Képek optimalizálása és keresőoptimalizálása, erre figyelj!

A weboldalakon tárolt képek rengeteg előnnyel szolgálnak ha azok megfelelően optimalizáltak. Viszont kevesen használják ki valódi előnyeit. Tisztázzuk is most miért van szükség a képek optimalizálására.

Mire való a kép egy weboldalon?

Webáruházak esetén alapvető igény a vásárló részéről, hogy a vásárolni kívánt termékkel vizuálisan is meg tudjon ismerkedni. Egy webáruház képek nélkül nem lehet sikeres.


Ugyanezt az elvet egy egyszerű céges weboldalon is érdemes alkalmazni.

Ha nincs webáruházad, de fizikai termékértékesítéssel foglalkozol, akkor is hozz létre legalább egy „Termékeink” típusú oldalt. Az oldalon írd le, mutasd be néhány szóban a termékeid, és csatolj hozzá képeket.

Szöveg olvashatóságának javítása

Az előző pontban is ezt csináltuk tulajdonképpen, de célzottan egy létező termékkel kapcsolatban. De mi a helyzet ha a szöveg ami a weboldalra kerül, nem kézzelfogható termékről szól?

A hosszú szövegek olvasása általában megterhelő, és nem igazán a mai világra szabott megoldás, viszont a keresőoptimalizálásban egyértelmű előnyt jelent. Kiválóan kompenzálhatóak azonban a hosszú szövegek általi hátrányok a vizuális elemek bevezetésével. Törjük meg a szöveget időnként egy grafikonnal, vagy a mondanivalót hangsúlyozó képi elemmel. Ezzel növeljük az oldalunk iránti elköteleződést.

Konverziónövelés

A Kissmetrics egy korábbi tanulmányában több módszert is találhatsz arra vonatkozóan, hogyan is növelheted a konverziót képek intelligens használatával. Tipikus módszer erre például a pozitív hangulatú képek használata. A pozitív hangvételű kép hatását a vásárló is érezni fogja, ezért a kellemes légkörért pedig hálás lesz, ami számszerűen előnyökhöz is juttathatja a webhelyet.

Hogyan használjuk a képeket?

Ha a keresőoptimalizálás során előnyt akarunk szerezni a képek használatával, elegendő, ha a betartjuk a következő irányelveket:

  • A képek tartalmilag kapcsolódjanak az oldal tartalmához
  • A képen lévő tartalmat hangsúlyozzuk a kép beágyazásakor használt ALT HTML elem használatával. Ide érdemes beépíteni bizonyos kulcsszavakat is, hiszen a képet a Google jelenleg még nem képes teljes mértékben feldolgozni, így a képhez csatolt elem segítségével tudja besorolni azt.

Példa ALT tag használatára:

<img src="seo.gif" alt="A kép leírása tartalmaz egy kulcsszót is">

Képek optimalizálása

Mielőtt a képeket feltöltöd a weboldalra érdemes azokat optimalizálni, azaz a megfelelő méretezést és tömörítést használni. Erre azért van szükség mert a vizuális elemek alapvetően sokat lassíthatnak egy oldal betöltődésén, ami hatással van a keresőpozíciónkra is.

A képek optimalizálásához használhatunk bővítményt, ha tartalomkezelő rendszerrel dolgozunk, de sokkal hatékonyabb ha újrakódoljuk az oldal képet egy FTP kapcsolaton keresztül.

  • Ajánlott WordPress bővítmény: WPSmush
  • Ajánlott szoftver képek optimalizálásához: FastStone
  • Ajánlott fájlformátum a jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés