Weboldal készítés kezdőknek – Készítsd el magadnak!

Weboldal készítés kezdőknek

Hogyan tekintesz a weboldalakra mint cégtulajdonos? Szükséges teher, vagy lehetőség? Ez a bejegyzés a weboldal készítés alapkövetelményeiről szól. A célja, hogy megértsd mik azok a problémák amire egy hobbifejlesztő nem minden esetben figyel.

 

Az írás célja: A weboldalkészítés alapjainak, és a kezdők számára elérhető lehetőségek megismertetése!

1. Weboldal készítés kezdőknek

Alapfogalmak

Minden weboldal fájlokból épül fel. A legegyszerűbb statikus, tehát különösebb funkciókat mellőző weboldalon ilyen fájlokat találunk:

 • HTML –  HyperText Markup Language (Wikipédia):
  Egy egyszerű jelölőnyelv, ami a webböngészőnek mondja meg mikor mit kell megjelenítenie. A következőképpen néz ki egy címsor jelölése:

  <h1>Ez jelenik meg a böngészőben</h1>
 • CSS – Cascading Style Sheets:
  Nevezzük egyszerűen stíluslapnak. A HTML fájlban felépített oldal megjelenését tudjuk szabályozni segítségével. Erre van lehetőség a HTML kód által is, azonban az nem ajánlott. A CSS segítségével egyszerűen, központilag, áttekinthetően vezérelhetjük a weboldal formázását.

Tehát az alapvető könyvtárszerkezetünk körülbelül ennyi:

index.html
style.css

Gyakorlatilag a legbonyolultabb weboldalak is ebből a struktúrából indulnak.

HTML

Hogyan kezdj neki?

Ismerkedj meg az alapokkal. Erre nincs más megoldás, akármilyen weboldal készítésébe is fogsz, ezzel mindenképpen tisztában kell lenned. Könnyebben fog menni a hibaelhárítás, de ha a későbbiekben mégis fejlesztőre bízod a weboldalad készítését könnyebben fogtok kommunikálni.

Mit lehet elérni kezdőként a HTML és a CSS használatával?

Nem szeretném ha az a gondolat élne benned, hogy ez ennyire egyszerű. Valóban csak a legalapvetőbb felépítésről volt szó eddig. Ezzel tulajdonképpen olyan lesz a weboldalad mint egy könyv, vagy mint egy formázott Word dokumentum. Persze el lehet érni ezzel is szép dolgokat, de ha komolyan gondolod a dolgot ahhoz még sajnos kevés.

Lépjünk tovább!

Eddig a statikus megoldásról beszéltünk, most egy szinttel feljebb lépünk, ez pedig a dinamikus tartalmak megalkotása. Ez annyit jelent, hogy a weboldalad “csinál valamit”. Egy kitöltött űrlap alapján küld neked egy e-mailt, egy sablonba tölti be a különböző tartalmakat, a lehetőségek határtalanok.

 • Ha blogot szeretnél üzemeltetni
 • Ha szeretnéd hogy a weboldaladon keresztül elérjenek
 • Ha egyszerűen csak szeretnéd megjeleníteni a dátumot

akkor bizony bele kell mélyedni a dologba.

A dinamikus weboldalak készítéséhez már valamilyen webes programozási nyelvre is szükség lesz. A legelterjedtebb módszer ehhez a PHP+MySQL párosítás. A PHP egy programozási nyelv a MySQL pedig egy adatbázis motor. Egymástól független dolgokról beszélünk, amik kitűnően együtt tudnak működni.

Ez már kicsit komolyabb szakértelmet kíván, így egy a Weboldal Készítés Kezdőknek című írásba nem igazán van értelme ezt bővebben kifejteni. Ha kezdő vagy, elegendő tudnod róla hogy van ilyen is.

Ha nem akarok a weboldal programozásba belemélyedni, hogyan lehet minőségi weboldalam?

Erre is van mód. Az úgynevezett tartalom-kezelő rendszerek, arra lettek kitalálva annak idején, hogy a programozók munkáját egyszerűsítsék az által, hogy bizonyos tipikus igényeket tartalmazó weboldal-motorokat terveztek. Ezek egyfajta keretet adtak, nem kellett minden weboldalnál újra leprogramozni a jellegzetes funkciókat.

Ez az elgondolás mára annyira kiterjedtté vált, hogy lehetséges kódolás nélkül is létrehozni akár egy komolyabb portált is. Rengeteg tartalomkezelő rendszer létezik, a legismertebbeket folyamatosan fejlesztik, és szinte minden elképzelhető funkciót megtalálunk már a rendszer bővítményeként.

Nézzük a legismertebb, kifejezetten tartalomkezelésre szolgáló eszközöket.

WordPress

wordpress photoA legismertebb rendszer. Könnyen telepíthető, rengeteg funkciót kínál. Vannak bizonyos biztonsági problémái, amiket az elterjedtsége sajnos még inkább veszélyessé tesz.

A bővítmények száma csak a WordPress bővítmény-könytárában 50.000 környékén van. A WordPress témák szintén hihetetlen mennyiségben állnak rendelkezésünkre.

 


Joomla

JoomlaSzintén könnyen használható motor, habár kicsit nehezebb a konfigurálása, és időnként nem annyira egyszerű mint a WordPress, inkább haladóknak ajánlott.

 


Drupal

drupalNa ez már keményebb dió. Szinte biztosan bele kell majd nyúlni a kódba, viszont cserébe egy valóban profi rendszert kapunk. Ha megértjük a működésést, messzemenően profi weboldalt készíthetünk. Ezt szintén haladóknak ajánlom.

 


További tartalomkezelő rendszerek

Van még bőven, sőt vannak sokkal inkább speciális igényeket kielégítő alkalmazások is. Webshopot, apróhirdetési oldalt, CRM-et és még sok minden mást készíthetünk a segítségükkel. Persze ne legyenek tévképzeteink arról, hogy egy ilyen rendszer feltelepítése és beállítása után nincs is vele különösebb dolgunk, hiszen mindig lesz egy a kifejezetten a mi cégünknél jelentkező megoldandó probléma, amire még nem készült bővítmény.

 

 • Ha ezek után úgy gondolod belefogsz a weboldalkészítésbe, a cikkben szereplő hivatkozásokkal elindulhatsz.
 • Ha mégis inkább másra bíznád a feladat megoldását, kérj ajánlatot itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..