Ömlik a szöveg – 4 plusz 1 blogbejegyzés egy nap alatt

Kisvállalkozásban dolgozni tök jó: családias a hangulat, megvan bennetek a bajtársi kötelesség érzete, van lehetőségeket kísérletezni, jó piac esetén pedig egész korrekt fizetést kaphatsz úgy is, ha nem a multis darálót választod. Szövegírás esettanulmányunk következik.

Új módszer

Mindegy, milyen iparágat nézünk, hazánkban a legnagyobb problémát a cégeken belüli optimalizálatlan munkafolyamatok jelentik. Szervezetlenség, túltolt adminisztráció, irracionális kommunikáció és a többi. Mi itt az ITZennél úgy döntöttünk, hogy mellőzük a kötelező köröket és egyszerűsítünk: azt csináljuk, amit kell, azért, hogy legyen eredmény.

Ennek keretében kipróbáltunk egy új hardcore tartalomgyártói módszert, amelynek keretében egy napig nagyon sokat írtam. Persze ahhoz, hogy eredmény legyen a vége, megfelelő struktúrát és munkatervet kellett összehozni.

szövegírás teszt

Mi volt a terv?

A feladat az volt, hogy négy hozzám valamilyen szinten közel álló témában kell cikket írnom, majd egy plusz írás keretében összefoglalnom a tapasztalataimat.

A szövegírás témái a következők voltak: telefonteszt, laptopvásárlás általánosságban, moziajánló és prémium laptopvásárlás. Úgy terveztem, hogy kilenckor kezdem a munkát és minden cikkre legfeljebb egy órát (körülbelül 2 összevont Pomodoro ciklust szánok), közben pedig 20-30 perces szüneteket tartok.

Mivel külön adatgyűjtésre nem volt szükség, ezzel a lépéssel nem kellett kalkulálni. Ha felmerül valami kérdés, majd kikeresem írás közben.

A vázlatírást viszont alapvető fontosságúnak tartottam. Ezt legfeljebb félórányi időnek szántam, mivel a strukturált formában történő brainstorming talán a legnagyobb erősségem. Szövegíróként még írásról és módszertanról is van mit tanulnom, de az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a szövegek előzetes vázának felépítését már sikerült rendkívül effektív módon elsajátítanom.

Hogy ment valójában a szövegírás?

Persze a tervek azért születnek, hogy boruljanak: így volt itt is. Tudjátok, milyen nehéz egy nyűgös kandúrnak szemcseppet beadni? Legalább fél órát szívtam vele, pedig most egész türelmes kedvében is volt. Legalább az immunerősítővel tuningolt szalámiját megette szó nélkül.

Mármint nyávogás nélkül.

Félórás szünet után jött a vázlatírás, ami tök jól ment, hiszen negyed óra alatt sikerült mind az öt cikknek megírni az előzetes vázát. Ez már így jó kiindulási pont volt.

Az első cikket tíz körül kezdtem el, körülbelül 55 perc alatt lett meg a 6200 karakter. A csuklóm és a nyakam persze elkezdett megint fájni (sose menjetek rendszergazdának), a laptopom meg azt mondta, hogy most túlmelegszik és majd két óra múlva használható lesz. Köszi.

 

A munkaállomás-váltás jól indult, ugyanis a második cikk helyett elkezdtem írni ezt. Egy Pomodoro ciklusnyi idő alatt pont eddig jutottam, folytattam a laptopvásárlásos írással. (Ez így 2430 karakter 25 perc alatt).

A második cikk 75 perc alatt készült el (bár ebben benne van egy kis szünet is most, aminél figyelmetlen voltam). Kicsit megváltoztattam benne az eredeti arányokat, így egy saját véleménnyel kiegészített, specifikusabb ajánló lett belőle. Jócskán túltoltam, 6600 karakter lett a vége.

Kis szünet után a negyedik cikkel folytattam, hiszen az tematikailag kapcsolódott. Picit megint változtattam az irányon, 45 perc alatt lett kész és 4700 karakteres lett, de így nagyobb témát sikerült lefedni vele.

A harmadik cikk 45 perc alatt lett meg. Nagyon szubjektív téma volt, ezért kicsit rövidebb lett a cikk: 2800 karakter lett a vége.

Közben megírtam ennek a cikknek a végét is, a végeredmény 3800 karakter 40 perc alatt.

Ha jól számolom, ez 24 100 karakter 260 perc alatt.

szövegírás időeredmény ez meg egy óra

Mire kell figyelni?

És most jöjjenek a tapasztalatok:

  • Az ennyire intenzív szövegírás kegyetlen hatással volt a csuklómra és a nyakamra.
  • A koncentráció csökkenésével ne kávét igyál, hanem vizet! Két kávé elég volt erre az időtartamra, pedig álmosító idő van (és koffeinfüggő vagyok).
  • Nyakfájdalommal és eszközváltással nehéz tartani a Pomodoro-ciklust…
  • …főleg úgy, ha belelendülsz az írásba. Fontos, hogy legfeljebb két ciklust vonj egybe! Az intenzív írástól iszonyatosan el tudsz fáradni, viszont ha szüneteket tartasz, hosszabb ideig bírod majd a strapát!
  • Nagyobb mennyiség után hajlamos vagyok káromkodni… bár ez szövegkörnyezettől és felülettől függően nem biztos, hogy gond. Melyik a jobb? Egy steril, semmilyen reklámszöveg vagy egy földhözragadt, szókimondó ismertető?
  • Utálom a laptopokat.

Keress fel minket!

Szeretnél új tartalommal feldobni a blogodat, esetleg tartalommarketinges kampányban gondolkodsz? Nehezen megy a weboldalad szövegekkel való feltöltése? Teszteket szeretnél íratni? Ne habozz, keress fel minket!

2 hozzászólás

  1. Ez szép teljesítmény, próbáltam, viszont nekem nem igazán jött össze. Mennyi idő kell ahhoz hogy ezt elérhesse valaki?

    1. Zoli már elég régóta ír szövegeket, szóval egy kis gyakorlat azért nem árt. Kis kitartással azonban elérhető ez a teljesítmény úgy hogy nem megy a minőség rovására!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés