de akár online is elérhető.

Linkek: LastPass weboldal

3. Smart Lock

A Smart Lock a Google jelszókezelője, gyakorlatilag mindenkinek rendelkezésére áll, aki gmail.com-os címmel használja az Android-ját, vagy bejelentkezik a Chrome-ba.

A SMart Lock használatát azonban kellő körültekintéssel érdemes csak használni, hiszen az általa mentett jelszavak a Chrome-ból viszonylag könnyen előkereshetők, tehát kizárólag olyan helyeken ajánlott a használata, ahol nem férhetnek illetéktelenek a gépünk közelébe.

4. Clef 

A Clef sajnos időközben beszüntette a Plugin fejlesztését, nem használható a továbbiakban!

A Clef egy üde színfoltja a jelszókezelőknek. Gyakorlatilag egy olyan megoldásról van szó, ami feleslegessé is teszi a támogatott weboldalak jelszavait. A Clef alkalmazás letölthető az okostelefonra, ezután a támogatott webhelyekhez a kamera használatával is tudunk csatlakozni.

Tehát nincs többé jelszó, mindössze egy PIN kódot kell megadnunk az alkalmazás esetén, ezután a bejelentkezés a Clef-nél megadott adataink segítségével történik.

Photo by Napafloma-Photographe

 

Milyen a jó jelszó?

A különböző jelszavak használata néha kényelmetlen, azonban ez egy olyan körülmény amivel szükséges foglalkozni. Ha túl egyszerű, esetleg kitalálható jelszavakat használunk, azzal veszélyhelyzetet idézhetünk elő.

Teendő

Ha a jelszavad hasonló ezekhez:

 • számsorok
 • születési dátumok
 • gyerekek neve
 • rendszám

azonnal változtasd meg. Itt egy kis segítség azzal kapcsolatosan, hogy milyen a biztonságos jelszó!

Ha elveszítetted a jelszavad itt találsz egy kis segítséget helyreállításával kapcsolatban!

 

4 hozzászólás

 1. Nekem van egy facebook oldalam 4 évig nem volt használva telefon számról jelentkeztem be valaki feltörte és használja a nevemben az a baj,hogy a telefonszam meg van de a kártya már nem létezik és így nem tudom lekérni a kódot a jelszó vissza allitashoz

  1. Ez sajnos gyakoribb mint azt sokan gondolják. Javaslom jelentsd a felhasználót a Facebook felé és jelezd hogy a te fiókodat használja.

 2. Nekem van egy Facebook fiókom ahová nem tudok belépni mert nem tudom a jelszavamat és a regisztrációkor megadott email címemet már 10 éve letiltották, és sajnos a Facebook nem dobja fel azt a lehetőséget hogy a telefonszámra küldi el a kódot. Ilyenkor mit csináljak?

  1. Szia Beatrix, szerintem nem lesz egyszerű, a Facebook-nak van leírása arról miket tehetsz ilyenkor. (Talán az Elfelejtett jelszó linknél)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek