Weboldal készítés kezdőknek, avagy hogyan indulj el ezen az úton?

Tehát először kapni fogsz egy kis áttekintést arról, hogy mit érdemes először megtanulni, aztán pedig megmutatom mikor érdemes a php programozás irányába elindulni. 

 

Az írás célja: A weboldal készítés alapjainak ismertetése, és a kezdőlökés megadása.

1. Weboldal készítés kezdőknek

Alapfogalmak

Minden weboldal fájlokból épül fel. A legegyszerűbb statikus, tehát különösebb funkciókat mellőző weboldalon ilyen fájlokat találunk:

 • HTML –  HyperText Markup Language (Wikipédia):
  Egy egyszerű jelölőnyelv, ami a webböngészőnek mondja meg mikor mit kell megjelenítenie. A következőképpen néz ki egy címsor jelölése:

   

  <h1>Ez jelenik meg a böngészőben</h1>
 • CSS – Cascading Style Sheets:
  Nevezzük egyszerűen stíluslapnak. A HTML fájlban felépített oldal megjelenését tudjuk szabályozni segítségével. Erre van lehetőség a HTML kód által is, azonban az nem ajánlott. A CSS segítségével egyszerűen, központilag, áttekinthetően vezérelhetjük a weboldal formázását.

Tehát az alapvető könyvtárszerkezetünk körülbelül ennyi:

index.html
style.css

Gyakorlatilag a legbonyolultabb weboldalak is ebből a struktúrából indulnak.

HTML

Hogyan kezdj neki?

Ismerkedj meg az alapokkal. Erre nincs más megoldás, akármilyen weboldal készítésébe is fogsz, ezzel mindenképpen tisztában kell lenned. Könnyebben fog menni a hibaelhárítás, de ha a későbbiekben mégis fejlesztőre bízod a weboldalad készítését könnyebben fogtok kommunikálni.

Mit lehet elérni kezdőként a HTML és a CSS használatával?

Nem szeretném ha az a gondolat élne benned, hogy ez ennyire egyszerű. Valóban csak a legalapvetőbb felépítésről volt szó eddig. Ezzel tulajdonképpen olyan lesz a weboldalad mint egy könyv, vagy mint egy formázott Word dokumentum. Persze el lehet érni ezzel is szép dolgokat, de ha komolyan gondolod a dolgot ahhoz még sajnos kevés.

Lépjünk tovább!

Eddig a statikus megoldásról beszéltünk, most egy szinttel feljebb lépünk, ez pedig a dinamikus tartalmak megalkotása. Ez annyit jelent, hogy a weboldalad „csinál valamit”. Egy kitöltött űrlap alapján küld neked egy e-mailt, egy sablonba tölti be a különböző tartalmakat, a lehetőségek határtalanok.

 • Ha blogot szeretnél üzemeltetni
 • Ha szeretnéd hogy a weboldaladon keresztül elérjenek
 • Ha egyszerűen csak szeretnéd megjeleníteni a dátumot

akkor bizony bele kell mélyedni a dologba.

A dinamikus weboldalak készítéséhez már valamilyen webes programozási nyelvre is szükség lesz. A legelterjedtebb módszer ehhez a PHP+MySQL párosítás.

A PHP egy programozási nyelv a MySQL pedig egy adatbázis motor. Egymástól független dolgokról beszélünk, amik kitűnően együtt tudnak működni.

Ez már kicsit komolyabb szakértelmet kíván, de ha kezdő vagy, elegendő tudnod róla hogy van ilyen is. Először legyenek stabil alapjaid! Azaz a fenti HTML+CSS kombót ismerd meg minél jobban.

Ha nem akarok a weboldal programozásba belemélyedni, hogyan lehet minőségi weboldalam?

Erre is van mód. Az úgynevezett tartalom-kezelő rendszerek, arra lettek kitalálva annak idején, hogy a programozók munkáját egyszerűsítsék az által, hogy bizonyos tipikus igényeket tartalmazó weboldal-motorokat terveztek. Ezek egyfajta keretet adtak, nem kellett minden weboldalnál újra leprogramozni a jellegzetes funkciókat.

Ez az elgondolás mára annyira kiterjedtté vált, hogy lehetséges kódolás nélkül is létrehozni akár egy komolyabb portált is. Rengeteg tartalomkezelő rendszer létezik, a legismertebbeket folyamatosan fejlesztik, és szinte minden elképzelhető funkciót megtalálunk már a rendszer bővítményeként.

Nézzük a legismertebb, kifejezetten tartalomkezelésre szolgáló eszközöket.

WordPress

wordpress photoA legismertebb rendszer. Könnyen telepíthető, rengeteg funkciót kínál. Vannak bizonyos biztonsági problémái, amiket az elterjedtsége sajnos még inkább veszélyessé tesz.

A bővítmények száma csak a WordPress bővítmény-könytárában 50.000 környékén van. A WordPress témák szintén hihetetlen mennyiségben állnak rendelkezésünkre.

 


Joomla

JoomlaSzintén könnyen használható motor, habár kicsit nehezebb a konfigurálása, és időnként nem annyira egyszerű mint a WordPress, inkább haladóknak ajánlott.

 


Drupal

drupalNa ez már keményebb dió. Szinte biztosan bele kell majd nyúlni a kódba, viszont cserébe egy valóban profi rendszert kapunk. Ha megértjük a működésést, messzemenően profi weboldalt készíthetünk. Ezt szintén haladóknak ajánlom.

 


További tartalomkezelő rendszerek

Van még bőven, sőt vannak sokkal inkább speciális igényeket kielégítő alkalmazások is. Webshopot, apróhirdetési oldalt, CRM-et és még sok minden mást készíthetünk a segítségükkel. Persze ne legyenek tévképzeteink arról, hogy egy ilyen rendszer feltelepítése és beállítása után nincs is vele különösebb dolgunk, hiszen mindig lesz egy a kifejezetten a mi cégünknél jelentkező megoldandó probléma, amire még nem készült bővítmény.

 

Mindenre jó a WordPress?

Ezt azért így nem állítanám, viszonylag sok esetben előfordul, hogy a WordPress és társai akadályaivá válnak a növekedésnek. De persze ez nem minden esetben igaz. Néhány támopontot ebben az Instagrm bejegyzésben próbáltunk adni:

https://www.instagram.com/p/B71P7rFhPvl/

Most mihez kezdjek?

Remélem nem ijesztettelek el a weboldal készítéstől, sőt meghoztam a kedved is hozzá. Ha most indulsz, hidd el, rengeteg izgalmas dolgot fogsz megismerni ezen az úton.

Persze ha úgy gondolod, hogy ez neked túl sok, nyugodtan megkereshetsz bennünket is, keresd az ajánlatkérés gombot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek