Amit tudnod kell, ha szabadúszó akarsz lenni

Szabadúszónak lenni kihívás, főleg az elején. Egy igazi erőpróba, melyből megtudod mire is vagy képes.De a szabadúszó lét egy mindenkinek kifizetődő munkavállalási forma, nekem elhiheted.

A szabadúszó lét egyik jelentős előnye hogy otthoni munka keretein belül is végezhető, te oszthatod be az idődet, és olyan feladatot végezhetsz amihez valóban értesz, egy idő után pedig eljön az a pont, amikor már a feladataid is megválogathatod.

A létformának azonban vannak árnyoldalai is. Ha alkalmazottként vagy programozva (én több mint 10 évet töltöttem el alkalmazottként, így tapasztalatból mondom), akkor először furcsa lesz hogy te osztod be az idődet. Ez ugyanis azzal is jár hogy a felelősség is a tiéd.

Ha rosszul tervezel rosszak lesznek az eredményeid is! 

Az internetes munka, ami egy jelentős terület a szabadúszók között, szintén jár hátrányokkal. Ha valóban erre a területre szeretnél alapozni, akkor el kell tudni szakadni a médiától.

Saját tapasztalat: Nem voltam soha egy kifejezett Facebook fan, de ma már ott tartok hogy ugyan heti egy-két alkalommal ránézek a profilomra, de a Facebook-on nem igazán fogsz elérni. Az a helyzet hogy a Facebook és más rendszerek egyszerűen beszippantanak. Nem figyelsz oda és hopp elszaladt 10 perc, fél óra, 2 óra…

A Facebook-tól teljesen elszakadni azonban nem érdemes hiszen jelenleg rengeteg dolog történik itt. Az ITZen-nek is van Facebook oldala, ami sok esetben nagyon is hasznosnak bizonyul (Gyere nézd meg!)

Szóval szabadúszónak lenni nehéz, de ha jól csinálod megéri! 

Megéri szabadúszónak lenni?

Amikor elindítottam a saját vállalkozásomat, még nem tudtam hogy szabadúszó leszek. Gyakorlatilag a munkahelyekről hozott tapasztalataim alapján azt gondoltam, hogy majd leszerződők egy-két kisebb céggel hosszabb távon, és fix díjakért fogok dolgozni.

Ahogy telt múlt az idő, szépen lassan rájöttem hogy a kisebb cégek, legalábbis azok akik a célcsoportomban vannak, nincsenek még erre felkészülve, vagy nem akarnak egyszerűen az online marketing-be és a weboldalaikba ennyi energiát fektetni. Volt néhány buktató már az első hónapokban, van egy szerencsére nem túl hosszú listám azokról a weboldalakról, ahol a munka elvégzése után egyszerűen nem jelentkeztek többet, szóval fizetetlenül maradt egy-két projekt.

Ez azonban nem jellemző, egyszerűen rossz helyen kutattam. Az elmúlt egy évben 100-nál is több weboldal esetén végeztem kisebb nagyobb munkákat, nagyrészt keresőoptimalizálással kapcsolatos feladatokat, és 95%-ban mindenki tisztességes volt velem szemben (meg persze visszafelé is).

Azt az 5%-ot nem hiszem hogy el lehet kerülni bármennyire jól szervezett is minden. Esetemben ez az 5% a kifejezetten problémás ügyfelet jelenti, akinek semmi sem felel meg, aki csak a módot keresi hogy le tudja minősíteni a munkát, hátha így elkerülheti a fizetést. Szóval erre számítani kell!

A lényeg hogy megéri! Szabadúszóként minél hatékonyabbá válsz, annál jobban keresel. A hatékonnyá válás azonban nem könnyű feladat.

Mit lehet csinálni szabadúszóként?

Gyakorlatilag bármit! A világ egyre inkább ebbe az irányba fejlődik. A munkáltatók egyre inkább belátják, Magyarországon is, hogy sok esetben jobb kiszervezni a feladatokat.

Ehhez hozzájárul a fokozódó munkaerőhiány is. Én ebben látok egyfajta megoldást a problémára. A szabadúszók ugyanis törvényszerűen hatékonyabb munkavégzők mint egy munkavállaló.

Én ezeket csináltam/csinálom már szabadúszóként

  • Online marketing, keresőoptimalizálás
  • Webes szövegírás, bérbloggerkedés
  • Weboldal készítés, weboldal karbantartás
  • Kisebb programozási feladatok, általában hibajavítások weboldalaknál

A fő vonulatok ezek, de a szabadúszó lét szépsége hogy nincsenek határai, mindig megjelenik egy érdekes izgalmas feladat, kihívás amihez új készségeket kell elsajátítani.

Külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Erről még ejtenék pár szót. Az interneten bárki elérhet, így nem kizárt hogy ha rendelkezel egy megfelelő weboldallal, egy idő után eljutnak hozzád a külföldi megbízók is. Én az írásra korlátozott angol tudásommal (amiben mindenképpen fejlődni szeretnék) dolgoztam már spanyol, francia, de még ennél távolabbi országok weboldalain is.

A külföldi megbízókkal az a helyzet, hogy talán sok esetben jobban tudják mit szeretnének mint egy hazai vállalkozás vezetője. Ez megkönnyíti a kommunikációt. A webes fejlesztések terén pedig az eredmények minden esetben kimutathatók (a keresőoptimalizálásban is;)).

Szabadúszót keresel vagy szabadúszó akarsz lenni?

Mindkettő esetben jó helyen jársz.

Ha feladatod van számomra, kérhetsz tőlem árajánlatot ide kattintva.

Ha szabadúszó vagy és keresed a lehetőségeket, akkor is érdemes felvenned velünk a kapcsolatot, hiszen rengeteg érdekes megkeresésünk van, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy együtt dolgozhatunk. Ebben az esetben ide írj!

Arra kérlek hogy írd le mi az amivel kapcsolatban jónak érzed magad.

Köszönöm hogy elolvastad az írásom, ha tetszett, hálás vagyok minden megosztásért. Jelenleg a Google+ a nyerő 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek