Webtárhely gyorstalpaló – Erre a 7 dologra figyelj

A webtárhely kiválasztása nem a legegyszerűbb feladat, főként akkor ha nem ismerjük a szempontokat. Ez az összefoglaló segít abban, hogy a legjobb megoldást válaszd!

|1| Mekkora tárhelyre lesz szükséged?

Ez a legfontosabb adat a döntés során. A tárhely méretének megállapítása során a weboldalon felhasznált médiaelemek lemezen elfoglalt mérete lesz a fő szempont. A weboldal önmagában általában nem igényel túl sok helyet.

Egy tipikus bemutatkozó weboldal 5-10 aloldallal, oldalanként egy magasabb minőségű, de optimalizált képpel elférhet akár 100 MB-on is. A webtárhelykínálat általában 1-5GB-nyi tárhelyet kínál a legalacsonyabb díjazású csomagokban is.

A CMS alapú weboldalak (pl. WordPress, Drupal, Joomla) önmagukban kb 100 MB területen elférnek.

Megjegyzés: A YouTube-ról belinkelt videók nem a mi tárhelyünket terhelik, viszont a saját galériánkba feltöltött képek már igen, szóval ha sok képet akarsz használni, például egy galériában akkor annak megfelelő méretű tárhelyet válassz.

|2| Szükséged lesz-e adatbázisokra, és ha igen akkor mennyire?

Egy weboldalhoz általában egy adatbázis szükségeltetik, ezért a webtárhely csomagokhoz általában kapunk egyet. Előfordulnak azonban bizonyos esetek amikor többre is szükség lehet, például:

  1. Ügyfélportál
  2. Saját adminisztrációs felület
  3. Több weboldalt üzemeltetsz

|3| Hány e-mail fiókot fogsz használni?

Mennyi e-mail címre lesz szükség a weboldalhoz? Egy cég esetén például érdemes lehet az e-mail-t valamilyen módon használó alkalmazottaknak egyedi e-mail címet adni, illetve érdemes bizonyos területeknek is különálló címeket létrehozni.

Egy 5 fős cég esetében. ahol mindenki kommunikál az interneten, érdemes 7-8 e-mail cím fenntartása:

  • 5 alkalmazott – név@cégnév.hu
  • weboldal – info@cégneve.hu, kapcsolat@cégnév.hu, számlázás@cégnév.hu stb.

mail photo

|4|Szükséged van domain regisztrációra?

Ha nincs még URL címe a weboldalunknak, érdemes olyan csomagot választani, amihez ingyenes domain regisztráció is jár. Ha nincs szükségünk erre, de a regisztráció jár, akkor is érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a későbbiekben jól jöhet.

A domain-ek regisztrációját általában évente meg kell hosszabbítani!

|5|Kell-e neked Fix IP cím?

Ha csak egy egyszerű weboldalt akarsz üzemeltetni, akkor ez nem lényeges szempont. Fix IP-re azonban szükség lehet például egy webáruház esetén, ha azt SSL tanúsítvánnyal látjuk el.

Update: Az SNI (Server Name Indication) nevű protokollkiegészítés segítségével a korszerű böngészők már fix IP cím használata nélkül is használhatnak SSL tanúsítványt. A megoldás többnyire kompatibilis a böngészőkkel, kivételt képezhetnek a régi megoldások, de ezek fokozatos kivezetésük által egyre elenyészőbb mértékben okoznak problémát. (Pl. Symbian S60, Blackberry OS 7.1 és annál korábbi kiadások)

|6| Saját magad szeretnél adminisztrálni vagy inkább másra bízod?

A webtárhely adminisztrációs felületén tudod elvégezni a weboldallal kapcsolatos technikai beállításokat, létrehozhatsz új e-mail címeket, kezelheted a domain-eket is.

Kisebb szolgáltatások esetén ezt úgy oldják meg, hogy e-mailben kommunikálsz egy adminisztrátorral aki elvégzi ezeket. Ez egy kényelmes megoldás, de nem mindig teszi lehetővé a gyors reagálást.

Ha a webtárhely rendelkezik valamilyen adminisztrációs felülettel, a beállítások egy részét mi magunk, vagy az informatikusunk is elvégezheti.

A legismertebb adminisztrációs felület a cPanel!

|7| Ki végzi a biztonsági mentést?

Ha valami gond adódik a weboldallal kapcsolatban, mennyire vannak biztonságban az adataink. Kisebb szolgáltatások esetén jelent problémát ez a legtöbbször, de a nagyoknál is érdemes óvatosnak lenni.

A szolgáltatók általában gondoskodnak biztonsági mentésről, de jobb erről megbizonyosodni. Sok problémának elejét vehetjük ezzel.

+1 Van-e SSL támogatás?

A Google algoritmusa pozitív rangsorolási tényezőként veszi, ha egy weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Ezek a tanúsítványok a biztonságos kommunikáció céljából is lényegesek.

További teendők:

Válaszolj a kérdésekre és válassz magadnak díjcsomagot. Ha segítségre van szükséged itt kérhetsz ajánlatot.

Tipp: Kifejezetten WordPress-es weboldalaknak szóló tárhelyet is találsz itt! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

További cikkek

Kíváncsi vagy hogyan spórolhatsz a hirdetési költségeiden?

Kérj ajánlatot és megtudod.

Ajánlatkérés