A Domain Authority (DA) mutatószáma segítségével viszonylag egyszerűen meghatározható egy weboldal értéke a linképítés folyamata során.

Egy weboldal linkhálózatának mérését a Moz.com által ingyenesen elérhető Doman Authority (DA) és Page Authority (PA) meghatározásával mérjük. 

Google PageRank

A Google keresőjének első publikált algoritmusa a weboldalak egymásra mutató hivatkozásai alapján rangsorolta az oldalakat. Az algoritmus működését a következő módon kell elképzelni:

A PageRank működése
Forrás: Wikipédia

Leegyszerűsítve egy weboldal értéke attól függ hogy milyen értékelésű oldalak hivatkoznak rá.

A Google PageRank értéke ma már titkos, ezért van szükség alternatív megoldásra a linkhálózat erősségének méréséhez, ezzel a célból hozta létre a moz.com a Domain Authority (DA) és Page Authority (PA) mutatószámait, melyek lényege, hogy értékeljék a weboldalakat.

Mit kell tudni a DA és PA értékekről?

  • A DA (Domain Authority) a domain erősségét hivatott visszajelezni
  • A PA (Page Authority) az aloldalakra vonatkozóan ad egy mutatószámot
  • A DA és a PA értékek is egy 100-as logaritmikus skálán mozognak. Lényegesen könnyebb egy domain DA értékét 20-ról 30-ra emelni, mint 70-ról 80-ra,
  • A Domain Authority csak egy viszonyszám, nem egyenlő a Google által használt PageRank értékével

A DA értékét érdemes azért fenntartással kezelni, mivel értéke viszonylag egyszerűen manipulálható (legalábbis a Google értékeléséhez viszonyítva).

Milyen a jó Domain Authority?

Minden weboldal DA1-es értékről indul, majd ahogy növekszik a népszerűsége és a rá mutató hivatkozások száma (és minősége) növekedésnek indul. Organikusan, link-építési tevékenység nélkül egy átlagos magyar oldal képes eljutni 7-10-es értékig. Ez azonban sokmindentől függ.

 

Hazai viszonylatban a szakmailag már értékesnek mondható érték a DA20 feletti oldalakat sorolja a prémium kategóriába (Prémium linképítés).

Persze ez nem jelenti azt hogy egy alacsonyabb értékű oldal ne növelné a keresőpozíciókat, viszont az tény hogy egy témában releváns tartalom magas DA értékkel képes jelentősen befolyásolni ezt.

Érdemes törekedni a 20 feletti értékre, viszont piacilag értékes kulcsszavakra akkor is lehetsz az első oldalon a Google keresőjében, ha a weboldalad értéke csak 5.

 

Léteznek más mutatószámok is?

Az interneten elérhető több a weboldal erősségét is mérő mutatószám. Lényegében mindegyik SEO szoftverhez kapcsolódik legalább egy ilyen. Például (SEMRush Domain Score)

Sajnos a legtöbb mutatószám nem a magyar nagyság-rendekhez van igazítva, így teljesen megbízható adatra ne számítsunk ezekkel kapcsolatban. Amire azonban nagyon is jó többek között a Domain Authority is, az a weboldalak általános erejének felmérése.

Azt még megjegyezném hogy egy erős DA értékkel bíró oldal nem feltétlenül  értékes linket a weboldaladra, ha az témájában nem releváns.

Hol tudom megnézni a weboldalam DA értékét?

A Moz.com ingyenes eszközével tájékozódhat egy weboldal DA értékéről, a regisztárció elvégzése nélkül naponta korlátozott mennyiségben. Itt érhető el az eszköz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés