Ha nincs időd a biztonsági mentés elkészítésére, bajban vagy

A Biztonsági mentés elképesztően fontos, akkor is ha még nem történt volt részed semmilyen incidenssel. Ha volt, akkor valószínűleg nincs szükség arra hogy megindokoljam előző állításom, de azért megteszem.

A biztonsági mentés nem hangulat és kapacitás kérdése. A probléma sosem akkor jelenik meg, amikor számítunk rá. Ha bármilyen nem várt esemény bekövetkezik, akkor pedig már késő.

Mi történhet?

  • Megfertőzhetik a weboldalunk, ami miatt a tárhelyszolgáltató kénytelen lesz korlátozni az elérését.
  • Feltörhetik és felhasználhatják a weboldalunkat mások, a saját céljaik elérésére.
  • Félresikerülhet egy rendszerfrissítés
  • folytatod a sort, ha volt már ilyen eseményed, találsz hozzászólás szekciót az oldal alján.

Nem csak mi gondoljuk így

Ha szakmabeliként olvasod az írásom valószínűleg tisztában vagy vele, hogy miről is beszélek. Nem kell bizonyítanom az állításaim igaztságtartartamát.

Ettől függetlenül folyton találkozom megerősítésekkel, ami rakéta módjára keltik fel a figyelmem. Pont a cikk megírásának napján találkoztam Benkő Tibor (honvédelmi miniszter) nyilatkozatával.

A miniszter a 21. század kihívását az informatikai rendszerekre leselkedő veszélyekben látja. Véleménye szerint nem elég folyamatosan lépést tartani, elébe kell menni a veszélyeknek.

az erőssel tárgyalnak, a gyengének parancsolnak

Benkő Tibor (honvédelmi miniszter)

Lehet hogy kissé militarista ebben a hozzáállásom, de a azt hiszem jelentős igazság rejtőzik ezek mögött a szavak mögött. Ha az online üzleted vesszük alapul, az erőd alapja az, hogy egy biztonsági incidens nem avatkozik bele az üzleti folyamataidba. Rengeted biztonságot érintő kérdés merülhet fel, de szinte biztos hogy minden biztonsági szakértő listáján szerepel a biztonsági mentés fontossága.

Militarizmus – politikai irányzat, melyre az jellemző, hogy a gazdasági, politikai és szellemi életet katonai szempontok szerint irányítják. – Mindenki Lexikona (1974)

Milyen biztonsági mentéseket javaslunk egy weboldalhoz?

A weboldal karbantartás szolgáltatásunkhoz logikusan kapcsolódik a biztonsági mentések készítése. Ez logikus lépés, mivel egy WordPress karbantartás során előfordulhat hogy valami probléma adódik. Habár ez viszonylag ritkán történik meg, de azért előfordul.

Mivel párhuzamosan több projekten is dolgozunk jelentős probléma is adódhat abból, ha egy weboldallal extra javítási feladataink lesznek. Nem jó nekünk, nem jó az ügyfélnek, nem jó a látogatónak sem.

2. Mindig a WIN-WIN-WIN stratégiára törekszünk

ITZen alapelvek
  • Webtárhely – Megvannak a jól bevált tárhelyszolgáltató partnereink. Ismerjük a mentési eljárásaikat, így logikus hogy a komplett tárhely mentéséről ők gondoskodnak
  • Saját FTP szerver – Mivel nem bízunk senkiben, ha biztonságról van szó, ezért a havi karbantartási feladatok megkezdése előtt manuálisan (jó, félmanuálisan), készül egy biztonsági mentés egy általunk üzemeltetett szerveren.

  • Lokális mentés – Mivel sajt magunkban sem bízunk teljesen, ezért havonta készül egy biztonsági mentés a saját szerverünkön tárolt biztonsági mentésekről egy lokális mentés. Ez egy olyan merevlemezre kerül, ami a mentés időtartamát leszámítva, nem kapcsolódik az internethez.

Mint említettem ez a weboldal karbantartási szolgáltatásunk részét képezi, egyfajta extra szolgáltatásként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek