Mi az SSL tanúsítvány?

A keresőoptimalizálás és a webáruházak kapcsán egyre gyakrabban hallhatunk az SSL tanúsítványokról (szerencsére). Ha nem tudod mi az SSL tanúsítvány, akkor ezt el kell olvasnod.

Próbálok nem belemászni túlzottan a technikai részletekbe, akit ez érdekel az informálódhat a biztonsági tanúsítványokról például a Wikipédián.

A lényeg tulajdonképpen a biztonság. Amikor egy weboldalon kitöltünk egy űrlapot, vagy leadunk egy rendelést, honnan tudjuk hogy éppen most kinek adjuk meg az adatainkat?

A kérdés felmerülhet abban az esetben is, ha egyszerűen csak egy telefonszámot, vagy e-mail címet pötyögünk be a weboldalon. Fokozottan ügyelnünk kell azonban a biztonságra, ha egy webshop-ban vásárolunk.

Belegondoltál már abba mi is szavatolja azt, hogy az adataid nem kerülnek rossz kézbe?

SSL tanúsítvány a gyakorlatban

 

Ha egy weboldal használ valamilyen tanúsítványt, az a következőkből derülhet ki a felhasználó szemszögéből:

  1. A weboldal URL nem http://, hanem https://
  2. Az URL cím előtti kis zöld lakat is erről árulkodik

mi az ssl tanúsítvány

Mindig kis zöld lakatot fogok látni?

Igen, a kis zöld lakat minden hibamentes SSL oldalon megjelenik. A tanúsítványoknak azonban több fajtája létezik. Az ITZen esetén DV (Domain Validation), azaz domain hitelesítésű tanúsítványt használunk jelenleg, ami csak azt biztosítja, hogy a weboldal és közted történő kommunikáció során az adatok titkosított formában jutnak el a címzettig. (Például ha ajánlatot kérsz)

Vannak azonban más hitelesítési formák is, például az EV (Extended Validation) azaz kiterjesztett ellenőrzésű tanúsítványok, melyek igénylése során a weboldal mögött álló cég is átesik egy ellenőrzési folyamaton. Ilyen tanúsítvány látható például a PayPal felületein.

paypal ssl

Mit kell tudni az ingyenes SSL tanúsítványokról?

Léteznek ma már a kommunikáció biztosítása céljából létrehozott ingyenes SSL megoldások, tipikusan ilyen a Let’s Encrypt.

Ezekről azonban tudni kell hogy szemben a fenti tanúsítványokkal, nincs a tanúsítvány mögött tanúsító hatóság. A megoldás így csak a technikai részről szól.

Bizonyos esetekben tehát ez nem ajánlott megoldás. Egy webshopnál például elvárható, hogy teljes értékű tanúsítvánnyal rendelkezzen.

Ugyanakkor egy saját weboldallal rendelkező blogger esetén, aki nem kér kényes információkat a látogatóitól, ez is alkalmas lehet a célra. Neki is szüksége van ma már rá, mivel meghatározó keresőoptimalizálási szempontból is az, hogy gondoskodik e a weboldal a biztonságról.

Kell nekem ssl tanúsítvány?

Ha keresőoptimalizálni szeretnél ajánlott, ha webáruházad van ajánlott (sőt érdeked hogy legyen hiszen kimutathatóan nő tőle a vásárlási kedv), ha egy egyszerű céges weboldalad van, akkor is érdemes elgondolkodnod rajta, annak marketing hatása miatt is.

Szeretnél segítséget kérni az SSL tanúsítványokkal kapcsolatban? Kérdezz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek